АкцентСветът

Versia.ru: Нито крачка напред

(Дез)информация/Анализи

Сталин тайно е преговарял за примирие с Хитлер?

Със съкращения

„Нека благородната ярост кипи като вълна!“ – призоваваха стиховете на „Свещената война“ на съветските войници. И тази ярост ги хвърляше срещу фашистки бункери, подканваше да атакуват вражески бомбардировачи и да пазят военни тайни в плен. Междувременно ръководството на страната е контактувало с врага и е обсъждало примирие. Възможно ли е това? Или това е просто исторически апокриф?

Павел Судоплатов, една от най-осведомените фигури на съветското разузнаване, говори за първия подобен случай. В началото на 90-те години той публикува интересна книга със своите мемоари, в която разказва как ръководи операцията за убиване на Троцки, организира стратегически радиоигри срещу Абвера и ръководи работата на съветските саботьори в чужбина. Сред всички истории имаше и една такава.

„На 25 юли 1941 г. Берия ми нареди да се свържа с нашия агент Стаменов, българския посланик в Москва, и да го уведомя за слухове, за които се твърди, че се разпространяват в дипломатически кръгове, че е възможно мирно прекратяване на съветско-германската война въз основа на териториални отстъпки“, пише Судоплатов.

Срещата се е провела в ресторант „Арагви“. Както обаче следва от мемоарите на Судоплатов, тя не е довела до нищо. Българският посланик (България беше на страната на Германия. – Ред.) заяви, че е сигурен в победата на съветското оръжие и дори не предаде съдържанието на разговора в София, „бяхме убедени в това, тъй като напълно контролирахме цялата кореспонденция на българското посолство, имайки достъп до техните шифри “, казва Судоплатов.

През юли 1941 г., след лека юнска разходка, германците действително са се сблъскали с упоритата съпротива на Червената армия, но беше твърде рано да се говори за блицкриг катастрофата – танковете на Гудериан превзеха Смоленск, а Луфтвафе извърши първото си нападение над Москва. Защо германците, които току-що бяха заловили 300 хиляди съветски бойци, да сключат мир?

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Взимайте балтийските държави

А сега основното. През 1953 г. Судоплатов е арестуван и осъден. Малко преди това той е изпратил обяснителната си записка до Министерския съвет на СССР. „Докладвам за фактите, които са ми известни“, пише той. – Няколко дни след коварната атака на фашистка Германия ме повикаха в офиса на тогавашния народен комисар на вътрешните работи на СССР Берия. Берия ми каза, че има решение на съветското правителство, според което е необходимо да се разбере неофициално при какви условия Германия ще се съгласи да прекрати войната срещу СССР и да спре напредването на нацистките сили. Берия ми обясни, че това решение на съветското правителство има за цел да създаде условия, позволяващи на съветското правителство да маневрира и да спечели време за събиране на сила. В тази връзка Берия ми нареди да се срещна с българския посланик в СССР Стаменов. Нареди ми да повдигна четири въпроса в разговора със Стаменов.

1. Защо Германия в нарушение на пакта за ненападане започна война срещу СССР?

2. Какво би удовлетворило Германия, при какви условия Германия би се съгласила да прекрати войната, какво е необходимо за прекратяване на войната?

3. Ще бъдат ли щастливи германците на прехвърляне на такива съветски земи като Прибалтика, Украйна, Бесарабия, Буковина, Карелски провлак на Германия?

4. Ако не, какви територии допълнително иска Германия? Берия ме предупреди, че никога не трябва да казвам на никого за тази комисия на съветското правителство, в противен случай моето семейство и аз ще бъдем унищожени … „

Българският посланик, както е посочено в бележката, не е казал нищо конкретно. Берия, след като е получил доклад за резултатите от разговора, е заминал за Централния комитет и не се върна към тази история.

Значи преговорите не се състояха на 25 юли, а на 25 юни? Тази дата изглежда много по-правдоподобна. Първите три дни от войната немците превзеха Вилнюс и се приближиха до Минск. И най-важното е, че Кремъл осъзна, че стратегията „малко кръв, на чужда територия“, която беше обещана на хората, не работи. Войските са неорганизирани, авиацията е унищожена още на летищата. Тук вече не ставаше дума изобщо за настъпление над Берлин, а за това как да се спре противника изобщо. Дори с цената на загубата на територия.

Независимо от това Судоплатов настояваше до края на живота си: дезинформационната среща се проведе на 25 юли, и точка! Просъветските историци се придържат към същата позиция, наричайки обяснителната бележка фалшива. Разковничето е, че местоположението й е известно със сигурност – Руският държавен архив на обществено-политическата история. Ф. 17. Оп. 171. Д. 465. Освен това бележката на Судоплатов е дадена в електронния сборник с документи на Фондация „История на Отечеството“, чийто съвет включва трима академици, а председател, според указ на президента, е Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване.

Затова тук трябва да се говори за фалшифициране с повишено внимание.

Коментар на АА

Връщането към бележката на Судоплатов, която е изключително важна, разкрива и един изключително ценен поглед към ролята на България в Втората Световна Война и причините за безпардонното обявяване на война на 5 септември 1944 година и за заграбването на целия държавен архив. Дава и ценен поглед към ролята на българското посолство в Москва и изобщо за степента на проникване на съветското разузнаване, щом вербува посланика ни.

Само можем да гадаем колко от българските посланици са били вербувани.

Също и за полезността на вербуваните български дипломати, които от колянопреклонение дори не могат да свършат поискваната услуга от Берия.

Очевидно нахлуването на Съветската армия в България е било продиктувано и от съображение да се контролира целия българския архив и не се позволи достъп до подобни съкровени тайни от началото на войната.

https://versia.ru/stalin-tajno-dogovarivalsya-s-gitlerom-o-peremirii

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *