АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Политикономия на конграчулейшънса – за един неотчетен внос

Горещата тема на деня, с огромни последствия, е манипулирането на статистиката за вноса на суров нефт. Това не е банална, дребнав опозиционен брътвеж, а основен въпрос за доверието и надеждността на българските държавни институции.

Топката започна да се търкаля с постоянното хвалене на Борисов, който обърна внимание на трудната за обяснение статистика по текущата сметка, която внезапно регистрира рекорден излишък. Знаете класиката – каквото сам можеш да си причиниш, никой друг не може.

Мнозина ще си спомнят, че правителството на Борисов бе недоволно от бившата шефка на Националния статистически институт – Мариана Коцева и я уволни. Сега тя е ръководител на Евростат, което прави нещата още по-интригуващи. Ако данните на НСИ са манипулирани, тогава тези на Евростат също са неверни. И репутационният риск прелива от национално на европейско равнище, с последици. Настоящият председател на НСИ Сергей Цветарски, смени Мариана Коцева, след едногодишно пребиваване в НСИ като заместник председател. Смяната на Коцева бе интерпретирана като лош знак, тъй като НСИ е като Българската централна банка – изисква преди всичко професионализъм. Партиите и политиците са вторични, поне така трябва да бъде. Ако има проблем в данните на НСИ, това не означава непременно, че проблемът е в статистическия институт, но е също толкова вярно, че ако статистиците не включат алармата, когато става нещо толкова очевидно странно като внезапен спад на вноса на суров петрол, тогава те стават част от веригата на вината.

Честно казано, няма как финансовият министър Горанов или шефът на НСИ да избегнат отговорността. Достатъчно е да засечете данните и да сравните износа на суров нефт от Русия и вноса на суров нефт за България, а разликата ще ви зашемети. Има някаква теоретична възможност да се обяснят устойчивите нива на рафиниране и продажби на рафинирани продукти при спад на вноса – ако сме започнали да черпим от стратегическите резерви. Няма доказателства обаче, че стратегическите резерви или резервите на петролната рафинерия Лукойл-Нефтохим са се свили драстично. Спадът от 42,2% на стойността на вноса на суров нефт срещу 11% по-ниска средна цена на сместа Уралс, бенчмарквана към Brent Платс МЕД, не прави нещата по-лесни за разбиране. Няма съответен спад в продажбите на рафинирани продукти на едро или дребно, което ни оставя само едно възможно обяснение – без да забележим, България е станала значим производител на суров нефт през 2019 г., което ни прави частично самодостатъчни. Но това е за виц, не за сериозен анализ.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Правителството изпитва дълбоки проблеми и единственото логично обяснение е, че тази манипулация е умишлена, предназначена да нарисува изкуствена картина на постиженията. „От горе“ има търсене на истории за успеха на управлението и апаратчиците се съобразяват.

Един възможен път за бягство при обясненията е да се търсят извинения с методологията, с неволни технически грешки, но това може да спечели време за обяснения и кризисно реагиране, но не и да реши проблема. Не виждам как НСИ може да обясни стряскащата разлика между срива на вноса на суров нефт, непроменените по същество нива на рафиниране и продажби на рафинирани продукти и техния износ. Освен ако вносът на терминала за суров нефт в Розенец не „спаднал“ поради намеси в измервателните уреди и неправилно отчитане от страната на рафинерията, което пък отваря веригата за най-масовия черен пазар на рафинирани продукти в историята на България. Лукойл ще бъдат принудени да дадат отговори, ако на българските медии, то на своите акционери и инвеститори, тъй като е публично регистрирана компания на международните борси и подобни игри с отчетите ще им струват твърде много, да не говорим на техните одитори.

Топката обаче не може да бъде оставена изцяло в полето на рафинерията за неправилно отчитане, тъй като ГУ „Митници“, като част от Министерството на финансите, трябва независимо да контролира и отчита вноса и износа, като предоставя статистически данни. Хората ще си спомнят, че бившият шеф на митниците Ваньо Танов почина при странни обстоятелства, след дълъг спор с рафинерията за измервателни уреди.

Ето две възможни обяснения – или половината от вноса на суров петрол е недекларирана и преработена на черно, започвайки най-голямата в историята на България измама с рафинирани продукти черния пазар в България, включващ Лукойл, или НСИ манипулира първичните статистически данни. В икономиката всички сектори са взаимозависими като скачени съдове, намален внос, намалена обработка, намалена търговия, намалено потребление, намалена енергоемкост и др. Няма как да пипнеш един съд и да няма последствия за другите. Във всеки случай скандалът се разраства – изчакайте да видите реакциите на равнище ЕС, МВФ и Световната банка. Гледайте и как рейтинговите агенции ще реаграт като ужилени. Ефектът върху влизането ни в Еврозоната ще бъде незабавен. Sic транзит Глория Мунди. По-рано тази година предупредих, че правителството няма да падне заради натиска от улицата или беззъбата парламентарна опозиция, а под тежестта на собствената си корупция и неуместност.

Кой би повярвал, че Борисов, с дългогодишния си опит в бизнес с Лукойл, ще е държан „на тъмно“ по този въпрос? Включете брояча. Дайте си седмица.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *