Светът

IES ENERGY BRIEF: Правителството на Саудитска Арабия разчита на Aramco, за да получи дивидент от $75 милиарда

By MATTHEW MARTIN on September/2020, worldoil.com

(Bloomberg) – Най-голямата петролна компания в света е притисната от основния си акционер, правителството на Саудитска Арабия.

Дори с падането на цената на суровината до 40 долара за барел в седмицата около 10 септември  и намаляването на паричния поток, Saudi Aramco през тази година се опитва да изплати дивидент от 75 милиарда долара почти всички на държавата. Загрижеността нараства, включително сред глобалните мениджъри на фондове, закупили акции на компанията по време на рекордното първоначално публично предлагане през декември миналата година, че Aramco замразява стратегически проекти и натрупва дългове твърде бързо.

Aramco е „дойна крава“ в страната от десетилетия. Но натискът, с който се сблъсква, предизвикан  от колапса, заради коронавируса, в търсенето на енергия –  цената на Brent  падна с още 5% преди няколко дни – и сега, когато е листвана фирма с акционери от Ню Йорк до Токио.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман, 35-годишният фактически владетел, обеща да диверсифицира кралството откъм петрол и да похарчи милиарди за разработване на всичко – от футуристични градове до туризъм и финансови услуги. За това му трябват парите на Aramco.

Портрети на Мохамед бин Салман и крал Салман седят на видно място на строителна площадка във финансовия район на крал Абдула в Рияд.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Престолонаследникът по принцип е решил, че компанията е касичка, която може да ползва, за да финансира други свои проекти“, каза Jean-Francois Seznec, старши сътрудник в Атлантическия съвет на Глобалния енергиен център във Вашингтон и специалист по Близкия изток. „Това ще ограничи техните възможности да могат да инвестират в неща като поддържане на петролните полета и разработване на нови технологии.“

Обещание за дивидент

Преди това правителството е използвало баланса на Aramco, за да укрепи собствените си финанси. Но това не се е случило в тази степен от поне 20 години, според един банкер, който е работил с компанията от 90-те години на миналия век.

Fitch Ratings Ltd. изчислява, че саудитският бюджетен дефицит ще нарасне до 15% от брутния вътрешен продукт през 2020 г., което е едно от най-широките нива в Близкия изток. Приходите на правителството са спаднали с почти 50% на годишна база през второто тримесечие.

Aramco обеща да плаща $75 милиарда годишно на инвеститорите в продължение на пет години след Първоначалното публично предлагане /IPO. С нетърпение да привлече чуждестранни средства и да постигне световна рекордна стойност от 2 трилиона долара, правителството дори заяви миналата година, че може да се откаже от собствената си част от дивидента и да я запази за други, ако цените на петрола паднат.

Вместо това, брадвата пада другаде. Aramco намали капиталовите разходи с десетки милиарди долари, съкрати стотици предимно чуждестранни работници и направи размествания във висшето си ръководство като част от плана за продажба на някои активи.

Изплати дивидент от $37,5 милиарда през първите шест месеца на 2020 г., дори когато конкурентите Royal Dutch Shell Plc, BP Plc и ENI SpA намалиха своите. Изплащанията бяха почти двойно по-големи спрямо свободните парични потоци на Aramco от $21 милиарда.

Скъп дивидент

Дивидентите – и придобиването от производителя на химикали Sabic за 69 милиарда долара от саудитския държавен фонд – са увеличили нивата на дълга на компанията, въпреки че те все още са под тези на повечето големи петролни компании. Съотношението на задлъжнялост /финансов коефициент, който сравнява някаква форма на собствения капитал (или капитал) с дълга или средствата, заети от компанията. … Коефициентът на задлъжнялост е мярка за финансов ливъридж, който показва степента, до която операциите на дадена фирма се финансират от собствен капитал спрямо дългово финансиране/ се повиши от -5% в края на март, което означава, че Aramco имаше повече пари, отколкото дълг, до 20% през юни, над целевия диапазон от 5% до 15%.

Задлъжнялостта може да достигне 30% до 2023 г., ако цените на суровината останат под 60 долара за барел и Aramco не намали дивидента, според Дейвид Хейвънс, ръководител на изследването на енергийните акции в SMBC Nikko Securities America.

Пазарът се съмнява в скоро време петролът да се повиши до това ниво. Суровият Brent ще бъде средно $47,50 през следващата година и $53 през 2022 г., според средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Aramco „има най-ниските разходи в сектора ‘нагоре по веригата‘ /проучване, сондажи и добив/  от всяка голяма енергийна компания“, заяви говорител на компанията в изявление. „Това осигурява ниво на гъвкавост в нашите планове за капиталови разходи по време на този спад, подкрепяйки способността ни да поддържаме дивидентите.“

Центърът за международна комуникация на саудитското правителство, който изпраща запитванията от чуждестранни медии, не отговори на исканията за коментар.

Замразени проекти

През последните месеци мениджърите отложиха няколко големи проекта, включително съоръжение в Червено море на стойност  $20 милиарда за превръщане на суровината в химикали и терминал за износ на втечнен природен газ в Тексас. Рафинерия на стойност  $10 милиарда в Китай също е спряна, съобщи Bloomberg, въпреки че Aramco заяви, че все още е ангажиран да инвестира във втората по големина икономика в света.

Aramco е начертала тези планове, за  да спечели допълнителни пазари за суровия си продукт и да преодолее глобалния енергиен преход към по-чисти горива като газ.

Компанията вероятно е направила правилната инвестиция за ограничаване на скъпи проекти в сектора ‘надолу по веригата‘, които е малко вероятно да донесат печалба, сравнима с основния й бизнес за добиване на петрол, каза Алън Гуд, анализатор в Morningstar Inc.

Надминаване на конкурентите 

Aramco досега преминават през петролната криза по-добре от своите конкуренти. Печалбата му от $ 6,6 милиарда за второто тримесечие може да е била с 73% по-ниска от година по-рано, но е била най-високата от всички енергийни компании. BP загуби $ 6,7 милиарда, а Exxon Mobil Corp. $1,1 милиарда.

Цената на акциите на саудитската компания спечели 1% в Рияд тази година, до голяма степен заради обещанието за дивидент.  Цената на акциите на Shell спадна с 53%, а BP с 43%.

Желанието на престолонаследника да извади пари от Aramco обаче, може само да се увеличи. Откакто председателят Ясир Ал Румайян заяви по-рано тази година, че иска да продаде някои активи, икономиката се влоши. Правителството е принудено да повиши данъците и да намали надбавките за държавни служители.

Aramco вече търси да продаде дял от своите нефтопроводи, за да събере около $10 милиарда, съобщи Bloomberg през април.

Принц Мохамед и правителството „наистина се нуждаят от Aramco, за да помогнат на кралството да преодолее Covid-19 и да премине към пост-петролна- ера“, каза Neil Quilliam, ръководител на Azure Strategy, консултантска фирма, фокусирана върху Близкия изток. „В този процес те вероятно ще навредят на най-печелившата компания в страната.“

https://www.worldoil.com/news/2020/9/9/saudi-arabia-s-government-leans-on-aramco-to-maintain-75-billion-dividend

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *