АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: От енергия на протест към енергия за реформи

Най-голямото предизвикателство пред протестиращите  е не толкова да успеят да развият и усилят енергията на отрицанието на Системата като предизвикат оставките на Борисов, Гешев, Пеевски /все още депутат/, доколкото това е неминуемост – само не знаем само колко дълго ще бъде съпротивата,  а да трансформират обществената енергия в поредица от смислени действия, които да родят устойчиво реформаторско мнозинство за години напред.

До сега обединението на различни обществени и политически групи под един лозунг – оставка на правителството и главния прокурор – удържа на опитите за разкол чрез игра върху егото или страховете на политически ангажираните играчи.

Хубавото на този многолик протест е, че всеки е свободен да реализира свой минидневен ред, но в края на деня всички се събират пред Министерски съвет и пред Съдебна палата за общото.

Ето вчера Демократична България вкараха конкретен адрес на протест – МВР заради битите младежи. Както виждате властите не са особено впечатлени. Днешната среща с медиите на СДВР не остави никакви надежди, че тези хора имат изобщо някакво намерение да се променят и да не бият. Още по-малко пък да разследват. За това МВР и в по-общ смисъл репресивния апарат са не само легитимна, но и задължителна цел на всеки целеви протест. Както Съдебната палата, така и специализираните прокуратура и съд, и районни полицейски управление, в които се задържат участници в протеста по измислени обвинения.

Ако повече хора дойдат, ще бъде добре. Но дори да не дойдат всички, които подкрепят вечерните протести пак е добре, защото протестът разширява географията си и остава маркери за своето внимание към отделните си цели.

По същия начин стоят нещата и с протеста, който организирахме пред БНТ с искане за оставка на пратеникът на Доган в обществената медия – Емил Кошлуков като генерален директор на БНТ. Официозът „24 часа“ намери за нужно да отрази новината, че 15 души протестираха. Няма да споря за числата, действително бяха под бройката на хората, които бяха обявили че ще дойдат.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Днес вече имате писмото на 60 души интелектуалци с искане за оставка и това ще набъбва като вълна. Имаме обявен митинг за четвъртък. И тогава ще бъдем много повече.

Стигам до най-важното – тези разноликост и разнопосочие лесно може да роди вътрешно напрежение и разкол. За сега „доброжелателите“ отвън не успяват, защото нито един от главните протестъри не може да си позволи да се самоизтъкне. Енергията е твърде многопосочна за да може да бъде олицетворена дори с организаторите си, камо ли с участващите. Основната маса от хора в протеста не е партийна. И без партиите и организаторите протести ще има.

Виждам всякакви хора от различните спектри на дясното и лявото, но забележете и хора, които работеха и подкрепяха ГЕРБ. Което и силен знак, че там върви саморазпад.  Участието на млади, образовани и най-вече информирани хора и най-вече осъзнаването на значимостта на мисията на протеста не позволява на ничие его или интерес да избуи над общия.

На някакъв етап неизбежно на преден план ще изпъкнат новите лидери, новите лица и новите партии. Защото това е начина за участие в изборите и за политическо представителство. Но най-важната задача, която е урок и следствие от евентуалния успех на тези протести, е че битката за депутатски места не трябва да става за сметка на широката прореформистка коалиция. Което означава, че участващите в протестите трябва да съхранят умението си да взаимодействат ида правят компромиси, защото голямото предизвикателство, там където досега реформаторите се проваляха системно, бе че не успяха да потиснат егото си и да изградят широки коалиции за да сменят системата.

Сега поне е ясно – нито една от основните сили участващи в протестите не е самодостатъчна, нито има изгледи да излезе като едноличен лидер от тези протести и превърне протестната вълна в гласове за себе си. За това е важно всяка една от тях да усили максимално представителността си и след това да подчини партийните си и групови интереси на общото действие. Защото демонтажът на Система, която е градена 30 години като обща конструкция и десет години като конкретни хора и зависимости, е свръхзадача и изисква неидеологически и устойчиви коалиции на честни, на патриотични и на посветени на демокрацията хора.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *