АкцентБългария

Разиграха цирковете с ИК, защото това е единственият им шанс да опазят феодалните си владения

Никоя от политическите фигури в ГЕРБ не желае да употреби остатъците от авторитета си, ангажирайки се с невъзможно правителство. Затова си избират фигура, която да звучи приемливо за широката периферия, доколкото тя изобщо съществува, но във всеки случай е относително приемлива за непознатите с политическия живот. Употребява се авторитетът на един човек – безспорен в средите, в които работи.
Не искам да поставям под съмнение интелигентността на човек, когото не познавам, нека се доверим на хората, които твърдят това. Но самият факт, че е склонен да предостави авторитета и личността си на партия като ГЕРБ, която просто ще го изхаби и захвърли, точно както постъпиха с проф. Герджиков, с Плевнелиев, професор Иво Петров и др., говори сам за себе си. Това коментира в студиото на Алтернативата политологът Весислава Танчева.
Ситуацията наподобява купуването на фабрика на 8 септември – ангажиране с партия, която само би употребила авторитета ти без да постигне нищо. Според настоящата парламентарна конфигурация, а тя до голяма степен е подобна и извън Парламента, няма как да съществува правителство, чийто мандатоносител да е ГЕРБ. Борисов не е възнамерявал да поема отговорност. Напоследък се плаши лесно, а фактът на обвързване на името му с Румен Радев го докарва до истерия. Забелязах, че и на Радев реакцията е подобна. Двамата нямат нужда от срещи на живо, а от посредник, какъвто имат от години. Генезисът и на двамата е един и същ. Хората, които са ги създали, са едни и същи като политически фигури, макар да са далеч назад в историята.

Подкрепете проекта Алтернативата на https://alternativata.bg/donations/za-alternativata/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940





По повод гостуването на митрополит Антоний името на Сакскобурготски лъсна именно в посоката, в която трябва да се озъртаме отново, за да видим общия генезис на двамата. На приятели, които бяха на протеста пред Руската църква вчера, им направило впечатление, че охраната се състои не само от полиция, но и от едни високи яки момчета, сред които са разпознали няколко рускоговорящи души, с които тренират заедно и които наричат себе си станици – доброволен граничен отряд на казаците. През 2013 г. по същия начин, когато високопоставено лице от Руската православна църква бе пристигнало със същите такива станици, Борисов много се беше ядосал. Сега ситуацията е аналогична – полицията е била там, но е имало и ограден параметър, зад който фактически са били станиците на представителството на Руската православна църква в България. Да видим кои са тези хора, които всъщност живеят в България с десетилетия.


Руските връзки са забележими във всички правителства. Те обикновено минават през енергийните министерства и е напълно възможно такива да има и в този Кабинет. Допускам, че в понеделник ще предложат състав на Кабинет, дори ще изиграят театъра с гласуването му в Пленарна зала и за да не принудят Президента още във вторник да връчва втория мандат. Дори той да върне закона с вето, това ще е чист ПР ход, който ще бъде отново в негова полза, както и в полза на Борисов, който ще използва ветото, за да отменят нещо маловажно, но така, че в крайна сметка основата на въведените промени в ИК да не е нарушена.
Машинно броене бе ликвидирано напълно, тоест върна се една от най-лошите практики. Другата седмица вероятно ще изгледаме цирка с гласуването на несъществуващо правителство в Парламента, след което на ПП ще бъде връчен вторият мандат, които имат два хода, като единият е да върнат мандата в момента на връчването му. Никой няма нужда да харчи остатъците от собствената си репутация. Този Кабинет няма да мине, но пък ще мине тестово – ще видим кой ще излезе от зала, кой ще се въздържи и пр. Приготвям се за нещо като театрална постановка.
Допускам, че немалка част от дългата скамейка на ГЕРБ се формира достатъчно време, когато бяха на власт между 2009 и 2021 г. В този период те успяха да формират една класа от зависими, т.е. същия механизъм, по който някога Комунистическата партия формираше около себе си зависим елит. Там има хора и с качества, и без качества, но всички крайно зависими от модела ГЕРБ, който работи перфектно и е много трудно да бъде хванат като корупционна сделка, за да се докаже каквото и да било нарушение, защото сумите от обществените поръчки се отделят от съответните обявяващи ги институции и нарушения няма. Просто печалбата е предвидена достатъчно голяма, за да може да бъде разпределена.
Шанс за консенсус между партиите нямаше още от самото начало. Предварителната уговорка беше връчването на мандати да бъде отложено достатъчно, така че да бъде гласуван най-важният за трите партии Закон за хартиената бюлетина. Започвам да допускам, че направената вчера поправка за намаляването на прага, отвъд която държавата поема разходите на бизнес потребителите на електричество от 250 на 200 лв., е безсмислено и безнравствено действие, което те оправдаха с детски градини, училища и църкви.
Пазарлъкът с Лукойл също е очевиден. Дерогацията, извоювана от редовното правителство на Петков, трябваше да има време за две неща: 1) да се удължи концесията на пристанище Росенец и 2) да опипат дали ЕС ще си затвори очите пред факта, че България може да преработва руски нефт за други страни, но вече си етикета „български“.
Лично на мен все по-вероятен ми изглежда третият мандат, стига да има подходящи обществени настроения да се формира някаква фасадно правителство, зад което да се скрие неформалната хартиена коалиция.
Не разбирам защо Радев държи изборите да са чак през март. Спомням си и декемврийски, и януарски протести, които са довеждали до съществени промени в обществения живот. В момента шансовете да си формират някакво правителство до местните избори ми се струват почти изравнени, тъй като най-важното нещо през следващите две години са предстоящите местни избори, именно заради които направиха цирковете с ИК, защото това е единственият им шанс да си опазят феодалните владения. И то не толкова в големите градове, а най-вече в по-малките населени места. Задава се още по-бурна година в политически план, при това с още по-непредвидими последици. Усеща се клокочене, което обикновено не предвещава нищо добро за политическата система и ако нещо спасява политическата класа в момента, това е обществената дезинтеграция, донякъде и умишлено култивирана чрез огромно разделение в материалните способности, водещо след себе си до всички останали разделения. Имаме структура, в която като общество не сме способни да поставяме общи каузи и изпълними цели, нито пък да следваме обществените интереси. Това води до две неща – петте най-богати процента у нас превземат властовите ресурси, в т. ч. трите власти и купуват всички медии, т.е. и четвъртата. Така на практика ограничават възможността на всички останали проценти под себе си да влияят върху обществените процеси. Това капсулира най-бедните и на практика ги кара да не осъзнават в какъв свят живеят. Лумпенизирането и подвеждането им по-популистки тези води до възход на партии като Възраждане.
Протестната енергия беше употребена и съвсем умишлено пренасочена към една фалшива партия, каквато е ИТН. Впоследствие станахме свидетели на възхода на Възраждане, а сега и на партията на Янев, колкото и да е трудно да повярваме, че последната би могла да предизвика протестна вълна и реално да доведе до Български Възход. За подобно нещо са нужни съвсем други играчи, посочи в заключение Танчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *