Светът

Iz.ru: САЩ обявиха планове за снабдяване на Финландия с военни самолети и боеприпаси за 27,2 милиарда долара

САЩ планират да доставят на Финландия изтребители-бомбардировачи и боеприпаси за общо 27,2 млрд. долара, съобщиха в петък, 9 октомври, Държавният департамент на САЩ и агенцията за доставки на оръжие на Пентагона.

Според ТАСС става дума за 64 изтребители-бомбардировачи F-35 от пето поколение и 50 самолета F / A-18E / F. Освен това Финландия ще получи двигатели и различни резервни части за оръжия.

Конгресът на САЩ вече е уведомен за новите договори.

В началото на годината полските власти сключиха споразумение със САЩ за закупуване на 32 изтребителя от пето поколение F-35. Пентагонът поясни, че доставката на F-35 ще даде на Полша „значителен отбранителен потенциал за отблъскване на агресията в региона и ще осигури принципа на оперативна съвместимост с въоръжените сили на САЩ“.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Коментар на АА

Новината за тази масирана доставка на свръхново въоръжение говори за радикална преоценка на степента на заплаха във финландското ръководство от страна на Русия и за необходимостта за подобна масирана инвестиция, без прецедент в цялата следвоенна история на страната.

Макар и де факто Финландия да е неутрална държава, мащабите на нейното превъоръжаване говори недвусмислено, че тя планира да реализира своята отбрана в рамките и в координация на реакцията на западните отбранителни съюзи, след като се постигат нива на оперативна съвместимост далеч надвишаващи нивата в някои страни членки на НАТО като България.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *