Светът

IES ENERGY BRIEF: Шистовата индустрия губи още един глобален гигант след разпродажбата на фрагинга на Schlumberger

By David Wethe, September 1, 2020, bloomberg.com

Гигантът за нефтени услуги сля своето дружество OneStim /OneStim е наземният бизнес за хидравлично разбиване на Schlumberger в Съединените щати и Канада/ с Liberty Oilfield Services.

Сделката за всички акции за активите е на стойност около $448 милиона.

Schlumberger се превърна в най-големия играч в нефтената индустрия, който все още не се е отказал от факинг дейности в Северна Америка, знак, че активността в американския шистов сектор може никога да не се върне към предишните върхове.

Доставчикът на оборудване за сондиране и добив на нефт се съгласи да продаде своя бизнес за фракинг в САЩ и Канада на по-малкия конкурент Liberty Oilfield Services Inc. След подобни сделки  през последните няколко години на Baker Hughes Co. и Weatherford International Plc, Halliburton Co. сега е единствен световен доставчик на довършителни  сондажи за шисти. Дори Halliburton заяви, че търси в чужбина възможности за по-добър растеж.

За Schlumberger, най-голямата компания в света за услуги в петролни  полета, сделката е огромен обрат от нейната склонност през последните няколко години за покупки на активи в Северна Америка – фрагинг с използване на пясък, технология за изкуствено повдигане за стимулиране на петрола при фракинг  и фракинг флота на Weatherford /frack fleet означава цялото оборудване, превозни средства, труд и материали, използвани за извършване на услуги при фракинг, като част от проучването и добива на нефт, природен газ и свързани продукти/. Междувременно за Liberty закупуването на компанията OneStim на Schlumberger в замяна на дял от 37% в компанията означава, че операторът на нефтено находище ще удвои размера на своя фрак флот на пазара, който тази година извади от строя три четвърти от американските екипи.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Пандемията на Covid хвърли света в криза, донасяйки сериозни заплахи за нашата индустрия“, каза Крис Райт, изпълнителен директор на базираната в Денвър Liberty, пред анализатори и инвеститори  по време на конферентен разговор. „Но в тези тъмни часове се разкриват и най-благодатни възможности.“

OneStim помага на клиентите да извличат нефт и газ от сондажи в шисти използайки различни тепнологии, за да освободят уловените въглеводороди. В комбинация с хоризонтално сондиране, фракингът стартира преди повече от десетилетие шистовия бум. Но сега исторически срив в цените на петрола, заедно с пренасищане на фракинг съоръжения, предизвика криза, която доведе някои фракинт компании до фалит.

Комбинирането с OneStim, което  се очаква да приключи през последните три месеца на тази година, ще направи Liberty вторият по големина американски фракер с 2,3 милиона конски сили /единица във фракинга за хидравчина мощност/, според Citigroup Inc.

„Последните няколко месеца бяха изключително предизвикателство за света, индустрията и семействота на Liberty“, заяви Райт в изявление, с което обяви сделката. „Тази транзакция ще бъде трансформираща стъпка напред в нашето пътуване като компания.“

Продажбата на Schlumberger идва по-малко от три години, след като придоби фракинг фирмата на Weatherford за 430 милиона долара. Liberty заяви, че планира да отпадне – по същество бившият фрак флот на Weatherford – на фона на пренасищането в цялата индустрия. Докато проучвателите  на шисти се вслушват в призивите на инвеститорите да ограничат разходите, търсенето на фракинг намаля. В края на миналата година доставчиците на фракинг услуги предприеха необичайната стъпка да бракуват голяма част от неработещото си оборудване.

Бизнесът започна да показва признаци на възстановяване в началото на 2020 г., но пандемията парализира икономическата активност и потреблението на енергия. До юли Schlumberger описва спада в търсенето на фракинг като „бърз“, допринасящ за 40% спад на приходите през второто тримесечие.

Сделката с Liberty  е последният ход на изпълнителния директор на Schlumberger Olivier Le Peuch за приспособяване към петролната катастрофа. Компанията обяви плановете си да съкрати над 21 000 работници и да пренастрои бизнеса си по целия свят.

„Транзакцията е в съответствие с коментарите на главния изпълнителен директор Olivier Le Peuch  относно липсата на необходимост от притежаване на активи на FRA, неговата стратегия SLB да стане лек за активите и лицензиране на SLB технологията на други компании“, пише в бележка към инвеститорите Кърт Халеад, анализатор в RBC Capital Markets.

Същата седмица с обявената сделка, акциите на   Liberty скочиха с 42%, докато тези на Schlumberger спаднаха с 2.9%.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-01/schlumberger-sells-north-american-fracking-business-after-slump?srnd=markets-vp&sref=fyhEsXfZ&mc_cid=e170e225db&mc_eid=fa7dc3a8b4

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *