Светът

Rns.online: Бундестагът предложи ответни санкции срещу Съединените щати заради „Северен поток 2“

(Дез)информация/Анализи

Ръководителят на енергийния комитет на германския Бундестаг Клаус Ернст предложи да наложи санкции срещу американските сенатори, които инициираха нови санкции срещу проекта „Северен поток 2“. Това се съобщава от РИА Новости.

„Санкциите са лош инструмент, особено в икономическата политика. Но трябва да мислим за противодействие, например, мито върху втечнения природен газ в САЩ … Трябва да помислим и за налагане на санкции срещу сенаторите, инициирали санкциите “, каза Ернст.

„Германия трябва да използва своето председателство в Съвета на ЕС, за да инициира <…> дискусии за това дали сме щат на САЩ, сателит на САЩ … Нужен ни е единодушен отговор от Европа“, добави той.

Както бе съобщено по-рано, на 4 юни американските сенатори Тед Крус, Джийн Шагин, Рон Джонсън, Джон Барасо и Том Котън внесоха в Сената законопроект, който ще разшири санкциите срещу газопровода „Северен поток 2“. Сенаторите от Републиканската и Демократическата партии предлагат разширяване на санкциите върху всякакви работи по полагане на тръби по проекта, модернизация на кораби, както и застраховка на строителни работи и услуги по сертифициране на „Северен поток 2“.

„Северен поток 2“ е газопровод от Русия до Германия през Балтийско море. Той директно ще свърже руската ресурсна база и европейските потребители.

На 21 декември 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета на страната за отбрана за 2020 г., който предвижда налагането на санкции върху руските газопроводи „Северен поток-2“ и „Турски поток“. Министерството на финансите на САЩ обяви незабавното влизане в сила на санкциите. Малко преди подписването на документа, Allseas, швейцарска компания, полагаща тръби за газопровода „Северен поток 2“, обяви спирането на всички работи поради заплахата от санкции, в очакване на разяснения от американските власти.

На 27 декември руският министър на енергетиката Александър Новак обяви, че газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде пуснат преди края на 2020 г. Той каза още, че газопроводът може да бъде завършен с помощта на кораба „Академик Черски“, който принадлежи на „Газпром“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар на АА

Редовната порция хибридни вести, с източник шефа на комисията по енергетика в Бундестага Клаус Ернст. Значим е неговия пост, но не толкова, че да се приемат изказванията му за официална позиция в частта контрасанкции. Външният министър Хайко Маас потвърди, че Германия няма да си промени позицията относно Северен поток – 2, но толкова.

Идеята че на Европейския съвет Германия ще се помъчи да убеди съюзниците си „единодушни“ да наложат контрасанкции на САЩ също „виси“ във въздуха, защото не е нито формално обсъждана, нито формално предлагана. Нито пък има шанс.

Както регулатора, така и германското правителство потвърдиха, че Северен поток – 2 попада под юрисдикцията на законодателството на ЕС и не може да разчита на изключение.

За сега проблемът със застраховането на строителните работи и на услугите, включително по сертифициране на газопровода, остава непреодолим.

https://rns.online/energy/V-Buedestage-predlozhili-otvetnie-sanktsii-protiv-SSHa-iz-za-Severnogo-potoka-2-2020-06-16/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *