АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Европейската комисия и германският канцлер игнорират протестите в България – криворазбрана солидарност

Последните събития в Беларус засенчват медийно повече от 40 дни последователни дни на протест в България – най-бедният член на ЕС и НАТО. Нараства загрижеността от необяснимото мълчание и приглушена реакция на европейските институции и лидери за дългосрочните последици. Разочарованията лесно биха могли да катализират евроскептицизма в България и да отворят ниши на уязвимост, които биха могли да се използват от нашите противници.

Хиляди българи излязоха на улиците в знак на протест срещу очевадна и грандиозна корупция и злоупотреба с власт, олицетворявани от настоящото правителство на премиера Борисов. Тези два „върха“ на неговото управление са широко възприемани като основната причина за хроничния статут на изоставащ на България в ЕС. Въпреки високите нива на растеж на БВП, олигархичният плен на ключови държавни институции води до порочно преразпределение и драматични нива на неравенството в доходите, които в последна сметка превръщат България в бреме за Съюза.

Сред протестиращите са хора от всички възрасти и сфери на живот, с разнообразен идеологически, политически, етнически и религиозен произход, като младите българи са водещи като мнозинство – въплъщавайки надеждата на новите поколения, че нещо може и ще бъде направено различно.

Корупцията, утвърдена като гербова марка след повече от 10 години управление на премиера Борисов, е основното зло в съвременна България. Тя разрушава създадено материално богатства, човешки и интелектуалния капитал, демократичните ценности и уважението към институциите. Корупцията лишава българите от стремеж към висотите на интелектуалните и професионални стремления, които са общи за всички европейци. Ярък израз на плененост и корупция са любимите проекти на Борисов като транзитния газопровод на Газпром през България (известен още като Турски-Балкански поток) и руската атомна електроцентрала в Белене. Нито един от тези проекти няма икономически смисъл за България с вече „потъналите“, т.е. потенциално невъзвратими разходи над 5,5 милиарда лева. Упорството на Борисов да не се оттегля е свързано и с координацията с Меркел по темета Северен – Турски поток и решимостта му да поддържа зависимостта от Русия в енергийната сфера.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Управляващата клика прибягва до методи на управление и поведение, които повече отговарят на на организираната престъпност, отколкото на политическата организация.

Повечето българи (62% според последните проучвания на общественото мнение) подкрепят протестите и техните основни искания – оставките на правителството и главния прокурор. Въпреки многобройните случаи на явна корупция, злоупотреба с власт и откровени престъпни действия на държавни служители, българската прокуратура, която остава единствената институция на държавното обвинение от съветски модел в ЕС, избира да бъде безразлична, селективна или дори съпричастна с корупцията.

Гранд корупцията, тази по най-високите етажи на управление, на ниво министър-председател, министри, магистрати, депутати, олигарси, не се разследва, с нищожното изключение на няколко спорадични случаи, предназначени основно за пиар и медийна употреба. Нещо повече, специализираният клон на прокуратурата, който е създаден специално за защита на обществото от подобни злини, се използва като прикритие и активен съучастник на гангстерите в заграбването на частен бизнес и независими медии, като същевременно се игнорира престъпления извършени посред бял ден.

Ако висшите политици на ЕС, избрани и назначени от всички нас, европейците, продължат да приглушават реакциите си на публичните антикорупционни протести, ползвайки дипломатическото извинение за зачитане на суверенитета и ненамесата, това би подкопало обществената вяра в споделените ценности, върху които Съюзът е изграден. Никой не трябва да мълчи, когато автократите нарушават основните ценности на демокрацията, върховенството на закона във всяка част на Европа. Стабилността и просперитетът, основан на злоупотребата с власт, са краткотрайни и никога не са споделени. Затварянето на очите на оплакванията на „други“ европейци означава, че сме се поддали на старата имперска система за баланс на силите, на реал политиката и на егоистични интереси.

Взаимната уязвимост изисква взаимна прозрачност и зачитане на споделени ценности и стандарти на управление. Те изключват злоупотребата със суверенитета като щит от автокрациите, когато избирателите, именно защото са корумпирани механизмите и институциите, които гарантират свободни и честни избори. Без свободни и независими медии и върховенство на закона властта на практика става несменеяма. Не е никак случайно, че както президентът на Беларус Лукашенко, така и българският министър-председател Борисов четат от един и същ кремълски наръчник, предлагащ промени в Конституцията като последен и отчаян опит да спечелят време, за да сдържат енергията на протестите и я насочат в деструктивна посока.

През годините българските граждани се научиха да ценят европейската солидарност. Въпреки това, годините прекарани от България в тази статут на „последния“, на „постоянно изоставащия“ , доведе много българи до загуба на самочувствие и самоуважение, налагайки една от най-старите европейски държави да се бори за своето оцеляване. Това, което е абсолютно пагубно и морално разрушително, е, че тази корупция се захранва в немалка степен от европейските фондове. По този начин, вместо средствата на европейските данъкоплатци да отиват за просперитет и равна възможност за всички, европейските пари допринасят за по-голямо социално неравенство, за несправедливост и укрепване на олигархичния режим. Страничният продукт е български копие на руския държавен капитализъм, в който олигарсите превземат ключови сектори от икономиката и обществения живот.

Очаква се Планът за възстановяване на ЕС да помогне на нашите икономики да преодолеят последиците от пандемията на коронавируса чрез облегчени заеми и грантове.

Въпреки това, предвид настоящото състояние на корупция, доминираща матрица за разпределение на пари от ЕС, определени по този план за България, наливането на повече средства че има ефект на бензин върху огъня. То би влошило и хронифицирано проблемите –  включително корупция, пленени медии, институции, дефицити и дълг. Ето защо протестиращите настояват да се създадат условия, отпускането на подобни средства да бъде е обвързано с постигането на осезаеми и проверими резултати в борбата с корупцията. Механизмите за мониторинг не са достатъчни и няма да бъдат ефективни, докато няма обективни показатели за оценка на въздействието на фондовете на ЕС и на ефекта от тях по линията „разходи – ползи“. Необходими са гаранции, получени за тяхното изразходване при върховенството на закона и след отстраняване на корумпирани високопоставени държавни служители по върховете на изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Днес мнозинството от българите не иска нищо повече или по-малко от оставката на правителството и скандалния главен прокурор, като предхождащи предсрочни избори. Това е напълно законна и рутинна процедура съгласно Конституцията. Избирателите трябва да бъдат оставени да разрешат настоящата криза и да изберат новите лидери.

Европейските лидери и правителства трябва да дадат шанс на българските протестиращи да довършат домашната си работа, като обвържат преговорите за Националния план за възстановяване и изразходването на бъдещите схеми за финансиране на ЕС и текущите плащания по програми на ЕС с рестартирането на реформите и незабавните избори.

Корупцията не се ограничава само до България, затова целите на протестиращите надхвърлят националните рамки и граници. Те са в пълна хармония със споделената визия на съюзниците от ЕС и НАТО, които ценят демокрацията, прозрачността и отчетността, върховенството на върховенството на закона и истинския стремеж да се модернизирират и да направят нашите държави и икономики глобални конкурентоспособни.

Да се ​​разбунтуваме срещу корупцията е наш споделен граждански дълг, нашата споделена отговорност като европейски граждани и данъкоплатци.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *