АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Законът на /не/предвидените последствия

Хубавото на последните развития около управляемия брой на заразените, от коeто зависи затварянето на България отново, съчетан с патоса около държавното в хазарта, в петролната компания, в ПИБ, в националния интерес в битката срещу отделно избрани олигарси, в които решително преобладава пиара над разследванията и правораздаването, е че маските падат и обществото вижда нагледно целия цинизъм на това управление.

Да започнем отзад напред, с признанието на Пеевския министър на икономиката, че ББР купила правата за увеличаване на капитала на Първа Инвестиционна Банка, като изключителна мярка за да се спасят шансовете на България за влизането в предверието на Еврозоната. Съгласили са се от наше името платим два пъти по-висока от пазарната цена и очакват да ръкопляскаме. Това не е само очевидна непозволена държавна помощ в полза на конкретен субект, започнал още с командироването на финансовия директор на ПИБ в Българската банка за развитие. Не е и поредното, трето наливане на държавни пари в този частен субект, собственост на хора със забрана да управляват банка и с доказана лоша преценка при избора на управители на банка. Това дори не трябва да се доказва – три пъти държавата „спасява“ банката за сметка на данъкоплатците.

Има обаче два аспекта, които са важни. Първият е, че с купуването на по-високата цена на увеличението на капитала е свързано и с отказа на държавата да придобие мажоритарния пакет в ПИБ, тоест вместо сегашните 26 бяха за тези пари тя трябваше да получи 52 процента от акционерния капитал и тогава действително щеше да стане държавна, а ние да получим дължимото срещу парите си. Това е препоръката на ЕЦБ, ако банка трябва да се спасява, то това да става за сметка на капитала на акционерите. Логично, нали?

Покупката на изкуствено завишената цена, няма да мине през Брюксел, каквито и шменти капели да спрягат със схемата 30 процента частен/ 70 процента публичен капитал.

С поредните опити за тарикатлък не само не си помагаме на каузата за влизане в Еврозоната, но и направо блокираме този шанс.

Вместо народната работа, с наши пари замитат следите в ПИБ след ограбването на КТБ и прехвърлянето на лошите креди в ПИБ. Помните ли – едни 550 милиона лева на ДП и ДП1, които прокуратурата пропусна да забележи?  Да повторим, това е истинския мотив за атаката и принудителния фалит на КТБ – да се изчистят следите от лошите кредити на Корпулентния. Със съдействието на Цацаров и прокуратурата.

Второ, с публичен ресурс покриваме загубите на банката и акционерите от обезценени активи, за да продължи ПИБ да функционира като организирана схема реализирана през държавата, която преразпределя през загуби.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




По същата линия на анализ за безскрупулност  се движи и Щабът с игрите с броя на тестовете и заразените, които вторачват погледите на всички у нас върху данни за утре, като отправна мяра за връщане на казармените мерки и смяна на дневния ред на медиите. И много странно, има ли скандал, която трябва да се замете и веднага скача броя на заразените и починалите.

Вероятно няма да посмеят да въведат отново национален локдаун  и да блокират държавата, а само частични мерки за конкретни засегнати райони. НОЩ избяга от публичен дебат, с което признаха своята професионална несъстоятелност. Проблемът, че вместо научно обоснована и управленски балансирана политика спрямо тази заплаха въпросите на КОВИД-19 вече са запалянковска територия – между „осанна“ и „разпни“.

Рекордните нива на заразени, които според някои свидетелстват за „втора“ вълна ще даде сигнал на света, че у нас не е безопасно да почиваш или пребиваваш. И без това туризмът ни тази година го няма, но с тези неразчетени действия направо убиват и слабите шансове за входящ туризъм. С какво точно сравняваме днешните резултати, след като резултатите през март и април бяха на много по-ниска база на тестиране? Ето ви пример за самопричинена щета.

Нали си представяте как информационните агенции извеждат в заглавията си не подробностите, а главното  – заразените в България на рекордно равнище и се възстановява карантината.

А всеки у нас знае, че ако правят по 3 хиляди теста на ден и то в таргетирани по-високо рискови групи не ни мърдат над 150 заразени на ден. Изобщо в НОЩ и хляба и ножа.  И като в екрана ви греят героите от брифингите, които се предават „на живо“ приключихме със скандалите. И пак във фокуса на внимание ще бъдат Спасителя и Дарителя.

Очакваме всеки момент да включат и фойерверките на разследванията срещу приватизационните сделки, като можете да бъдете сигурни, че отново няма никаква идея за друга освен медийна активност и отклоняване на вниманието. Казват, че са погнали Лукойл и половината „десни“ и „леви“ ще захапят въдицата. Важното е да има хляб и зрелища. А излязоха данни, че министъра на финансите и по-високо от него стоящи лица са потулвали ревизионни актове на НАП с установени нарушения за стотици милиони лева.

А междувременно нещата си вървят – консорциумът с участието на австрийската Щрабаг, ще строи летище София. Нищо че американското министерство на финансите разследва основния акционер Олег Дерипаска и за пране на пари. При нас всичко е точно.

И за да бъде циркът пълен от Дубай Васил Божков ви убеждава, че там е Алтернативата. Като погледнеш какви са Алтернативите – в БСП Кирил Добрев и Георги Гергов, добре паркирал своите бизнес интереси заедно Първановите. Пеевски пък бил Алтернативата на Доган. Божков на Борисов.

И все пак и все пак – всеки един от вас е Алтернативата, просто трябва да вдигнем поглед и да излезем от пашкула на незаинтересоваността.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *