АкцентСветът

Iz.ru: „Избягването на война е нашата основна отговорност за бъдещето“

(Дез)информация/Анализи

Унгарският външен министър Петер Сиярто – за уроците от Втората световна война, преговорите с Руската федерация за газ и страхът от американските санкции

Унгария не вижда причина САЩ да налагат санкции срещу „Турски поток“ и страните, участващи в проекта. Това заяви в интервю за „Известия“  министърът на външните работи на републиката Петър Сиярто. Той отбеляза, че Будапеща и Москва са близо до подписване на ново газово споразумение за периода след октомври 2021 г.

– Последният път, когато посетихте Русия беше на 18 март. Ако паметта ми не ме лъже, вие бяхте последният външен министър, посетил Русия преди окончателното затваряне на границите. Сега сте първият европейски министър, който дойде в Москва след пандемията. С какво е свързано настоящото ви посещение?

На първо място, тук става въпрос за газ. Русия играе все по-важна роля в доставките на синьо гориво за целия ЕС, включително за страната ни. Близо сме до подписването на ново споразумение за доставки на газ за Унгария след октомври 2021 г., когато изтича настоящото дългосрочно споразумение. От друга страна, обсъждах съвместни проекти за космически изследвания.

– Сред тези причини не споменахте парада на Победата. Казаха ми, че няма да присъствате на него. Защо?

Отивам в Мадрид, за да обсъдя двустранните отношения и дългосрочения финансов план за Европейския съюз

– Продължавайки същата тема: колко важна е паметта за Втората световна война за Унгария? Миналата година ЕС прие резолюция, в която се посочва, че Съветският съюз носи същата отговорност за започване на война като нацистка Германия. Унгария подкрепя ли този подход на Европейския съюз?

Унгария е преди всичко история. Хилядолетна история, пълна с окупации. Това, което искам да кажа е, че бяхме окупирани и се борихме за свобода.

Трианон е може би най-тъжната страница в нашата история: по силата на това споразумение загубихме 2/3 от нашите територии. Но ние разбираме: това, което е тъжно за нас, е добра новина за нашите съседи.

Политиците трябва много ясно да осъзнават нашето задължение и дълг: да изградим сътрудничество в полза на бъдещите поколения с тези, които са били на различни страни във войните и трагични събития през последните десетилетия.

Дори ако съдим за едно и също историческо събитие по съвсем различни начини, трябва да се стремим към ефективно сътрудничество за в бъдеще. Да направим всичко възможно нашите потомци никога да не разберат трагедията, която паднала върху главите на нашите предци. Избягването на войната е нашата основна отговорност за бъдещето.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




– В началото на разговора споменахте „Турски поток“. В северната част на Европа е в ход още един проект на Газпром – Nord Stream II. САЩ заплашват и вече са наложили санкции срещу Федерална република Германия и компаниите, участващи в изграждането на газопровода в бюджета за 2020 г. Имаше ли натиск върху Унгария заради участието й в руски газопроводи? Ще замрази ли Унгария сътрудничеството си с Русия заради санкциите на САЩ?

Ние живеем в Централна Европа, а не на Луната или Марс. Животът ни е пълен с влияния, пълен с опити за намеса и оказване натиск върху нас. Така че ние сме свикнали, можем да кажем, че ние все едно. Колкото повече тръбопроводи отиват към Унгария, толкова по-добре.

Въпросът е защо трябва да отстъпваме или да искаме разрешение за това? Това е нашето газоснабдяване, нашата сигурност. Като се има предвид историята, както и географията, преобладаващите газови мрежи и инфраструктурата на Централна Европа, мога да кажа, че руският газ ще продължи да играе важна роля на континента. Така че защо трябва да отказваме такова сътрудничество?

– Украинският закон за образованието от 2017 г. силно ограничи правата на националните малцинства, включително унгарските, да използват родния си език. Будапеща многократно протестира срещу националната политика на Киев. На 29 май в столицата на Унгария се срещнахте с украинския си колега Дмитрий Кулеба. Има ли напредък в преговорите по езиковия въпрос?

За нас, унгарците, границите на държавата и границите на нацията не съвпадат. Унгарците живеят в Украйна, в така наречения Закарпатски регион. Ние по същество сме самотници. Около нас няма сродни езици. Унгария е един вид остров. Ето защо езикът е много чувствителна тема за унгарците.

Ето защо ние сме заинтересовани да подобрим положението на унгарската общност, така че те да си възвърнат загубените права. Просто беше невъзможно да се проведе диалог с предишното ръководство на Украйна, по-лесно е с настоящите власти, има положителни жестове. Ще се съгласим с решението, с което ще се съгласят унгарците от Закарпатия. Тъй като правителството не трябва да казва на унгарците, които живеят от другата страна на границата, което е добре за тях. Те трябва да ни кажат от какво имат нужда.

Коментар на АА

Външният министър на Унгария Сиярто е редовен гост в Москва, което говори не само за системност, но и за съгласуваност между Орбан и Путин, по стратегически въпроси.  Има много общо между политиката на Вучич и Орбан по отношение на Русия, но има и разлика, при това съществена. Унгария е член на ЕС, Сърбия не е. Унгария няма никаква идея да напуска ЕС, въпреки поредицата от закани от страна на Европейския съвет за наказателни процедури във връзка с погазването на основни демократични норми и върховенството на закона.

Вучич не дава признаци, че реално желание да влезе в ЕС. И затяга автократичната примка в Сърбия. Но получава все по-малко като ползи от политическите си връзки с Путин, защото ценността му е значително по-малка – не е член нито на ЕС, нито на НАТО и не може да влияе „отвътре“.

Орбан винаги търси материален израз и изгода от политическите си флиртове с Путин и обикновено ги получава. Дори и сега, когато говори за изключителната роля и място на руския природен газ, реално през унгарската компания МОЛ ангажира основната част от капацитета на терминала в Крк в Хърватска, за да внася ВПГ. По същия начин Сиярто неколкократно е заявявал че се интересува от внос на азерски газ.

https://iz.ru/1027274/elnar-bainazarov/izbezhat-voiny-vot-nasha-glavnaia-obiazannost-na-budushchee

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

One thought on “Iz.ru: „Избягването на война е нашата основна отговорност за бъдещето“

  • Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I
    clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr…
    well I’m not writing all that over again. Regardless, just
    wanted to say fantastic blog!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *