АкцентРегионът

Polit.info: „Газпром“ ще плаща на операторите на Румъния и България за празен Трансбалкански газопровод

(Дез)информация/Анализи

Съгласно условията на дългосрочен транзитен договор “Газпром” продължава да плаща резервирания капацитет на операторите на Румъния и България, въпреки факта, че е спрял доставките по Трансбалканския газопровод през Украйна.

Руският газов холдинг е единственият клиент, транспортиращ газ до Турция и Балканите през Румъния по Трансбалканския газопровод. Съгласно условията на споразумението Газпром трябва да плати за капацитет до 2024 г. Така операторът на румънската газопреносна система Transgaz получи през първото тримесечие на 2020 г. $ 6,8 милиона за транзит на газ.

Всъщност обаче няма транзит на гориво след пускането на “Турски поток”, който напълно отне доставките на газ от украинската посока. През първото тримесечие на 2020 г. украинските газотранспортни системи продадоха на Румъния само 107 милиона кубически метра, а за България въобще нямаше доставки.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар на АА

Типичен пример за полуистина, която прикрива по-голяма истина.

Първо, както предвидихме с Васко Начев преди години, Газекспорт няма да освободи тръбата, поне докато не организира своето присъствие в района на ЮИЕ след Турски поток. Това е начинът по който руската компания блокира възможността конкуренти да ползват тръбата в реверсивен режим и да стигнат до Украйна.

Второ, за разлика от България, Румъния бе готова да отнесе отказа до арбитражен съд, така че да си получи недополученото. В този смисъл Газекспорт просто си спестява една сигурна присъда-

Газекспорт продължава да плаща на БТГ транзитни такси по клаузата „пренеси или плати“, с които БТГ финансира Турски поток през България. Но тъй като влаганите средства са много над получаваните по този договор, се налага БТГ да заема капитал, а Газпром зад кадър да финансира пряко Аркад.

https://polit.info/499972-gazprom-budet-platit-operatoram-rumynii-i-bolgarii-za-pustoi-transbalkanskii-gazoprovod

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *