Светът

Mk.ru: Газпром отказа да говори за бъдещето на „Северен поток-2“

(Дез)информация/Анализи

Компанията вярва в необходимостта от проектa за европейската енергийна сигурност

Операторът по изграждането на газопровода „Северен поток-2“ Nord Stream 2 AG (дъщерно дружество на „Газпром“) продължава цялата работа, която не попада под ограничителните мерки на САЩ и следи развитието. За това пише „Lenta.ru позовавайки се на изявлението на прессекретаря на Nord Stream 2 AG Йенс Мюлер.

Представител на компанията отказа да спекулира с бъдещето на проекта, ако Вашингтон наложи санкционен пакет на инвеститорите и потенциалните купувачи на синьо гориво, като по този начин блокира доставките.

Според Мюлер, Nord Stream 2 AG продължава да вярва в необходимостта от Nord Stream-2 за европейската енергийна сигурност и счита проекта за важен в контекста на екологичната програма на Европейския съюз.

Говорител на компанията говори за увеличаване на потреблението на газ в Европа с 3% годишно от 2014 г. насам и припомни, че през 2022 г. газовото находище Гронинген в Холандия, което произвежда 54 милиарда кубически метра годишно, ще бъде изчерпано. Недостигът на газ в Европа до средата на 2030 г. или дори по-рано, Nord Stream 2 AG оцени на 120 милиарда кубически метра.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




В същото време Мюлер не уточни доколко „Газпром“ възнамерява да увеличи доставките на тръбопроводен газ за Европейския съюз, какво ще бъде търсенето на „Северен поток-2“ и при какви условия строителството все още може да бъде спряно.

Коментар на АА

Изказването на Йенс Мюлер, говорител на компанията Норд Стрийм – 2 разкрива няколко важни промени в поведението на Газпром.

Първо, отказват да назовават срокове, което се различава от досегашния ярък оптимизъм и увереност, че Русия може сама да довърши проекта, че той ще бъде завършен до края на тази година, до средата на следващата и така нататък. Това говори за отрезвяване.

Второ, заплахата от нови санкции, включително срещу компании, които ще закупят газ от този проект, на практика би блокирала окончателно възможността за реализацията му.  Това принуждава Газпром и подопечната и немска компания да преминат в „тих“ режим.

Трето, Газпром продължава да настоява, че без Северен поток – 2 в ЕС ще настъпи глад за природен газ, заради изчерпването на находищата в Холандия и спадът на добив в Северно море. Очевидно продължават да не отчитат другите алтернативи и особено втечнения природен газ. Това е по-скоро психотерапия за самоувереност, която да се пренесе в клиентите.

Четвърто, отказът за дадат сведение за търсене и клиенти, е свързан с прехода от дългосрочни към краткосрочни договори, което означава, че Газпром не е в състояние да гарантира рентабилността на проекта.

* https://www.mk.ru/economics/2020/02/18/gazprom-otkazalsya-govorit-o-budushhem-severnogo-potoka2.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *