Ria.ru: Министерството на външните работи на Русия: „външни“ играчи участват в експулсирането на дипломати от България

(Дез)информация/Анализи

Случая с експулсирането на руски дипломати от България, не беше без „външни стимуланти“, които се опитват да предотвратят засилването на сътрудничеството между двете страни, заяви директорът на Четвъртия европейски департамент на руското външно министерство Юрий Пилипсън в интервю за РИА Новости.

Както дипломатът отбеляза, Москва научи за решението на София от медиите, а не чрез официални канали, което противоречи на международната практика.

„Няма доказателства за вината на нашите граждани. Тези действия не могат да бъдат наречени по никакъв друг начин, освен недружелюбни. Те със сигурност оставят неприятен послевкус в руско-българските отношения“, каза Пилипсън.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни
„В същото време ние разбираме много добре, че този случай не беше без външни“ стимуланти „, които се опитват да предотвратят наскоро засилващото се сътрудничество с България, да изиграят прословутата солидарност на блока. Затова е важно да не се поддаваме на провокации, да вървим напред, последователно да прилагаме двустранни проекти и споразумения „, подчерта той.

През януари 2020 г. България обяви експулсирането на двама руски дипломати поради обвинения в шпионаж. Беше отбелязано, че българската прокуратура, след като получи информация от агенцията за национална сигурност, заведе досъдебно производство срещу двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж, но поради факта, че имат статут на дипломатически имунитет, делото беше прекратено.

Коментар AA

Юрий Пилипсън, шефът на Четвърти Европейски Департамент – Югоизточна Европа в МИД разкрива важни страни на комуникацията последните дни между София и Москва. Това не е случайно изявление, защото руски дипломати на подобно равнище рядко правят подобни целеви изявления.

Изборът на равнище на реакция е показателен – не е на ниво министър и заместник министър, дори говорител, за да не влезе в основния новинарски поток, включително и на световните агенции.

Но е на достатъчно високо равнище за да го чуят в София и със сигурност да го включат руските информационни агенция като РИА „Новости“.

От посланието на Пилипсън се потвърждава оценката ни, че между Кремъл и Дондуков 1 винаги е имало отворени канали за комуникация, които в момента са натоварени с решението на въпроса с американските санкции срещу Турски поток.

През последните дни между руски дипломати и представители на Газпром и българските им колеги се води активен обмен. Не е проблем само финансирането, и така схемата е индиректна. Проблемът е в договорите за транзит и алтернативната доставка на газови турбини за компресорните станции.

Този кратък материал дава и най-логичното обяснение за отказа на Борисов да подаде оставка на това правителство.

Всеки друг вариант ще изправи следващите министри и премиери пред задължението да спрат проекта докато се изясни ситуацията със санкциите, тъй като продължаването на проекта при тези условия е неоправдан риск с цена от над 2 милиарда лева загуба.

Путин на практика забрани на Борисов да подава оставка.

https://ria.ru/20200723/1574762234.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *