Светът

IES ENERGY BRIEF: Connaissancedesenergies.org: Възобновяемите енергии в ЕС: от възприятие до реалност

November,2020

Вятърната енергия и слънчевата фотоволтаична енергия произвеждат само 2,5% от първичното енергийно търсене в ЕС. Това са 1,4% за Франция, 1,8% за Белгия и само 4,3% за Германия.

Статистиката разкрива разочарованието от вятърната и слънчевата енергия.

Значението на понятията първична енергия и крайна енергия.

Статистиката е ценна, но също така е източник на объркване, дори и на манипулация. Правилно е да се каже, че възобновяемите източници представляват 33% от електроенергията. Но трябва да се изясни това, което всички граждани, политици и медии имат предвид – вятърната и фотоволтаичната енергия – представляват само 14,8% от европейското електричество.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Още по-малко известно е и по-изненадващо, когато се говори за първична енергия – единствената, която има значение за платежния баланс и геополитиката на енергетиката и за декарбонизацията. Двете популярни енергии – вятърната и слънчевата фотоволтаични – вече не представляват почти нищо: 2,5% в ЕС, 1,8% в Белгия, 1,4% във Франция, 1,0% в Полша и само 4,3% в Германия въпреки изключителната финансова подкрепа.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *