АкцентБългария

Eadaily.com: Българският премиер: И ВПГ, и азербайджанският газ ще преминават през „Турски поток“

(Дез)информация/Анализи

Освен руски газ, през продължението на „Турски поток“ през България в Сърбия се планира да се транспортира ВПГ и азербайджански газ. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов по време на прелитане над газопровода със заместник-министъра на петрола на Саудитска Арабия за корпоративно управление Аабед Абдула Алсаадун.

„Виждате колко огромно е това съоръжение, което ще ни позволи да транспортираме азербайджански, втечнен, руски и други видове газ“, каза Бойко Борисов във видео заснето при прелитане над газопровода, публикувано на страницата на българския премиер във Facebook. Главата на правителството уточни също, че на компресорните станции ще бъдат инсталирани американските компресори.

„С пускането на„ Балкански поток “(както се нарича продължението на„ Турски поток в България “), България ще се превърне в регионален стратегически център за газоразпределение и ще гарантира диверсификацията на доставките на гориво,“ казва Бойко Борисов.

Представителят на Саудитска Арабия от своя страна заяви, че Рияд продължава да подкрепя строителния предприемач, консорциума Arcad, а кралят на Саудитска Арабия лично контролира проекта.

Според Бойко Борисов по-голямата част от газопровода вече е положена в траншеи, а по трасето работят 2500 души и 1400 единици техника. В края на август българският министър-председател обяви, че 468 от 474-те километра от тръбопровода вече са заварени и че всички работи ще приключат до ноември.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни




Продължението на „Турски поток“ в България е първият проект за „Газпром“, когато компанията не контролира изпълнението му. Неин клиент и собственик е българският оператор „Булгартрансгаз“. Спецификата на проекта е, че той може да се използва както за доставка на газ от „Турски поток“, така и за всеки друг, който влиза в българската газопреносна система. Изграждащият се газопровод ще свързва българската ГТС със Сърбия и не представлява отделен газопровод от Турция.

Възможни са доставки на втечнен природен газ от гръцки терминали и азербайджански газ от „Южния газов коридор“ на продължението на „Турски поток“, но капацитетът на газопровода за доставка на 12 милиарда кубически метра газ за Сърбия е резервиран за 20 години. В началото на миналата година „Булгартрансгаз“ проведе състезание. А капацитетът беше резервиран от две компании, чиито имена не бяха оповестени. Освен  „Газпром“, източници от индустрията посочват и на френския Met.

Коментар на АА

Новите акценти в операцията по спасяването на Турски поток – 2 от американски санкции са повторение на опорните точки – това не е продължение на Турски поток в България и не е самостоятелен газопровод, а част от българската ГТС.

В този контекст са и анонсите, че по този проект може да се пренася всякакъв друг газ – забележете как са подредени – азерски, втечнен и чак тогава руски. За разнообразие е добавен че ВПГ ще идва от Гърция.

Проблемът на подобна теза, че нейната несъстоятелност е видна с невъоръжено око след като сто процента от входния капацитет в Сърбия е резервиран за Газпром, и съответно 90 и 80 процента от изход/вход в българската ГТС са резервирани от Газпром. В съчетание тези два факта дават тотален контрол на руския природен газ и опровергават думите на българския премиер.

https://eadaily.com/ru/news/2020/09/23/premer-bolgarii-po-tureckomu-potoku-poydut-i-spg-i-azerbaydzhanskiy-gaz

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “Eadaily.com: Българският премиер: И ВПГ, и азербайджанският газ ще преминават през „Турски поток“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *