АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Полша хвърли ръкавицата не само на Германия, но и на ЕС

Решението на полския анти-тръстов орган да наложи глоба от 7,6 милиарда долара на „Газпром“ заради Северен поток -2 с конкретното обвинение, че газопроводът ще наложи доминиращо положение на руската компания на полския газов пазар тепърва ще предизвиква шокови вълни в Европейския съюз и извън него.

Това е най-високата глоба в света по дело за нарушение на анти-монополното законодателство.

Реакцията на Газпром е обрана, изучават въпроса. Но в случая тя не е най-важната, тъй като не е никаква новост отношението на Полша и САЩ, пък и други страни от Източна Европа към проекта.

Германското правителство е под огромен натиск, особено след Беларус и отравянето на Навални, по тема Северен поток -2. С помощта на Макрон, Меркел се опита да опитоми гнева около отравянето на руския дисидент като му предолжи грижа, в обмен, на снизходителност, като продължи да отклонява обвързването на блокирането на Северен поток -2 като санкционна мярка, като в замяна предложи някакъв набор от „други“ мерки с по-малък ефект.

Най-голямото предизвикателство е към Европейската комисия, чиято Главна дирекция, която следи за защитата на конкуренцията и която се води от „ветерана“ Маргрете Вестагер, индиректно е обвинена в бездействие, след като инициативата за налагането на санкция срещу „Газпром“ , бе взета от национален антитръстов орган. Европейската комисия бе хваната неподготвена от новината от Полша. Маргрете Вестагер успя само да промълви – „случаят е нов за мен“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Правилата на ЕС на теория позволяват на полските власти да поискат от други държави в региона да им помогнат да наложат глоби от тяхно име, включително като през съдебни процедури наложат възбрана върху активи на „Газпром“, включително природен газ в тръби.

Да припомним, че в момента тече дело от полската PGNIG, заедно с българската „Овергаз“, подкрепено от правителствата на Полша и Литва /забележете България отсъства/, срещу решението на Европейската комисия да не налага глоба на „Газпром“ в процедурата по уреждане на споровете с „Газпром“.

Нещо повече, през март същата полска компания спечели арбитражно дело в Стокхолм срещу „Газпром“ за 1,5 милиарда долара за цената на природния газ по Ямалския договор, сключен за тридесет години през 1996 година, според който „Газпром“ трябваше да доставя 10,2 милиарда кубически метра годишно (Bcm / y) газ за PGNiG, с минимално изискване „вземи или плати“ за 8,7 Bcm / y.

Още в края на месец април т.г. поляците направиха изявление, че ще поискат от Европейската комисия да се отвори отново процедурата срещу „Газпром“ за злоупотреба с доминантно положение, като предупредиха компанията, че това не е края и че ще има следващи стъпки.

Решението на полския антитръстов орган ще постави не само Европейската комисия, но и другите национални антитръстови органи в ЕС в трудно положение, тъй като те са длъжни да съдействат.

Полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите /антитръстовия орган/ глоби с 52 милиона евро и другите пет компании акционери в проекта – австрийската ОМВ, германската БАСФ-Винтерсхал и Юнипер /които се отделиха от ЕOn, френската Engie и британско-холандската Роял Дач Шел, за това, че не са поискали и получили разрешението и преди да изградят и финансират Северен поток -2.

С решението за рекордната глоба Полша хвърли ръкавицата на правителствата в Германия и Франция, като отвори вратата за политически сътресения, тъй като става въпрос за прецедент с последствия за цялото европейско право и за съществуването на Европейския съюз.

Няма съмнение че този ход е координиран между Вашингтон и Варшава. Нивото на залозите и играта рязко се повишиха. Не случайно анализатори го сравняват с поставяне на ребром на въпроса към Берлин – или Северен поток – 2 или Европейския Съюз.

Този анализ е за затворилите очи и запушилите уши във властта в София. Това което важи за Северен поток – 2, важи и за Турски – Балкански поток.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *