АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Големият проблем на протеста е не толкова етапа на оставката, а след това

Илиян Василев, политически анализатор, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

Водещ: От 19.00 часа започва 23-я ден от антиправителствените протести у нас. Към този час продължават поредните целодневни демонстрации. Палаткови лагери са блокирали движението на Орлов мост. Протестиращите заявяват, че ще останат на място, докато не бъдат постигнати техните искания: оставка на премиера, правителство и на главния прокурор. Протести има и пред сградата на американското посолство. Каква обществена енергия обединява народния гняв? Въпросът е към политическият анализатор Илиян Василев. Какво задържа 100 хиляди българи 23 дни на един площад, г-н Василев?

Илиян Василев: Съзнанието, че в общественото си развитие сме стигнали предел, отвъд който не може да продължава в този формат, с това правителство, с този модел, с тази основа на обществен консенсус, всъщност с липсата на такъв. Защото не може егоизмът на една група от хора, които са загрижени за собственото си благоденствие и сигурност за сметка на другата част от населението, да продължи да управлява. Това мисля, че стана ясно. Протестът е твърде многообразен. В него политиката и идеологията на тези, които протестират, като че ли са оставени на заден план.

Водещ: Как ще продължат протестите? На какъв успех се надяват? На какво разчитат?

Илиян Василев: Мисля, че те са обречени на успех поради два основни фактора.

Първият фактор е, че основните тези на управляващите са все по-слаби – логиката, която те прилагат, за да останат на власт, е че сме в дълбока криза и че правителството трябва да свърши много важна работа. Тоест, общественият интерес е фалшивият предлог за да останат, а в същото време в центъра на „най-голямата“ криза Народното събрание излиза в отпуск, като че ли допреди няколко месеца не бяхме всичките карантирани и те не работеха. Уж е криза, извънредна ситуация, пък се държат все едно нищо няма.

Основните играчи никой не ги е виждал. Борисов снове из провинцията и ако забелязвате, в сводките на пресцентъра на Министерския съвет вече крият къде той ходи, и то с ясно съзнание, че очевидно той се страхува да не бъде посрещнат от народната любов. По същия начин изчезна от публичното пространство, поне във видимия му спектър и главният прокурор. И той ходи из провинцията поради някаква битова престъпност. Стана абсолютно ясно, че този човек няма никакво намерение да разследва каквато и да е корупция. Виждате и днес последното разследване на Антикорупционния фонд за „8-те джуджета“.

Водещ: Третата част.

Илиян Василев: Виждате, в момента, в който разследването е публикувано, каква е реакцията  – защото Антикорупционният фонд не разследва който и да е, а разследва Специализираната прокурора, тоест, органът, който трябва да упражни законност и да разследва корупцията. В същия този ден най-нагло Гешев хвали Специализираната прокуратура за нейната работа, и дава да се разбере, че въпреки решението на Конституционния съд, въпреки цялата тази обществена енергия, няма никакво намерение да се съобразява с този протест и да си върши работата. Има разлом между онова, което хората навън искат и онова, което властимащите правят. Очевидно сблъсъкът е неизбежен, и няма как протестиращите да не спечелят.

Водещ: Възможно ли е да се стигне до насилие?

Илиян Василев: Не го изключвам, за голямо съжаление. Защото разбирате ли, те сега ще изпробват всякакви варианти, включително и класическия путински арсенал за справяне с обществено недоволство. Свидетел съм на справяне с протести в Русия зная, всъщност използва се и тук и там една и съща технологията, защото генезисът на властта, през която хората близки до политическия, съдебния и всякакъв друг елит стават олигарси – това е държавният капитализъм и благоденствие за една малка част от хората. Методите им са много прости. Минахме през етапа на контрапротеста. Видя се, че ГЕРБ никакъв контрапротест не може да извади. В момента, в който го извади, само демонстрира своята слабост, а не сила. Повече контрапротест няма да видим и плашенето, че щели да организират протести на служебното правителство са пустословие.

Минаваме в спектъра на т.нар. „групи за дискредитация“ или граждани отделни – виждате страхотна мобилизация и в социалната мрежа. Толкова тролове не съм виждал в живота си. Това пак е класически путинов прийом. Гражданските протести или провокации, имат една основна цел – навремето 2003-2004 година в Русия беше създадено движението „нашисти“ – млади команди, навремето ги наричаха „Путин югенд“. В българския случай, разбира се, от млади хора много трудно могат да се направят, но провокации винаги могат да се направят. Примерно “граждани“ протестират срещу блокадата на Орлов мост, без значение кои са, дали са таксиметрови шофьори, фенове на футболни агитки, без значение. Тогава, когато се създаде граждански конфликт, полицията се намесва, но забележете, вече не под егидата на новини със заглавие: „Полицията разпръсква със сила и т.н. блокадата“, а вече „Полицията се намесва, за да разтърве две враждуващи граждански групировки“. Не е толкова сложно за разбиране. По същия начин мисля, че те ще опитат да се справят и с другите блокади. Всъщност, големият проблем на тази власт е, че тя не може да управлява, както казах, парламентът реши да излезе в отпуск, уж е криза, а властта я няма никаква – те са блокирани. Това че ходят по студията в телевизиите не означава нищо. Всяка власт трябва да има някакво минимално доверие, за да управлява. Иначе да стои само по кабинетите, и министри, и главни прокурори, нищо не правят.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Главният прокурор, той е абсолютно излишен като структура, институционален непотребен паразит. Колкото и каквито сигнали да му пращате, той няма да ги разследва, но ходи на рожден ден на Пеевски. Той не е обществена значима фигура в условията на протест, още по-малко такава, която да се грижи за обществения интерес. Затова мисля, че ще се неговата роля и значение като ретроградна сила ще се размият във времето.

В този контекст предполагам, че може да се стигне и до насилие, може да се стигне и до ексцесии. Всъщност, насилието вече е факт. Ето, примерно, представяте ли си безумието на прокуратурата, защото те не могат да играят публично активна роля, а толкова се очаква от тях, за това гледат да спретнат някаква силова открита реакция и да влязат в новините. Вижте как реагират при реакция на провокатор, тази жена, която е дошла, и за една чаша вода, която в най-лошия случай е дребно хулиганство, се иска постоянно задържане – това прокуратурата иска срещу Кърджилов. Това е просто изпускане на нерви, акт на отчаяние.

Водещ: То не налива ли масло в огъня на гнева на протеста?

Илиян Василев: Точно така и това казвам. Едно искат, друго постигат. Този протест не може да стихне по простата причина, че всеки ден ние имаме повод след повод, след повод, в резултат на което виждаме да расте броя на протестиращите.

Водещ: Тоест, има неадекватно поведение на управляващите, на властта?

Илиян Василев: Поведението не може да им бъде друго, освен неадекватно, защото са загубили връзка с реалността. Изплуват какви ли не злоупотреби – в петък изплува мината с VIVACOM, и това е нещо, което хората знаеха, поне хората като мен са участвали или пък имаха информация за тази сделка. Ето ви 1 милиард изчезнал заради мутренски схеми и с посредници там, в които участва лично премиерът. Всеки ден има нещо, което изплува и те вече не могат да реагират на кризите. Не могат вече да спрат вълната от негодувание, защото за тези 15 години, това са хиляди сделки и схеми. Гърмят всички тези мини и те не могат по никакъв начин да ги обезвредят. Недоволството от това само ще расте. Ето, „8-те джуджета“ трета част, има четвърта, още по-зловеща. Представете си, всеки ден има нещо, и то много пари, за милиарди.

Какво може да противопоставя срещу това правителството – пиара на Бойко от джипа?

Днес ще вземе и ще раздаде „уж“ 200-300 милиона, а не разбира, че хората изобщо не му вярват. Защо? Защото от март месец дава пари от екрана, обаче като дръпнат зрителите чертата и като видят, че от една страна медийно са похарчени 5 или повече милиарда, а от другата страна реално хората като почнат да смятат – добре де, каква част от това нещо някой от нас е получил? И виждат, че уж много милиарди са отишли, обаче ефектът върху реалните хора, реалните бизнеси, на които трябваше да се помага, е нищожен. Кои са реалните печеливши – ами полицаите. Ето ви 50-60 милиона лева са гласувани, за да могат да вардят властта. Ама това не са пари на Борисов, това са общи пари. Значи, протестиращите финансират през държавата полицаите, за да бранят…

Водещ: Властта, срещу която протестират?

Илиян Василев: Да, просто е някакъв абсурд.

Водещ: Омагьосан кръг?

Илиян Василев: И си представете, това са 11 хиляди души полицаи, 11 хиляди души жандармеристи, полицаи и т.н. само в София. Тези 60-70 милиона лева да не са от въздуха, нали някой трябва да ги изкара, особено в тези времена. В същото време правят панически пиар ходове със сваляне на ДДС-то. Извинявайте, никога след правителството на Костов няма да видите такова нещо, всичките правителства знаеха, че трябва да се спазва някаква фискална дисциплина и да има някаква логика в тези неща. Намаляват ДДС-то на бирата и на виното, а кой ще се грижи за приходите, защото тази държава трябва да има и приходи, нали тази криза уж не беше изчерпана – напротив, най-лошите етапи на тази криза тепърва предстоят. И няма никаква логика да се намалява ДДС-то. Тези хора, всъщност, те никога не са били добри управленци, те са сбирщина от случайно попаднали във властта хора, обединени от съзнанието, че поради своята посредственост не могат да просперират по обичайния начин. Не могат да постигнат немислими висоти в биографиите си, позиции в политическия и друг елит, а през тях те са известни и богати. И тъй като осъзнават, че в момента, в който паднат от власт, те никога повече власт няма да видят и трябва да работят, като се започне с Борисов, всичките му министри, всичките там от Висшия съдебен съвет, нямат друг вариант освен борба на „живот и смърт“. Затова битката им е толкова отчаяна, а агонията безкрайна, защото това е краят.

Водещ: Наивно очевидно все повече изглежда искането на управляващите за диалог. Но ние не видяхме реално търсене за диалог. Вие видяхте ли нещо подобно? Вие сте на протестите.

Илиян Василев: Добре, какъв диалог да има? Представете си, че „Х“ човек от протеста тръгне на диалог, и какво? Според тях какво може да стане в рамките на този диалог? Защото ако аз или който и да е от протестиращите тръгне да води диалог с тях, той ще каже: „Окей, обаче дайте в началото на този диалог, оставките си, за да водим диалог, как от тук нататък какво да се направи“. Защото нали оставката като се подаде, има технология, механизъм, стъпки, които трябва да се следват от гледна точка на насрочването на нови избори. Това правителство може да подаде  оставка, но след това могат да се опитат да правят експертни правителства. Тоест, има някакви рамки. Могат да тупат топката и след оставка на правителството. Съзнават че нямат елементарно доверие. Лъжата в основата на това управление е толкова значима и фундаментална, че каквото и да решат, какъвто и ангажимент да поемат, доверието е вече е безвъзвратно счупено. Това е като в едно семейството, където двамата мъж и жена си нямат доверие един в друг, че най-доброто, което могат да направят, е да мълчат и развод. То затова в песента се казваше: „Развод ми дай“.

Водещ: Счупи ли се стомната, трудно се лепи, а като се лепи е грозна. Пък и водата се излива.

Илиян Василев: Не, не може. Това не може да разбере Борисов. Живее си в собствен свят, в който е юнак и обичан от народа.

Водещ: Какво не може да разбере Борисов?

Илиян Василев: Борисов не може да разбере, че е във видимия спектър на власт, в която не е най-важния. Може и да е премиер, но управлява задкулисие. Доган може да изчезне от публично внимание, но остава на власт. Това е и това е заслугата на Христо, и на „Демократична България“, че този път извадиха на показ скритите големи играчи. Пеевски също може да изчезне в Дубай, но контролът му върху властта остава.

Важните фактори, които ръководят задкулисието, една голяма част от тях, хората дори не ги знаят. Но Борисов е видимият, той е човекът, който понася цялата отговорност за действията на всички тези хора от кръга на задкулисието. И той няма къде да се скрие. Каквото и да прави Пеевски с неговите корупционни сделки, остава в сянка. За това примерно, че фалира всичко, до което той се докосне – това е моделът на уж успешен български бизнесмен, който би трябвало да търка наровете по затвори, именно защото е унищожил толкова много стойност със своите „изключителни“ мениджърски умения. Достатъчно е да си спомним за абсурда – основната компания, която олицетворяваше интересите на електората на ДПС „Булгартабак“, беше унищожена именно от Пеевски, който представлява ДПС. Но хората някак си си казват: „Това е бизнес“. Най-накрая за това отговорността е на ГЕРБ, защото ГЕРБ и Борисов лично са разпознаваемото лице на публичната отговорност. По същата причина тези зулуми, които Гешев прави в Президентството с въоръжените хора, които влизат, нарушавайки конституцията, отново хората си казват: „Добре, ама всичко е това, защото Борисов мрази президента“. Гешев е по-незначителната фигура в йерархията, а Борисов е отново в центъра на вниманието. А всъщност Гешев е по-злокобната фигура поне в дадения случай, защото хората са виждали Борисов как действа и в 2011, и 2012, и 2013 година, докато Гешев отново е в сянката. Цацаров, Гешев плетат интриги и мрежи, но остават зад кадър. Отчаянието на Борисов стигна дотам, че бялото е черно, денят е нощ, включително тези, които са протестиращи, били против диверсификацията на природния газ. Извинявайте, ама това вече е умствено разстройство.

Водещ: Г-н Василев, въпросът е: на колко гласа говори протестът и докога той би могъл да звучи единно, ако изобщо вече звучи така?

Илиян Василев: Големият проблем на протеста е именно не толкова етапа на оставката, а след това.

Водещ: И за него никой не говори.

Илиян Василев: Ако тази енергия не бъде осмислена, овладяна и да намери своите политически представители, тоест, хората да искат да видят този Картаген на Системата разрушен, отново ще имаме фойерверк. Имайте предвид, че силите на статуквото, тепърва ще излизат на показ, както между впрочем вече почнаха да се появяват и в протеста със сугестиите си кой да бъде служебен премиер. В протеста има достатъчно сили, които искат да го приватизират, поне частично, ако не могат да го овладеят. Интересното на този процес е, че протестът е децентрализират и това затруднява реакцията на властта срещу него. Защото дори идеята, че има едни организатори, които организират протеста, е фикция. Ако днес „организаторите“ не свикат протест, утре ще го свикат други. Тоест, протестът си има собствена логика на развитие. И това пък затруднява властта, защото те виждат едно огромно разнообразие, и не могат да кажат, че някоя политическа партия го е яхнала. Но ето, виждате, на протеста ще видите Костадинов, този от „Възраждане“, едни леви, русофили и всякакви други хора, които включително и откровени провокатори, които се снимат на фона на протестиращите на Орлов мост и защитават тези, които нямат нищо общо като основните послания и цели.

Проблемът е, както казахме, вторият етап, в който тази неструктурирана енергия вече намира своето политическо представителство. И аз мисля, че колкото по-рано станат изборите, толкова по-добре, защото в последна сметка ние досега не гласуваме и не очакваме тези хора, които ще поведат и реализират промяната, да ни залеят с някакви стратегически планове на 200-300 страници и обещания. Общо взето хората престанаха да четат програми. Основното, което ще бъде определящо за следващите избори оттук нататък и хората, които застанат и поискат нашето доверие, е да бъдат олицетворение на порядъчност, на морал и на професионализъм, тоест, да са се доказали в тези си свои черти.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *