АкцентСветът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Тихановская разказа за контактите със САЩ и задачите, които ѝ са поставени по Беларус

(Дез)информация/Анализи

Лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская възнамерява да мобилизира прозападните сили, така че президент на страната да стане кандидат, който ще се хареса на спонсорите й.

Лидерът на опозицията планира да стане «временен президент» на Беларус. След това тя възнамерява да изпълни изискванията на ЕС и САЩ за провеждане на нови избори под строгия контрол на Запада.
За целта, според Тихановская, тя трябва да мобилизира антиправителствените сили и да ги насочи в правилната посока.

„Моята задача е да обединя, организирам и насоча този екип в правилната посока“, казва тя, подчертавайки, че някои от „специалистите“ вече са открити. По времето, когато Тихановская се е укривала в Литва, тя вече е трябвало да преговаря с някои западни лидери.

Бившата домакиня твърди, че всички са били «много вдъхновени» от перспективата за държавен преврат в Беларус. В частност, Тихановская поддържа контакти с представители на американската администрация, въпреки че президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не се е свързал с нея.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Опит за преврат в Беларус- Картофен майдан

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори, които действащият президент Александър Лукашенко спечели за 6 път, като събра над 80% от гласовете.
Западните страни, за които белоруският лидер отдавна е пречка, не се примириха с резултатите от гласуването.
В резултат на това в Беларус избухнаха предварително планирани безредици.
Опитите на служителите на реда да държат ситуацията под контрол се превърнаха в сблъсъци с радикали.
В същото време западните медии, активно отразяващи протестите, се съсредоточават конкретно върху действията на силите за сигурност срещу „мирните“ протестиращи, както беше по време на държавния преврат в Украйна през 2014 година.

Позицията на Европейския съюз по отношение на случващото се е нееднозначна. Полша и Литва работят активно над реализацията на революционния сценарий. Те също така насърчават по-радикални мерки за натиск върху официален Минск в ЕС.

Страните от Западна Европа предприемат по-предпазлив подход. Те се страхуват да провокират нов кръг на конфронтация с Русия. Експертната общност смята, че това е губещ вариант за ЕС.

Въпреки вътрешните разногласия, Европейският съюз все още отказва да признае Лукашенко за президент, заплашва със санкции и възнамерява да отпусне 53 милиона евро, за които се твърди, че ще са за подкрепа на „Беларуския народ”. Част от тези пари ще бъдат получени от екстремистите, участвали в безредиците. Освен това ЕС ще финансира медиите, които насърчават антиправителствената програма в републиката.

Коментар на АА

Почти всяко едно от горните изречения са класически пример за дезинформация и манипулация.

Наративът на руската пропаганда, в основната си част, почива върху съветските опорни точки, които представяха всякакви вътрешни проблеви в Системата, като плод на пъклени замисли на Запада.

Няма и помен, че протестите са дело просто на беларусите, на които им е писнало за 6 пъти да ги лъжат. Проблемът е, че не лъжат с малко, а с много и има праг на търпимостта на всеки народ.

Няма  и помен от стрелбата срещу мирни демонстранти и поне петте убити, и десетките „изчезнали“, за мъченията на които се подлагат арестуваните, която сама по себе си е символ на екстремизма в степента на репресии на тази власт.

Всичко за московската пропаганда е просто – това е поредния Майдан /унизително картофен/, диктаторите са легитимни, Западът е враг.

Най-странното е че след такова грубо изопачаване на действителността и манипулативно отразяване на действителността, в Москва се учудват, че антикремълските настроения сред обществото в Беларус растат и украинизацията на страната става необратима. И това няма общо с действията на Запада, а с тези на Кремъл.

https://bgr.news-front.info/2020/08/25/tihanovskaya-razkaza-za-kontaktite-ss-sashh-i-zadachite-koito-ѝ-sa-postaveni-po-belarus/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *