АкцентСветът

Ria.ru: Германия допусна въвеждането на санкции върху американския газ

(Дез)информация/Анализи

Германия може да наложи наказателни мита върху американския газ, ако Вашингтон не спре натиска върху „Северен поток – 2“, каза за РИА Новости Клаус Ернст, ръководител на енергийния комитет на Бундестага.

„Поведението на САЩ по този въпрос вече не трябва да се разбира като приятелски акт. Това е посегателство върху суверенитета на Германия и ЕС“, казва политиката в писмен отговор за запитване от РИА Новости.

Агенцията поиска Ернст да коментира законопроекта за санкциите срещу изграждащия се тръбопровод. Документът е внесен в Сената снощи, авторите му предлагат да се въведат ограничения за застрахователните компании, обслужващи кораби, които работят по изграждането на “Северен поток – 2”.

Говорител на германското министерство на икономиката каза по-рано в петък, че Берлин внимателно следи действията на САЩ по този въпрос и категорично отхвърля идеята за екстериториални санкции.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Санкции срещу Северен поток – 2

В края на миналата година САЩ приеха бюджет за отбрана. Той включваше ограничения срещу компании, участващи в реализирането на Nord Stream 2. Swiss Allseas, ангажиран с полагането на газопровода, спря работа.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак през декември 2019 г. обяви, че използването на тръбополагащият кораб „Академик Черский“

е една от възможностите за завършване на проекта, но ще отнеме известно време за допълнителна подготовка на кораба.

Коментар на АА

Не за пръв при въвеждане на американски санкции руските средства за масова информация се обръщат към Клаус Ернст, шеф на енергийния комитет в Бундестага, който редовно отправя закани за реципрочни, ответни, контриращи действия на Германия срещу САЩ.

Много е съмнително, че Германия ще може да въведе наказателни мита срещу вноса на американски природен газ, които да важат само за Германия при общ пазар и митническа политика на ЕС. Абсурд е заради Северен поток – 2 Германия да тръгне да налага на ЕС нови мита.

Второ, Германия има твърде ограничени възможности за внос на втечнен природен газ, поради тотално неразвита приемаща инфраструктура.

Трето, американският произход на дадено карго с ВПГ е почти невъзможно да се докаже, при много смени и препродажби на карга, при което най-често крайния продавач е друга европейска компания.

И последно, Германия никога няма и да помисли да прибегне до подобно действие, защото това ще постави под огромен риск износът на страната за един критично важен за германската икономика пазар и то в условията на рецесия.

https://ria.ru/20200605/1572523633.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop&utm_referrer=https%3A%2F%2Fyandex.ru%2Fnews

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *