АкцентРегионът

Lenta.ru: Украйна в дълбините на Черно море „откри“ тайно оръжие на Русия

(Дез)информация/Анализи

Русия тайно разработва ешалонирана система за наблюдение на обстановката над и под повърхността на Черно море, включваща въвеждането на най-новите сонарни системи в дълбините на Черно море, пише Defense Express, като се позовава на проучване, проведено с участието на бившия (през 2014-2016 г.) командир на Военноморските сили на Украйна Сергей Гайдук.

Изданието твърди, че Русия „подготвя подводен плацдарм като елемент на тотален контрол над Черно море и прехвърля предстоящата конфронтация не само в космоса, но и под вода“. Някои съоръжения, предназначени включително  за наблюдение на оръжията на вероятен враг, като например системата „Делта-МГА“, според украински експерти, се намира на газопровода „Турски поток“ и, вероятно, ще бъде инсталирана и на „Син поток“.

Проучването припомня съветската концепция за трите линии на системата за повърхностно осветление: първата (океанска операционна зона), втората (далечна морска операционна зона) и третата (близо до морска операционна зона). Според Гайдук и неговите съавтори Русия разполага с оборудване за третата зона в Черно море.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Изданието изброява свързаната техника. Твърди се, че в началото на 2019 г. в северозападната част на морето, на разстояние около 200 километра от бреговата линия, руската страна е разположила пасивния сонарен комплекс MGK-608, който позволява в радиус от около 200 километра да контролира повърхностните и подводните условия в северозападната и западната част води на Черно море.

lhttps://defence-ua.com/army_and_war/tajemna_zbroja_rosiji_na_chornomu_mori_gidroakustichni_sistemi_jaki_shpigujut_za_nami-1175.html

Според проучването, в региона продължава разполагането на стационарни сонарни системи „Рационалност-VG5“, които е „много вероятно“ да бъдат интегрирани в Руската единна държавна система за наблюдение на повърхностната и подводна обстановка (ЕГСОНПО). „ Знаем за завършването на изграждането на инфраструктурата на контролния център на този комплекс. Организационно тя ще бъде част от военноморската база Новоросийск. В бъдеще Руската федерация планира да разположи друг такъв комплекс на нос Сарич “, пише Defense Express.

Твърди се, че от началото на 2014 г. Русия във водите в близост до Сочи е разположила 20 автономни сонарни станции „Амга-М“, предназначени „да търсят, откриват, класифибцират и проследяват подводници, да определят посоката на движение и да предават информация за тях до крайбрежните или корабните центрове за контрол. „. Отбелязва се, че „  посочените действия направиха възможно създаването на рубеж за защита срещу подводници с дължина до 100 километра и широчина до 6 километра“.

Изследването отчита и руските планове за разполагане на стационарни електромагнитни станции „Анаконда-СП“ в района на нос Тарханкут и нос Херсонес, предназначени за откриване на подводно-диверсионни сили и средства на разстояния до 30 километра.

През юли американският военноморски институт обяви, че ядрената дълбоководна станция АС-31 „Лошарик“ , на която имаше пожар по-рано същия месец, е предназначена да бъде разположена в Северния Атлантически океан, по-специално за провеждане на операции по условна линия, свързваща Гренландия и Британски острови (Фарьорско-исландска граница), където е разположена американската сонарна Система за наблюдение на звука (SOSUS).

https://lenta.ru/news/2020/07/20/blacksea

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *