АкцентРегионът

Newdaynews.ru: Експерти: Сърбия се превърна в най-влиятелната държава на Балканите

(Дез)информация/Анализи

Сърбия се превърна в най-влиятелната държава на Балканите, а нейният президент Александър Вучич е ключов играч на регионалната политическа сцена. Това мнение изрази политологът Милован Йованович. Лидерите на Русия, САЩ и Китай потвърдиха намеренията си да посетят Сърбия, което свидетелства за значението на Белград като стратегически партньор както на Москва, Вашингтон, така и на Пекин.

„Геополитическото подреждане в света е такова, че големи сили се борят за влияние навсякъде и Балканите не са изключение. САЩ, Германия, Франция, Русия, Китай и Близкият изток се опитват да изтеглят страните от региона на своя страна и това е предизвикателство за Сърбия, балансирайки между центрове за влияние “, каза Йованович.

В същото време експертът обърна внимание на факта, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ и дойде в Сърбия, това ще бъде важен знак. Наскоро специалният представител на американския президент Ричард Гренел потвърди готовността на американския лидер да посети Сърбия. Сега се обмислят възможни дати на посещението.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Бившият дипломат Милисав Паич в изявление пред пресата също изрази увереност, че Белград укрепва своите международни позиции. „Сърбия успя да се превърне в гарант за мир и стабилност, което й позволи да придобие политическа тежест. И това е показател, че нито едно дългосрочно решение не може да бъде взето, без да се вземат предвид националните интереси на Сърбия. За Русия, САЩ и Китай е нерентабилно Сърбия да вземе страна и това ни дава поле за политически маневри във външната политика. Използвайки разумно своите възможности, Сърбия си осигури правото да слуша всички страни с еднакво уважение “, каза той.

Напомняме, руският президент Владимир Путин възнамерява да посети Сърбия в края на октомври. Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин в априлския си разговор със сръбския президент също прие поканата да дойде в Сърбия и потвърди намерението си.

Коментар на АА

Не е тайна, че при управлението на Вучич се възраждат основните постулати на равнодистанцираната външна политика на Тито, с опити за посредничество на Белград на големите сили в Западните Балкани и региона. Тази статия е защита и възхвала на подобна линия.

Нетната и практична стойност на съвременните варианти на политиката на «необвързаност» /което означава отказ от членуване в съюзи/ е доста спорна и състоянието на преговорния процес за членството на Сърбия в ЕС е красноречиво доказателство. За пореден път преговорите между Прищина и Белград във Вашингтон показват, че без решението на този въпрос Вучич не може да разчита на реален напредък в придвижването на страната към еврочленство.

В този смисъл тезата за успех на външната политика на това сръбско правителство е спорна и като текущи резултати и като перспектива. Нито геостратегическите реалности, нито ресурсите на страната и позволяват да влезе в обувките на Югославия.

https://newdaynews.ru/balkans/703040.html

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *