Светът

IES ENERGY BRIEF: Украйна скептично настроена към американските мечти за втечнен природен газ

August 8, 2020, oilandgas360.com

САЩ подкрепят предложението на Полша да създаде политическа противотежест на Германия в източните части на ЕС. Този път това не са обещания за войски на място, а дългосрочни газови договори … с Украйна.

Американският втечнен природен газ е „молекулата на свободата, изнесени по света от САЩ“. Така мисли Стивън Уинбърг, помощник секретар на САЩ по енергията от изкопаеми източници. И тази свобода скоро може смело да върви в посока към Украйна, чрез  преговори за дългосрочни доставки на ВПГ, които ще бъдат транспортирани през Полша в Украйна. Въпреки това, много хора в Украйна и другаде смятат, че няма нужда от подобни планове.

През май правителството на Украйна предварително одобри текста на меморандум за перспективите за внос на втечнен природен газ от САЩ с доставката на 5,5 милиарда кубически метра (bcm) природен газ годишно в продължение на 20 години.

Този ход бе предшестван от Писмо за намерение от м. март, подписано между Украйна и компанията Louisiana Natural Gas Exports (LNGE). Изпълнителният директор на базираната в Лафайет компания Ben Blanchett намекна, че проектът за дългосрочно споразумение вече е бил решен, като доставките започват най-рано през 2023 година.

Оттогава обаче, преговорите между LNGE и украинската държавна нефтена и газова компания NAK Naftohas Ukrajiny се „забавиха значително“, според Матеуш Кубиак, старши анализатор в Esperis Consulting, консултантска фирма със седалище във Варшава, работеща на енергийни и застрахователни пазари.

Изглежда, че ценообразуването е основната причина, тъй като, според съобщения, Naftohaz възразява срещу предложената от САЩ формула за ценообразуване, която се образува от цената на ВПГ в САЩ, индексирана с цената на природния газ на Henry Hub. Но новоназначеният изпълнителен директор на Naftohaz, Otto Waterlander, посочи риска от 20-годишен договор без пряка връзка с цените на природния газ в Европа.

Connor McLean, енергиен анализатор от BTU Analytics, споделя това мнение, казвайки, че европейският пазар на газ от 2019 г. вече е „пренаситен с ВПГ“, когато започна да усвоява излишния ВПГ, главно от САЩ.

„Това постави съхранението на газ в Европа доста над нормалните нива, което доведе до ниски  европейски цени. По-рано това лято, цените в Европа спаднаха под тези в Henry Hub, което направи американския ВПГ неикономичен за доставка до Европа “, каза той пред DW.

Въпроси относно инфраструктурата

Вторият проблемен елемент на предложената сделка е липсата на резервен капацитет за регазификация в Полша, като всички съществуващи и планирани онлайн мощности са резервирани от държавната енергийна компания PGNiG.

Предложеният проект за плаващо съоръжение за разтоварване и съхранение (FSRU), с капацитет 4 милиарда куб.м., в Гданск се очаква да влезе в експлоатация /онлайн/ под егидата на Gaz-System, Полша, но не и преди края на 2025 г. В същото време, съществуващият интерконектор между Полша и Украйна – Drozdowicze,  има капацитет от само 2 млрд. куб. м годишно и потокът е само към Украйна.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Американската компания LNGE е предложила да финансира изграждането на нов газов интерконектор между Полша и Украйна и има сведения, че има желание да инвестира около 300 милиона долара (275 милиона евро). LNGE обмисля и финансиране на разширяването на полския капацитет за регазификация.

Според съобщения в медиите, заемодателят за насърчаване на износа на САЩ Eximbank вероятно подкрепя проектите, а и няколко европейски финансови институции се очаква да се присъединят.

„Доколкото ни е известно, не е имало съобщения, кой ще финансира тези проекти, което е особено за сегашното икономическо състояние в света. Ако това споразумение влезе в сила през 2023 г., както беше обявено, бихме очаквали да видим някои по-конкретни доказателства, че проектът се движи напред “, каза Маклийн.

Katja Yafimava, старши научен сътрудник в Оксфордския университет, също е скептично настроена към плановете, тъй като те биха увеличили цената на газовия внос в Украйна.

„Не е изненадващо, че нова точка, интерконектор между Полша и Украйна се разглежда от пет години насам, но все още не е взето окончателно инвестиционно решение / FID и според мен има много по-голям интерес от полска страна, отколкото от украинската страна“, каза тя пред DW.

Мрачни прогнози

Вносът на втечнен природен газ в световен мащаб се очаква да бъде с 3% по-нисък през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година, според консултантската компания Wood Mackenzie, базирана във Великобритания.

„Щеше да има прекалено много втечнен природен газ в света дори без Covid-19“, казва Ben Chu, директор за акциите, LNG и собственик на услугата Genscape /предоставяне на данни от енергийния сектор/ на Wood Mackenzie, и добавя: „Covid-19 го влоши.“

Германският институт за икономически изследвания (DIW) също заяви, че Европа няма нужда от повече газопроводи или терминали за внос на втечнен природен газ, тъй като падащото вътрешно производство по време на пандемията може да бъде балансирано с повече внос от Северна Африка и на ВПГ. „Нова инфраструктура като Северен поток 2 или Турски поток всъщност е излишна“, завършва докладът на DIW.

Anna Mikulska от Центъра за енергийни изследвания на Rice University обаче изтъква факта, че договорите с американски износители на втечнен природен газ са много гъвкави и „много по-лесно се анулират или препродадат “, отколкото с всеки друг износител на ВПГ.

„Да, руският газ през повечето време ще бъде по-евтин от втечнения природен газ, но наличието на друга точка за доставка може да гарантира, че една страна ще получи доставката без прикачени условия  и на справедлива пазарна цена. За това е необходимо инфраструктура “, каза тя пред DW.

Новата инфраструктура за втечнен природен газ може да бъде от полза както за Украйна, така и за ЕС, вярва тя, тъй като украинският капацитет за съхранение може да бъде важен за „поддържане на баланса на пазара“.

„По-добрият достъп до украински капацитет за съхранение с нови междусистемни връзки и тръбопроводи… може всъщност да бъде чудесна възможност. Евтин газ, това наистина ли е опасност? Ако е така, един и същ въпрос може да бъде зададен за Турски поток или Северен поток2“, аргументира се тя.

Според сценария на Mikulska, Украйна би могла да използва своя газопровод и капацитет за съхранение, за да „направи добри пари, които могат да заменят транзитните такси от Газпром“, като приходите идват „без прикачени условия“. А Полша, която сама разширява инфраструктурата си за втечнен природен газ с терминал и междусистемни тръбопроводи, би проявила силен интерес да помогне на Украйна по геополитически и практически причини.

Katja Yafimava обаче, не може да приеме предложената сделка между САЩ и Украйна „много сериозно“, въпреки че „не е напълно за пренебрегване“. Katja Yafimava твърди, че необвързващият меморандум, подписан през септември 2019 г., е бил по-скоро „политически жест, отколкото всичко друго“.

„Доколкото не е трудно да разберем, че САЩ и Полша ще проявят интерес, аз се опитвам да разбера, как подобно споразумение може да бъде от търговска полза за Украйна“, заключава тя.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *