IES ENERGY BRIEF: Енергийни цени и добив

Tom Whipple and Steve Andrews, Editors, 13 july 2020

Цитат на седмицата

„По-високите температури до 2100 г. биха могли да намалят световния брутен вътрешен продукт с повече от 20%, според Oxford Economics, а начинът, по който ще бъде разпределено въздействието, заплашва да превърне изменението на климата в огромен двигател на неравенството в световен мащаб“.

Vanand Meliksetian за Oilprice.com

* Vanand Meliksetian има богат опит в енергийния сектор. Участието му в добива на изкопаеми горива, както и проекти за възобновяемите енергийни източници го превръща в широкобхватен експерт, който не се ограничава до определени теми. Освен това, Vanand е работил като консултант по управление на международни енергийни компании като Total и Vattenfall, където е получил подробни познания за изискванията на частния сектор. Той разшири разбирането си за енергийния сектор, работейки за правителството на Нидерландия, където работи по разработването на енергийната стратегия в Северно море.

Графика на седмицата

Седмичен добив на суров петрол в САЩ

Цени на енергията и добив

Възраждането на случаите на коронавирус в различни части на света „хвърля сянка“ върху зараждащото се на петролния пазар, предупреди миналата седмица Международната агенция по енергетика /IEA . „В някои страни ускоряващият брой случаи на Covid-19 е смущаващо напомняне, че пандемията не е под контрол. Има риск нашите пазарни перспективи почти ситурно да тръгнат надолу.“ Цените на петрола през втората седмица на юли паднаха при неочаквано увеличение на американските запаси, но след това се възстановиха след ден, след като Gilead Sciences Inc. заяви, че лечението от Covid-19 с редезивир намалява риска от смъртност с 62%. Пазарите в петък затвориха малко надолу – Нюйоркската фючърсна борса (NYFE) с фючърси на $ 40.55 и Лондон на $ 43.24.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.
IEA предупреди, че американските доставки могат да намалеят и да възобновят растежа, което ще попречи на цените да се повишат твърде много. Въпреки това, рекордно ниският брой на сондажните операции вероятно ще доведат по-късно тази година  до по-нататъшен спад в добива на шистов нефт. Глобалните доставки на петрол паднаха с 2-4 милиона b/d през юни до минимума от девет години от 86,9 милиона. Ограничаването на добива на  ОПЕК+ се осъществява във връзка със спадове от други страни като САЩ и Канада. От април добивът е спаднал с 14 милиона b/d, заяви IEA, но се очаква снабдяването да се възстанови, тъй като размерът на съкращенията на OPEC+ се очаква да започне да намалява през следващия месец. IEA казва, че средното годишно предлагане на суров петрол може да намалее – в сравнение с 2019 г. – със 7,1 милиона b/d през 2020 г., преди да се повиши през 2021 г.

Има признаци, че махалото за намаляване на добива би могло да се вдигне прекалено, като пазарите започнаха да изпитват недостиг на основни класове суров петрол. Има признаци, че пазарите не се снабдяват с Urals  и Arab Light суров, благодарение на дълбоките съкращения на добива и възстановяването на търсенето от страна на ключови клиенти като Китай и Северна Азия. Цената на Urals, водещ в Русия, се търгува с рекордни премии до бенчмарка Brent, отразявайки недостига.

Ходът на коронавируса и отговорите на правителствата към него все още е ключът към бъдещето. Докато Китай, части от Западна Европа и Източната част на САЩ изглежда държат вируса под контрол за сега, другаде, включително Русия, Близкия Изток и голяма част от слаборазвития свят, вирусът продължава да се разпространява бързо. В САЩ трилиони долари държавни разходи, които поддържат част от икономиката работеща, скоро ще се изчерпят.

В световен мащаб индустриалният износ намалява и вероятно ще са минали години, преди да се възстановят масивните индустрии като въздушния транспорт, туризма и хотелиерството, спорта, корабоплаването и отдиха. Голяма част от оптимизма по отношение на частичното възстановяване по-късно тази година се основава на Западна Европа и части от САЩ и Азия, докато останалата част от света, включително Африка, Латинска Америка и Близкия изток е изправена пред влошаващи се условия, включително прекъснати хранителни вериги.

Природен газ: Цените на природния газ отскочиха / върнаха се бързо в нормално състояние/ от 25-годишния минимум, достигнат в края на миналия месец, но анализаторите и търговците не очакват те да достигнат много по-високи нива. Просто има твърде голямо предлагане на газ. Запасите от електроенергията и горивото за отопление са раздути по целия свят. Международната търговия с втечнен природен газ се срина, давайки тласък на важен отдушник за американския шистов газ. И с възстановяване на цените на суровия до около 40 долара за барел, добиващите шистов петрол отварят сондажи и като страничен продукт пускат на пазара много евтин газ.

Фючърсите на природен газ за доставка през август приключиха седмицата при $1,81 за милион Btu. Това е с 25 процента след 25 юни, когато фючърсите се затвориха на $1.482  – най-ниското им ниво от август 1995 г. И все пак, газът все още е 24% под цената за същия период на миналата година и 35% по-малко от цената преди две години.

 Височините на средата на лятото и средата на зимата са, когато цените на газа обикновено са най-високи, като се има предвид търсенето на мощност на климатици и гориво за пещи. Но глобалното пренасищане с газ и намаленото търсене, поради спирането на пандемията, доведе до най-ниските досега цени за юни в САЩ и най-ниската цена за всеки месец в Европа. Сривът в европейските цени беше особено проблематичен за американските добивни компании.

Европа е описана като „дъмпингова площадка“ за ВПГ. Купувачите там обикновено са нетърпеливи за пратките за увеличаване на местния добив и се конкурират с руския износ по тръбопроводи. Но търсенето на обеми за съхранение на континента, вече доста пълни след меката зима, се повиши, тъй като товарите бяха отклонени от Азия. Доставките в Азия бяха стабилни, когато пандемията забави индустриалната активност в Китай в началото на годината, като  местните цени се сринаха до най-ниските нива.

Американската Администрация за енергийна информация /EIA/ понижи оценките си за добива на природен газ за останалата част от 2020 г., но предвижда увеличаване на добива към втората половина на 2021 г.

Прогноза: Американската администрация за енергийна информация засили перспективите си за фючърси на суров петрол с около 4 долара за барел през втората половина на 2020 г. и с 2 долара за 2021 г. за намаляване на предлагането на OPEC+ и нарастващо търсене, тъй като много региони премахват блокирането, свързано с пандемията. EIA сега вижда цените на Brent средно 40,50 долара през 2020 г. и 49,70 долара през 2021 г., в сравнение със средната 2019 г. от 64,37 долара.

Въпреки че министерство на енергетиката на САЩ казва, че всички ще се върнат към нормалното си състояние до края на следващата година, други наблюдатели не са сигурни. Италианската Eni намали своите дългосрочни прогнози за цените на петрола, като заяви, че пандемията от коронавирус ще има „трайно въздействие“ върху глобалната икономика и енергийната индустрия.

Седмици след като BP и Shell ревизираха надолу своите дългосрочни прогнози за цените, Eni също намали своя сценарий за 2020-2024 и дългосрочно ценообразуване на нефта и газа, предупреждавайки за 4 милиарда долара (3,5 милиарда евро) обезценка след данъци.

https://energybulletin.org/category/energy-bulletin-weekly/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *