Светът

IES ENERGY BRIEF: Американски сенатори се вглеждат в германско пристанище, важно за руски газопровод

By FRANK JORDANS AUGUST 6, 2020, startribune.com

БЕРЛИН – Трима републикански сенатори отправят сериозно предупреждение към операторите на малко немско пристанище, като ги заплашват със „смазващи“ санкции заради предполагаемо предоставяне на възможност за доставки на руски кораби, участващи в тръбопроводния проект, на който САЩ решително се противопоставят.

Писмото, изпратено  от сенаторите Тед Крус, сенатор Том Котън и сенатор Рон Джонсън, е адресирано към Faehrhafen Sassnitz GmbH, която е оператор на пристанище Мукран, разположено в избирателния район на германския канцлер Ангела Меркел, на остров Руеген в Балтийско море.

Пристанището е ключово място за кораби, участващи в изграждането на газопровода Северен поток 2, който е предназначен да пренася природен газ от Русия в Германия.

Миналия декември базираната в Швейцария Allseas, която експлоатира кораби, полагащи тръби за подводния газопровод, спря работата си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа законодателство, заплашващо със санкции компании, свързани с проекта.

Съединените щати и някои източноевропейски страни твърдят, че тръбопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от Русия, твърдение, което Берлин и Москва отхвърлят.

Тримата сенатори казват, че писмото им „служи като официално правно известие“, че пристанищният оператор, членовете на неговия съвет, корпоративни служители, акционери и служители рискуват да „бъдат обект на правни и икономически санкции“, освен ако не спрат да предоставят стоки, услуги и подкрепа за проекта Северен поток 2. Това включва и осигуряване на складови площи за стоманените секции на тръбопровода и разпоредбите за корабите под флага на Русия – Fortuna и Akademik Cherskiy.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Единственият отговорен ход на действие е, Faehrhafen Sassnitz GmbH да упражни дадените му в договорите опции, за да прекрати тези дейности“, добавят сенаторите  в писмото си. Писмото  описва почти завършения газопровод като „сериозна заплаха за европейската енергийна сигурност и американската национална сигурност“.

Длъжностните лица във Faehrhafen Sassnitz, която е собственост на град Sassnitz и на окръг  Мекленбург, Западна Померания, отказаха да коментират писмото.

Службата на Меркел не отговори  на искането за коментар.

Миналия месец германският канцлер заяви пред законодателите, че американските санкции срещу компании, участващи в Северен поток 2, „не съответстват на нашето разбиране за закона.“ Тя призна, че натискът от Вашингтон затруднява изграждането на газопровода, но настоя, че е правилно да се продължи с проекта.

Северен поток 2, който е собственост на руския газов гигант Газпром, заяви в изявление, че в момента търси алтернативи за завършване на последните 6% от 1230-километровия газопровод след спирането на работата от Allseas.

https://www.startribune.com/us-senators-take-aim-at-german-port-over-russia-pipeline/572027672/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *