АкцентРегионът

Vz.ru: Стремежът на Украйна към НАТО ще доведе Полша към Черно море

(Дез)информация/Анализи

В полския Люблин, където някога е била създадена Полско-литовската общност, е обявен нов полско-литовско-украински съюз. Люблинският триъгълник ще стане начин Украйна да се доближи максимално до НАТО. Полша обаче играе главната роля в този съюз и Варшава в тази игра преследва големи геополитически цели – да разшири териториалното си влияние от море до море.

Полша, Украйна и Литва създадоха нов формат за задълбочено взаимодействие – “Люблинският триъгълник”. Това съобщи във вторник шефът на украинското външно министерство Дмитрий Кулеба, изказвайки се в полския граничен град Люблин на съвместна пресконференция с полските и литовските си колеги Яцек Чапутович и Линас Линкявичус.

„Ние създаваме формат, който ще се превърне във важен елемент в укрепването на Украйна като пълноправен член на европейското и евроатлантическото семейство на народите“, обяви Кулеба от името на новия троен съюз. Според него „Люблинският триъгълник“ ще се превърне в инструмент за „ангажиране за онези страни, които изискват по-близки контакти със Запада“. Страните също така се съгласиха да си сътрудничат в икономическата сфера, се казва в изявлението на тримата министри. „Може би това сътрудничество ще се разшири и до други институции“, заяви полският министър на външните работи Чапутович.

Ръководителят на украинската дипломация не се ограничи с декларации и заедно с Чапутович и Линкявичус посети базата на многонационалната полско-литовско-украинска бригада LITPOLUKRBRIG, която е разположена в същия Люблин. Моторизираната пехотна „международна мироопазваща бригада“, съставена от украински войници и военни от двете страни от НАТО, има три полка или 4,5 хиляди военнослужещи. Подразделението е създадено през 2015 г., не без активното участие на Петро Порошенко. От 2018 г. бригадната тройка се командва от полковник от въоръжените сили Дмитрий Братишко. С идването на власт на Владимир Зеленски полковникът запази поста си. Сред основните задачи, за които е създадена бригадата, е участието в международни мироопазващи операции под егидата на ООН, Европейския съюз и Северноатлантическия алианс.

Обърнете внимание, че бригадата освен сложната си абревиатура носи името на княз Константин Острог, което е много символично. Великият литовски хетман от 15-16 век, княз Константин – родом от град Туров (в днешна Беларус), бил войвода във Вилно, отличил се в битки на териториите на днешна Украйна и Полша, но най-важното, той е командвал армия и в двете войни между Литва и Руската държавата.

Местоположението на централата на LITPOLUKRBRIG и новообразуваният „триъгълник“ също изглежда символично. В полския Люблин през 1569 г. е подписан съюз – държавен съюз между Полша и Великото херцогство Литва , който включва земите на днешна Литва, Беларус, Украйна и част от Русия.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Обърнете внимание, че при представянето на „Люблинския триъгълник“ ръководителят на полското външно министерство Чапутович спомена , че „Триъгълникът“ ще служи „за подкрепа на европейските и евроатлантическите стремежи на Украйна и връзките на страната с инициативата„ Три морета “. Инициативата „Три морета“, Балтийско-Адриато-Черноморската инициатива, е съюз от 12 държави от ЕС, който действа от 2016 г., изглежда като „санитарен кордон“, простиращ се от Естония и Латвия до Румъния и България.

Показателно е, че срещата на върха на инициативата, проведена през 2017 г. във Варшава, беше уважена от присъствието на самия Доналд Тръмп. Както вестник ВЗГЛЯД вече отбеляза, управляващата партия Право и справедливост в Полша е ориентирана дори не към САЩ, а лично към Тръмп и неговата администрация. Въпреки това, през есента на миналата година демократите в Конгреса на САЩ също призоваха Белия дом да помогне на страните от „Триморието“ да намалят „зависимостта“ си от Русия.

Тогава през есента на 2019 г. министър Чапутович, отговаряйки на въпрос от украинския президент Владимир Зеленски, заяви: Киев все още не може да стане пълноправен участник в инициативата „Три морета“. Но сега в Люблин украинските представители ясно бяха обднадеждени – взаимодействието е възможно в триъгълника Варшава-Киев-Вилнюс.

„Пред нас е една от възможните конфигурации на глобалния проект, които поляците винаги са популяризирали – Междуморието /Интермариум/. Този проект предвижда хегемонията на Варшава, защото Полша е много по-голяма от Литва, Латвия или дори Чехия, Словакия, Унгария по отношение на своите икономически, политически, демографски възможности “, обясни пред в. ВЗГЛЯД Николай Межевич, главен изследовател в Института за Европа на Руската академия на науките.

Когато става въпрос за плановете на Полша да събере съседни страни около себе си, обикновено се стига до натрупване на исторически обиди, независимо дали става въпрос за спорове за ролята на ОУН * -УПА * в източните територии или спомени за полската окупация на Вилна-Вилнюс през 1920-1939 г.

Въпреки че съществуват стари противоречия между Полша и Литва, Полша и Украйна и ще запазят добър тон в продължение на дълги десетилетия, те няма да играят значителна роля в Люблинския триъгълник, смята Межевич. „От една страна, противоречията се изравняват благодарение на активната работа на американците, а от друга, защото елитите в Украйна и Литва са слаби, а в Полша са силни, влиятелни и мобилизирани“, каза експертът. –

За да донесат неприятности на Москва, литовците са готови да станат близки с поляците и обратното, а що се отнася до украинските власти, те са готови да прегърнат когото и да било “.

Разбира се, възраждането на Общността като съюз е невъзможно, но наднационално образувание с дневен ред, което ще бъде продиктувано от Варшава, може да се превърне в реалност, смята Межевич. Според него LITPOLUKRBRIG, кръстен на хетман Острожски, е напълно бойно готова асоциация. „Като се има предвид, че Полша и Литва са членове на НАТО и Украйна се стреми там с ръце, крака, и какво ли още не, военното сътрудничество на тези три страни е сериозен призив към Русия: не само за нашето външно министерство, но и за министерството на отбраната“, каза експертът. …

Политическият анализатор Александър Асафов от своя страна смята, че опитът да се създаде „Люблинският триъгълник“ ,го очаква  пълно фиаско, подобно на много други проекти за обединение на Източна Европа около Варшава. „Опитите за обединение на антируския принцип с апел към някои корени на Великото херцогство Литва се проявяват само в споразуменията на трима служители, макар и на доста високо ниво. Това е поредната пропагандна конструкция, която нищо няма да последва “, каза Асафов пред вестник ВЗГЛЯД. В икономическо и политическо отношение Полша, Украйна и Литва преследват различни цели, подчерта експертът. Въпреки това, отбеляза той, има и обединяващ фактор – антируския вектор на политика и лоялност към САЩ.

Коментар на АА

Тревожният сигнал за Москва идва от едно изречение, което говори за консенсуса в САЩ между републиканци и демократи по темата „междуморие“, проект който се очаква да получи силен политически тласък след новите избори в САЩ.

Този тристранен формат на взаимодействие не може да замени членството на Украйна в НАТО, но може да бъде достатъчно плътен начин за подкрепа на независимостта на Украйна срещу Русия. Още повече, че съществуват подобри тристранни бригади. Освен сухоземните аспекти и ползи на подобно сътрудничество, се очакват по-близко сътрудничество и в отразяване на военната заплаха на Русия в Черно море.

https://vz.ru/world/2020/7/28/1052111.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *