Светът

IES ENERGY BRIEF: TAP актуализира напредъка в италианския дял от тръбопровода

March 2020, en.trend.azc, By Leman Zeynalova – Trend

Приемащия терминал за природния газ (PRT) от Транс-Адриатическия тръбопровод (TAP) в община Melendugno, Италия, на 8.2 км от брега, е изпълнен на 83 процента, съобщава Trend във връзка с актуализираните данни на консорциума TAP AG.

Разделът TAP от микротунела до PRT е завършен на 70 процента. Изграждането на микротунела приключи през април 2019 г.

Изграждането на офшорната част на газопровода е завършено на 40 процента.

„Подводното полагане започна през февруари 2020 г. Полагането на морската линия и оптичния кабел в момента е в ход и се очаква да приключи до края на май“, казаха от TAP AG.

След като бъде пуснат в експлоатация, газопроводът ще позволи транспортирането на 10 милиарда кубически метра природен газ годишно, осигурявайки нови енергийни доставки, достатъчни за задоволяване на нуждите на 7 милиона семейства, и засилване сигурността и диверсификацията на източниците на доставка на Италия и европейския континент, каза консорциумът.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Проектът TAP, на стойност 4,5 милиарда евро, е един от приоритетните енергийни проекти за Европейския съюз. Проектът предвижда транспортиране на газ от азербайджанското поле Шах Дениз етап 2 до страните от ЕС.

Свързвайки се с Транс-Анадолския газопровод (TANAP) на гръцко-турската граница, TAP ще пресече Северна Гърция, Албания и Адриатическо море, преди да излезе на сушата в Южна Италия, за да се свърже с италианската мрежа за природен газ.

В момента проектът, който стартира през 2016 г., е в етап на изграждане.

След като бъде построен, TAP ще предложи директен и рентабилен транспортен маршрут, отварящ жизненоважния Южен газов коридор, верига за газ с дължина 3500 километра, простираща се от Каспийско море до Европа.

Акционерите в TAP включват British Petroleum (20 процента), SOCAR (20 процента), Snam S.p.A. (20 процента), Fluxys (19 процента), Enagás (16 процента) и Axpo (5 процента).

* https://en.trend.az/business/energy/3213328.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *