АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Пазарът на LNG в рекордно разминаване между спот и дългосрочните цени

https://www.nasdaq.com/articles/column-lng-market-in-record-divergence-between-spot-and-long-term-prices%3A-russell-0

ЛОНСЕСТЪН, Австралия, Спот цената на  втечнения природен газ (LNG) е готова за  нов скок със затягането на световния  пазар, докато Русия затяга доставките на тръбопроводен природен газ в Европа. 

Търгуваните в Ню Йорк договори,  базирани на S&P Global Commodity Insights  Asian benchmark JKM с цена JKMc1,  приключиха в началото на септември на  $55,25 за милион британски топлинни  единици (mmBtu), преди съобщението на  Русия, че няма да рестартира газопровода  Северен поток 1, както беше планирано,  позовавайки се на теч на масло. 

Мъглата около доставките на руски  тръбопроводи за Европа е такава, че  веднага не стана ясно дали провалът да се  възобновят доставките по тръбопровода,  който минава под Балтийско море до  Германия, е истински технически  проблем, който може да бъде разрешен,  или е част от по-широка кампания за  натиск от Москва, в отговор на  подкрепата на Европа за Украйна, която  беше нападната от Русия на 24 февруари. 

Нов рекорд над пика за всички времена от  $69,955 за mmBtu определено е  възможен за спот цените на втечнения  природен газ, тъй като европейските  комунални услуги вероятно ще бъдат  отчаяни да осигурят достатъчно природен  газ за предстоящия зимен пиков период  на търсене. 

На практика руските тръбопроводни  доставки за Европа сега вероятно ще  бъдат разглеждани от участниците на  пазара, по своята същност, като  ненадеждни, въпреки че известно  количество газ все още тече по  тръбопроводи през Украйна и Турция. 

Въпреки че всяко покачване на спот  цените на LNG в Азия, тъй като  европейските купувачи се стремят да  изтеглят товари от региона с най-голям  внос на суперохладено гориво, вероятно  ще грабне медийните заглавия, то  прикрива важни промени в цялостната  динамика на пазара. 

В Азия само около една трета от обемите  LNG се търгуват на спот цени, като по- голямата част от LNG се оценява срещу  суров петрол в дългосрочни договори. 

Независимо от скока на цените на суровия  петрол след атаката на Русия срещу  Украйна, цената на LNG, оценена спрямо  петрола, сега е значително под спот  цената, а отстъпката е най-голямата  досега по данните на Refinitiv от 2012 г. 

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940




Дългосрочните договори за втечнен  природен газ обикновено не се  оповестяват публично, но повечето  работят на базата на ценообразуване като  процент от еталонния суров петрол,  известно като наклон [Наклон  (ценообразуване на LNG) Наклонът на  договор за LNG се отнася до степента на  индексиране на цената на газа спрямо  тази на петрола и следователно е мярка  за това колко се променя цената на газа] и  типичен договор може да бъде фиксиран  на около 14,5% от Japan Crude Cocktail  (JCC), което е цена, базирана на  митническата цена на суровия петрол в  Япония. 

Към края на август тази цена за LNG – JCCIJP-LTC беше около $16,63 за mmBtu,  или по-малко от една трета от спот цената  на JKM от $53,95 на 31 август. 

Този месец цените на суровия петрол  отслабнаха на фона на опасенията от  забавяне на глобалната икономика,  докато спот цените на LNG бяха  нестабилни, като се търгуваха въз основа  на медийни заглавия за състоянието на европейските хранилища и руските  тръбопроводни доставки. 

След нахлуването в Украйна, тенденцията  е ясна, а именно, че спот цените сега са  със значителна премия спрямо  дългосрочните, петролно индексирани  договори за LNG. 

Това е обръщане на тенденцията, която  преобладаваше през по-голямата част от  последното десетилетие, при която спот  цените имаха тенденция да се търгуват  под JCC, с изключение на относително  кратки периоди по време на пиковия  зимен сезон на търсене на LNG. 

На практика това означава, че купувачите,  които в миналото са можели да се  възползват от средно по-ниските спот  цени, като Индия и Пакистан, сега се  оказват изхвърлени от пазара. 

Обратно, вносители като Япония и Южна  Корея, вторият и третият най-голям  купувач на LNG в света, са в сравнително  по-добра позиция, като се има предвид,  че по-голямата част от техните покупки са  по дългосрочни сделки. 

КИТАЙ 

Китай, който миналата година изпревари  Япония като най-големият вносител на  втечнен природен газ в света, но може да отстъпи титлата тази година, е интересен  случай, тъй като поддържа вноса по  дългосрочни договори, но изглежда  намалява спот товарите.

Китай е внесъл 4,81 милиона тона втечнен  природен газ през август, според данни на  Refinitiv, което е спад от 5,11 милиона  през юли, докато пристиганията от  началото на годината са били 41,0  милиона тона, което е с 22% по-малко от  52,4 милиона тона през първите осем  месеца на 2021 г. 

Вносът на втечнен природен газ в Индия  се прогнозира на 1,47 милиона тона през  август, което е най-ниското ниво от  февруари, докато пристиганията от  началото на годината се оценяват на 13,4  милиона тона, което е спад от 15,7%  спрямо същия период на 2021 г. 

За разлика от Китай и Индия, вносът на  втечнен природен газ от Япония е  забележително стабилен досега – за 2022  г., като данните на Refinitiv показват  пристигания от 51,3 милиона тона през  периода януари-август, незначително по малко от 52,1 милиона за същия период  на 2021 г. 

Тъй като вносът на втечнен природен газ в  Европа се е увеличил с около 63% през  първите осем месеца на 2022 г. до 85,3  милиона тона, е ясно, че товарите с  втечнен природен газ се насочват към  страните, които са най-способни да  плащат високи спот цени. 

Но съществуването на дългосрочни  петролно индексирани договори  означава, че Европа вероятно няма да   може да ползва толкова LNG, колкото  вероятно би искала, без значение, каква  цена е готова да плати.

Превод Алтернативи и Анализи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *