Светът

IES ENERGY BRIEF: Експанзия на Катар: Изградете го и те ще дойдат?

Samer Mosis*, September 2020, admin.petroleum-economist.com

* Samer Mosis  ръководи работата на S&P Global Platts Analytics върху европейския, близкоизточния и африканския ВПГ и е автор на книгата „Финансовите пазари на Арабския залив: власт, политика и пари“ (2018)

Основната спирачка за амбициите на държавата в Персийския залив може да не е ресурсът, а по-скоро апетитът на клиентите

Катар отмени своя 12-годишен мораториум от 2017 г. върху по-нататъшното развитие на огромното офшорно Северно поле  и три години по-късно се движи напред с най-голямото разширяване за LNG, което индустрията е виждала. 

При желание Катар би могъл да финансира и изгради почти неограничени нови мощности за добив, който вече е 77 милиона тона / година, операция за втечняване с 14 влака. Qatar Petroleum (QP) подчерта огромната мащабируемост, като продължи да разширява плановете си за растеж. Планът за увеличаване на добива от North Field East /(NFE), първоначално с цел да достигне 100 млн. т/ година износен капацитет, беше отново повишен през 2018г. до 110 млн. т/ г.

Тогава, сякаш NFE не беше достатъчно, разширяването на North Field South (NFS) има за цел да се достигне капацитет от 126 млн. т /годишно. Въпреки че тази цифра действа като най-оптимистичния, а не като базов сценарий за средносрочен капацитет за износ на Катар, съобщението е същото: Катар не се притеснява от конкуренцията, основана на ценообразуване върху разходите, в решимостта си да запази властта и влианието си на вице  на световните пазари на ВПГ.

 Реализирайки прогрес

Пълния текст е достъпен за абонати

Уважаеми госпожи и господа,
предлагаме на вашето внимание последните броеве на нашия специализиран нюзлетър IES Energy Brief . Той се разпространява  като издание с абонамент – пълен текст на преведените статии и анализи. За повече информация analysesenergybrief@gmail.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *