Светът

BGR.NEWS-FRONT.INFO: Европейският съд отхвърли иска против санкциите срещу компаниите от групата на «Роснефт»

(Дез)информация/Анализи

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата срещу санкциите по отношение на компаниите, принадлежащи към групата на «Роснефт», наложени от ЕС в контекста на кризата в Украйна. Това съобщи РИА «Новости».

Отбелязва се, че става дума за ограничителни мерки, „въведени в контекста на кризата в Украйна“ по отношение на руските нефтени компании, които са членове на групата „Роснефт“.

В съобщението на съда се казва, че от 31 юли 2014 г. Съветът на страните от Европейския съюз e приел санкции срещу, в частност, срещу нефтения сектор на Руската федерация в отговор на действията, «предприети от Русия за дестабилизиране на ситуацията в Украйна».

Става дума за забрана за износ на определени стоки и технологии за нефто-газовия сектор и ограничаване на достъпа на определени оператори в този сектор до капиталовия пазар на ЕС.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




След въвеждането на ограничителните мерки редица руски компании, принадлежащи към групата на «Роснефт», заведоха дело пред Общия съд на Европейския съюз с искане за отмяна на тези санкции. С решение от 13 септември 2018 г. съдът отхвърли този иск. Компаниите обжалват това решение пред Съда на Европейския съюз.

Съобщава се, че с новото си решение съдът напълно отхвърля жалбата на руските компании.

Коментар на АА

Това не е първия, нито последния случай на обжалване на санкции от руски компании в европейски или американски съдилища и резултатите не са различни от този.

Има известна разлика при третиране на държавни и частни руски компании при налагането на санкции. Роснефт е обект и на американски санкции, след казуса с Венецуела. Типичният проблем на защитата на руските държавни компании в подобни казуси, че за тях е невъзможно да докажат че се независими от влиянието на руската държава, в този смисъл за легитимен обект на наказание за поведение на Кремъл.

https://bgr.news-front.info/2020/09/18/evropejskiyat-sd-othvrli-iska-protiv-sankcziite-sreshhu-kompaniite-ot-grupata-na-rosneft/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *