Светът

IES ENERGY BRIEF: Търговецът на петрол Vitol планира до края на годината бързо свиване на запасите

By SHARON CHO, SERENE CHEONG AND ANDY HOFFMAN on 9/16/2020, worldoil.com

(Bloomberg) – Най-големият независим търговец на петрол в света казва, че световните запаси от стоки ще продължават да се свиват, предлагайки по-ярко по-бичи поглед, отколкото някои от неговите конкуренти, върху пазара на суров петрол.

Vitol Group заяви, че запасите рязко намаляват и ще продължат да намаляват през тази година. Trafigura Group, вторият по големина търговец, казва, че пазарът ще се върне към излишък. И двете компании прогнозират стагнация на търсенето и предвиждат променливост няколко месеца преди постепенното възстановяване през следващата година.

Глобалният ръст на запасите достигна своя връх от около 1,2 милиарда барела в началото на лятото и оттогава запасите са намалели с около 300 милиона барела, каза главният изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди. Те трябва да спаднат с още 250 до 300 милиона барела през последните четири месеца на годината, каза той.

„Не можете да изпуснете от поглед факта, че добивът е съкратен“, каза Харди в интервю по време на конференцията Platts APPEC 2020. Очакват се масовото потребление на вътрешни запаси да дойде от рафинериите, които усвояват това, което са натрупали по време на безумното купуване на евтин петрол, каза той.

Месеци след като коронавирусът предизвика повсеместно блокиране, натрупване на суров петрол в морето и спад на цените под нулата, индустрията все още се примирява с някои от по-дълготрайните въздействия върху потреблението на горива. Сега, тъй като много страни започват да се борят с втора вълна от коронавируса, Vitol, Trafigura и други се приспособяват към съвсем различна среда.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Търсенето трябва да остане до голяма степен непроменено на около 96 милиона барела на ден, каза Харди. Това се сравнява с мнението на Vitol отпреди година, че ще бъде около 102 милиона барела на ден. Консумацията на дизел ще се подобри леко и ще компенсира спада в търсенето на бензин през зимата, докато Vitol не вижда значително подобрение в използването на реактивни горива.

„Реактивното гориво изглежда зле, дизелът е по-малко засегнат и търсенето на бензин вероятно е това, от което малко се притесняваме“, каза Харди. Консумацията на моторни горива ще бъде особено уязвима, ако вирусът отново скочи, каза той.

Засега пазарната структура на Brent и евтините карго ставки са подходящи за печалби от съхранение на петрол в плаващи съоръжения, каза той. Vitol, заедно с Trafigura и други търговци, наскоро резервираха повече от дузина кораби за тази стратегия за търговия. 

55-годишният изпълнителен директор на Vitol, който отговаря за компанията от около две години и половина, предупреди, че възстановяването ще бъде неравномерно. И все пак азиатското търсене ще помогне световната консумация да достигне до нови върхове през периода 2022-2024 г., каза Харди, добавяйки, че е песимистично настроен към перспективите в САЩ и Европа. Brent вероятно ще се търгува над 40 долара за барел през първата половина на следващата година, каза той.

Глобалният бенчмарк в средата на септември се търгуваше близо 41 долара за барел, след като скочи с 2,3% в предишната сесия. Този месец все още намалява с около 10%.

„През следващите два до три месеца ще стане по-накъсано“/с бързи ходове, смени и промени/, каза Харди. „Нещата може да станат малко по-трудни, преди да се оправят, но ние вярваме, че ще се справим и нещата непрекъснато ще се подобряват.“

https://www.worldoil.com/news/2020/9/16/oil-trader-vitol-projects-rapidly-shrinking-stockpiles-by-year-s-end

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *