АкцентРегионът

Rueconomics.ru: Оленченко: Косово се намеси в газовите отношения между Русия и България

(Дез)информация/Анализи

България е труден партньор по газови въпроси за Русия, включително такива взаимноизгодни проекти като „Южен поток“ и „Турски поток“, заяви Владимир Оленченко, главен изследовател в изследователския център на ИМЭМО РАН.

Русия продължава газовите отношения с България

Руската компания „Газпром“ очаква да продаде своя дял в „Овергаз Инк“.

„Газпром“ иска да изпълни тези планове в рамките на пет години, но отношенията между партньорите бяха помрачени от съдебни спорове, които стигнаха до Международния арбитражен съд на Международната търговска камара.

Компанията майка „Газпром“ държи 0,49% от акциите на „Овергаз Инк“., а дъщерното му дружество „Газпром Експорт“ притежава 49,51% от акциите. Съветът на директорите на „Газпром“ се съгласи да продаде този пакет акции за 15,5 милиона евро.

Корените на историята датират от 1995 г., когато „Газпром“ създава това съвместно предприятие заедно с българския бизнесмен Дончев.

Чрез него в продължение на много години се извършват доставки на газ за България, въпреки че българските власти последователно се стремяха да осъществят този процес чрез държавната компания „Булгаргаз“. Такъв договор е подписан едва през 2012 г.

Доставките през „Булгаргаз“ започват през 2013 г., а от 2016 г. държавната компания се превръща в монополен купувач на руски газ, с което Дончев не се съгласява и започва да спори с „Газпром“, като твърди, че отношенията им не са приключили.

Това е обикновен епизод, но той корелира със ситуацията с газа в България. Доставките на руски газ за Сърбия, Унгария и Австрия трябва да преминат през тази страна, но необходимия за това интерконектор все още не е изграден от България.

Българите обещаха да ускорят изграждането на проекта миналото лято, но това така и не се случи. Президентът и министър-председателят на България, представляващи различни политически партии, дойдоха в Москва, но това не доведе до резултати.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Това беше един от аргументите в полза на сключването на договор с Украйна, тъй като без българския интерконектор „Газпром“ няма да може да изпълни изцяло задълженията си към своите южноевропейски партньори извън украинския транзит.

Историята продължава да се влачи и прилича на тъжната съдба на „Южен поток“.

Българите са ненадежден партньор

„Българите са непоследователни политици и ирационални икономисти. Тяхното несъответствие може да се види в честата и полярна промяна на политическите решения от страна на София “, заключава Оленченко.

„Южен поток“ е типичен пример. България се нуждаеше от този проект, но след пристигането на група американски сенатори, водени от Джон Маккейн в София, те промениха официалната си държавна позиция след няколко часа.

С интерконектора ситуацията е подобна – българският президент Румен Радев и премиерът Бойко Борисов дойдоха в Москва, където изразиха остър интерес към сътрудничество с Русия, но проектите продължават да се забавят.

Освен интерконектора, има и незавършен проект за АЕЦ в Белене, възобновяването на строителството на която се обсъжда повече от десет години, но българите не са направили осезаеми стъпки към това.

„Понякога политиците променят решенията си, но в рамките на коригиране на линията и прецизиране, докато българите се характеризират с полярна промяна – първо се движат в една посока, а след това се завъртат на 180 градуса. Следователно няма много факти, които биха позволили да се преценят българите като надеждни партньори “, обобщава Оленченко.

По интерконектора върви политическа игра, която е свързана както с пакета от руско-европейски отношения, така и с натиск върху Сърбия. Европейските власти искат да получат отстъпки от Белград и най-вече по въпроса за Косово.

„Не изключвам, че бюрокрацията, която се организира в България около интерктонектора, може да бъде свързана с общоевропейските и натовски цели за оказване на политически натиск върху Сърбия“, казва Оленченко.

Един от аргументите в полза на подписването на газово споразумение с Украйна беше невъзможността да се достави газ в Сърбия без българския интерконектор. Ако други договори все още могат да бъдат изпълнени, тогава би имало проблеми със Сърбия.

Липсата на независимост на българите е проблем

„Българите не са независими. За да поддържа пълноценни двустранни отношения, човек трябва да е уверен в независимостта на партньора, а ако партньорът е на милостта на други сили, тогава действията му са трудни за предвиждане. Затова засега нямаме причина да смятаме България за надежден партньор “, заключава Оленченко.

Поради изоставянето на „Южен поток“ България е загубила повече от 5 милиарда долара, които би могла да спечели през това време. Тези пари са необходими на страна, която, въпреки че е част от Европейския съюз, остава икономически изостанала.

„България е един вид участник в европейската международна политика. Съмненията, които Русия има по отношение на политиката на тази страна, съществуват и сред другите държави –  в Европейският съюз и НАТО са предпазливи към България “, казва Оленченко.

Коментар на АА

Колкото и странно да звучи, подобни изказвания на анализатори от водещи руски аналитични и научни центрове, са много полезни, защото те издават конкретни текущи акценти в работата на руската дипломация, а именно варианта за усилване на газовите козове на Сърбия чрез наличие на руски газ и последващ газопровод до Косово. А това зависи от газопровода през България.

За това руската аналитична мисъл от една страна тотално игнорира тоталния срив на потребление на руски газ в основната страна, заради която изобщо съществува проекта Турски поток – Турция, но и се обвързват несъществуващи, но хипотетично възможни бъдещи „пропуснати“ ползи от работата на проекта до и през България до Сърбия – тези 5 милиарда долара пропуснати ползи /не е твърде ясно откъде идват тези разчети, след като българската страна говори за 400 милиона долара на година/, но в същото време реално са вложени над 2 милиарда лева с нарастваща доза вероятност те да се окажат „невъзвратими“ загуби заради срива в потреблението на природен газ в света и особено заради опасността от американски санкции срещу Турски поток.

https://rueconomics.ru/458809-olenchenko-kosovo-vmeshalos-v-gazovye-otnosheniya-rf-i-bolgarii

  Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *