Светът

Worldview.stratfor.com: Европа: Ограниченията на ЕС върху дълга и бюджетните дефицити ще останат „прекратени“ до 2022 г.

(Дез)информация/Анализи

Какво се случи: Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че правилата на блока по дълга и бюджетните дефицити за националните бюджети ще останат спрени най-малко до 2022 г. поради продължаващата криза COVID-19, съобщава Financial Times.

Защо има значение: В краткосрочен план това ще даде възможност на националните правителства да проектират и одобряват бюджети за 2021 г. без натиск от Брюксел или да намалят нивата на дълга си, или да държат дефицита си под контрол. Глътката въздух, вероятно ще подтикне членовете на ЕС да разширят съществуващите стимулиращи мерки или дори да въведат нови, за да помогнат за смекчаване на въздействието на намалените от пандемията рецесии. Подобни разходи обаче в крайна сметка ще направят по-голямо предизвикателството пред правителствата да приведат къщите на своите икономики в ред, след като Брюксел отново въведе своите ограничения.

Обща информация: През март Европейската комисия преустанови ограниченията по праговете за дългове и бюджетни дефицити за членовете на ЕС, за да позволи на националните правителства да увеличат своите публични разходи и заеми, за да платят мерките за подпомагане на COVID-19.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Коментар на АА

Свалянето на ограниченията по дълга и бюджетните дефицити може и да освободи правителствата да харчат, но липсата на хоризонт за края на кризата, както и на общ европейски план, който да синергизира усилията на националните правителство излизане от кризата и възстановяване на икономиката, включително субсидиите по зелената сделка, могат да задълбочат структурните проблеми в еврозоната и в ЕС.

В същност по-голямата част от проблемите се дължат на срива в потреблението и ограниченията при пътуванията, а те не се адресират като проблем с наливането на пари само в рамките на европейските икономики, а от глобалния пазар. Именно на това, глобално равнище, трябва да се докаже както смисъла, така и ефективността на общите европейски антикризисни мерки, когато и ако бъдат приети и одобрени по целия процедурен ред и още по-важно когато бъдат усвоени предвидените средства.

https://worldview.stratfor.com/situation-report/europe-eu-restrictions-national-budgets-remain-suspended-until-2022

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *