Светът

Interfax.ru: Застрахователите предупредиха за рисковете от санкции при работа със „Северен поток 2“

(Дез)информация/Анализи

Членовете на международна група от клубове за взаимно застраховане на корабособственици получиха препоръка да оценяват рисковете от сключването на договори за проектите „Северен поток 2“ и „Турски поток“ поради възможни санкции на САЩ и да покажат „възможно най-голямата бдителност“, се казва в препоръката.

„На членовете се напомня, че няма да има застрахователно покритие за кораби, които извършват дейности, които са незаконни или които излагат клуба на риск от нарушаване на санкциите. С оглед на пряката заплаха от санкции от CAATSA и PEESA (American Sanctions Statement – IF), клубът няма да покрива никакви дейности, свързани със строителните проекти на „Северен поток 2“ или „Турски поток „, – гласи текстът на уебсайта на клубовете за взаимно морско застраховане.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ от европейските изпълнители беше спряно поради санкции на САЩ и, както заяви „Газпром“, „проектът„ Северен поток 2 “, който е завършен почти на 94%, ще бъде завършен от руската страна“.

Проектът за бюджета за отбрана на САЩ за следващата финансова година, който вече беше приет в Сената, по-специално предвижда по-строги санкции срещу газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“. Наред с други неща, проектът предвижда санкции за „улесняване продажбата, наемането или предоставянето“ на тръби и техника за изграждане на газопроводи, „осигуряване на застраховка и презастраховане“, както и услуги или съоръжения за „техническа модернизация“ на плавателни съдове, свързани с изграждането на газопровода.

Коментар на АА

Ключовата фраза в този материал, която касае България е „клубът /на застрахователите/ няма да покрива никакви дейности, свързани със строителните проекти на „Северен поток 2“ или „Турски поток-2“. Това поставя под съмнение твърдението на Булгартрансгаз, че е договорил заемът от 520 милиона евро с банките. Без застраховане на тези кредити, което разбираме от декларацията на клуба на застрахователите, няма начин банките да отпуснат този креди. Това вероятно обяснява и усилията на Борисов да се ангажира с пиар акции за спасяване на проекта с поканата за „съвместна“ инспекция на строителството на Турски поток у нас със заместник министъра на нефта на Саудитска Арабия и „анонса“ че по тази тръба ще тече и азерски и втечнен природен газ.

https://www.interfax.ru/world/728192

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *