Светът

IES ENERGY BRIEF: Европейските фирми предлагат преобразуване в мрежата за транспортиране на водород

July 21, 2020, kallanishenergy.com

Европейски компании за инфраструктурата за природен газ предложиха план за преобразуване на съществуващата газова инфраструктура за транспортиране на водород „на достъпни цени“, пише Kallanish Energy.

Групата от 11 фирми от девет държави-членки на ЕС заяви, че изцяло подкрепят Европейската Зелена сделка и са готови да поемат своята роля за улесняване на увеличаването на възобновяемата енергия и нисковъглеродните газове.  Те ще представят своя план за специална водородна транспортна инфраструктура / European Hydrogen Backbone. Планът съдържа карти с предложени тръбопроводи и анализ на разходите.

„Ние виждаме Европейския водороден гръбнак като критична част от пъзела“, заявиха компаниите, като обявиха нови изследвания, показващи, че съществуващата инфраструктура може да транспортира

водород, произведен от морски вятър и слънчеви фотоволтаици в рамките на Европа; както и да се даде възможност за внос извън Европа.

„При прехода към енергийна система на ЕС с нулеви емисии, водородът и биометанът ще играят основна роля в интелигентната комбинация с възобновяема електроенергия, използвайки добре развитата съществуваща енергийна инфраструктура в Европа“, заявиха фирмите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




За да се развие водородът до пълния си потенциал обаче, трябва да има осезаема перспектива, с течение на времето, за развитие на добре свързан европейски пазар на водород.

Проектът за European Hydrogen Backbone /Европейски водороден гръбнак ще включва тръбопроводи в Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Белгия, Чехия, Дания, Швеция и Швейцария.

Компаниите предвиждат мрежа, която постепенно възниква от средата на 2020-те години нататък. Това води до 2030 г. до първоначална тръбна мрежа от 80000 км, свързваща водородни долини. Планирането на тази първа фаза трябва да започне в началото на 2020 г., казаха те.

Във втора и трета фаза – до 2035 г., инфраструктурата допълнително се разширява и до 2040 г. се простира във всички посоки с дължина почти 23 000 км.

Такава мрежа би струвала около 27-64 милиарда евро, докато нейните легализирани разходи се оценяват на 0,09-0,17 евро за килограм водород на 1000 км, което позволява транспортирането на водород с рентабилен ефект на дълги разстояния из Европа.

Компаниите обясниха, че сравнително широкият обхват в оценките на разходите отразява несигурността в разходите за компресор.

Гръбнакът е план, разработен от Enagás, Energinet, Fluxys Belgium, Gasunie, GRTgaz, NET4GAS, OGE, ONTRAS, Teréga, Snam и Swedegas.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *