АкцентРегионът

Ria.ru: Атака от юг: САЩ решават да прогонят “Газпром” от Турция

(Дез)информация/Анализи

Вашингтон е готов да предостави на Анкара „конкурентни цени на ВПГ“, за да облекчи зависимостта си от руския газ. Това обяви бившият сенатор Дейвид Уитър по време на семинара на Бизнес Съвета  Турция – САЩ „Време е съюзниците да станат съюзници: турско-американската верига за доставки.“ Заедно с Уитър Америка беше представена на срещата на върха от сенатора Линдзи Греъм, автор на няколко антируски законопроекта.

Алтернатива на Китай

Изправена пред перспективата за широко разпространена икономическа криза, Турция реши да възстанови приятелството със САЩ. Анкара се позиционира като алтернатива на Пекин, отношенията на Вашингтон с него се влошават с всеки изминал ден.

В четвъртък Сенатът на САЩ одобри законопроект, наречен “Закон за автономията на Хонконг”, който предвижда санкции срещу китайски служители, участващи в Закона за национална сигурност в Хонконг, както и срещу компании и банки, свързани с тези служители.

Ден по-рано Пентагонът публикува списък на двадесет китайски фирми, опериращи, по мнение на американците, в интерес на китайското министерство на отбраната. Включва по-специално China Mobile Communications Group, China Telecommunications Corp, авиостроителната компания Aviation Industry Corp. Експертите са сигурни, че това е първата стъпка към санкциите.

Търговската война между Китай и Съединените щати вече доведе до преструктуриране на световните вериги за доставки, а ново изостряне на отношенията на фона на глобалната криза поради  коронавирусната пандемия само ще ускори този процес, от което турците решиха да се възползват.

„Преди пандемията Китай беше в основата на единната верига на доставки на световната икономика. Сега ситуацията се променя и се откриват големи възможности за страни като Турция“, открито каза Фуат Октай.

Анкара вече е разработила план за това как с подкрепата на Вашингтон да вкара Китай в Африка. „Съвместните турско-американски предприятия на този континент могат да бъдат интересна част от възстановяването на нашите икономики след пандемията, каза председателят на TAIK Мехмет Али Яллиндаг.“ Ние не само ще помогнем на крехките икономики, но и ще постигнем удар по китайската експанзия и ще укрепим връзките със САЩ. „

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Освен това, според Яллиндаг, Турция е в състояние да замени Китай в доставката на домакински уреди и авточасти на американския пазар. „Това ще позволи на САЩ да диверсифицират производителите и да не зависят от Китай, към което се стреми администрацията на Тръмп“, каза той.

Газова атака

Американците обаче се интересуват от приятелство с Анкара, не само срещу Китай, но и срещу Русия. Ето защо, на семинара на Бизнес Съвета Турция и САЩ в сряда „Време е съюзниците да станат съюзници: турско-американската верига за доставки“ (TAIK) Дейвид Уитър (бивш сенатор от Луизиана, който се фокусира върху производството на втечнен природен газ) и Линдси Греъм (автор на няколко антируски законопроекти и основният лобист за интересите на американските газови работници в Конгреса) предложиха на турците план за сътрудничество в газовия сектор, насочен към подкопаване на позицията на “Газпром”.

Просто е: Турция ще започне да купува американски втечнен природен газ, ще се превърне в газов хъб, ще препродаде „газът на свободата“ на съседите и ще спечели много пари. Всъщност това е същото, което преди време Вашингтон се договори с Варшава.

Но Турция не е Полша. Тя вече е газов хъб, осъществява доставки на синьо гориво от Русия и Азербайджан в количества, за които поляците никога не са мечтали, а Анкара изобщо не е заинтересована от факта, че допълнителният втечнен природен газ от САЩ допълнително ще свали цените на европейския пазар.

Това няма как да не го разбират дори във Вашингтон. Затова експертите са сигурни, че истинската цел на американците е да наложат споразумение на Анкара, предвиждащо възможността танкерите да преминават през Босфора.

Сега движението на газоносители през протока е забранено, което непозволява на Киев и София да придобиват задграничен втечнен природен газ. Ако Анкара направи отстъпки, ситуацията ще се промени драстично: американците ще могат да построят терминали за получаване на втечнен газ на брега на всички свои спътници в региона – Украйна, България, Румъния и Молдова, осигурявайки добър пазар за производителите в Луизиана.

Вижте кой дойде

Прави впечатление, че Уитер и Греъм представиха на турците в качеството на основен партньор по газовите проекти, компанията Louisiana Natural Gas Exports (LNGE). Тази същата, с която украинското правителство в края на май сключи меморандум за покупки на 5,5 милиарда кубически метра втечнен природен газ годишно в продължение на двадесет години.

Дори „Нафтогаз Украйна“ отказа такова сътрудничество, тъй като според шефа на украинската държавна компания Андрий Коболев „проверката разкри няколко десетки признаци, които не позволяват да се подпише договор Louisiana Natural Gas Exports „.

LNGE е основана преди по-малко от две години в американския „вътрешен офшор“, щата Делауеър, а реалните й бенефициенти са неизвестни. За цялото време компанията никога не е реализирала печалба, но успя да натрупа данъчен дълг от 340 хиляди долара. Изпълнителният й директор Бен Бланчет е собственик на площадка в газовото находище на Abbeville в Луизиана и трескаво търси пазари.

Ако намеренията на Турция да се интегрира в световните вериги за доставки имат шанс за успех, тогава сътрудничеството с Louisiana Natural Gas Exports не е добро. Анкара обаче не е в състояние да бъде капризна.

Последният шанс на Турция да избяга от икономическия крах е да се включи в програмата за помощ на Федералния резерв на САЩ. В разгара на кризата ФЕД откри неограничени кредитни линии за централни банки в развиващите се страни като Мексико или Бразилия. Но досега Вашингтон все отказва на Турция „поради високата политизация на турската централна банка“. За да могат американците да премнат от гняв към милост, Анкара ще трябва да плати скъпо.

https://ria.ru/20200629/1573528280.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *