АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Яростта с която Кремъл атакува резултатите от американските избори издават дълбоко разочарование и страх

Президентските избори в САЩ предвидимо доминираха в световните новини тази седмица. Продължителното гласуване; постоянният отказ на действащия президент да признае поражението си, правните битки – всички предпоставки за активиране на машината за дезинформация. Докато повечето световни лидери и професионални и уважавани международни медии определят Джо Байдън като новоизбран президент, Кремъл и неговите медии продължават да подкрепят твърдения за измама с изборите. Руските медии са препълнени с материали, които оспорват резултатите и дават негативни оценки за изборите, включително за гласуването по пощите като предпочитан метод за гласуване от близо две трети от американците в условията на коронакриза.

Руската държавна телевизия декларира, без никакво основание, че 1,8 милиона мъртви гласоподаватели са участвали в изборите. А дори не е Хелоуин! Тази фалшива новина бе оборена веднага – вижте тук. За разлика от много други европейски страни в САЩ е много трудно да има фалшиви избиратели, защото има активна форма на заявление за гласуване. Единствените „мъртви“ гласове са неголямото количество гласоподаватели, които са починали между датата на заявлението си и датата на гласуване.

Руското държавно радио доразвива на макс пропагандната теза, че САЩ „не могат да се нарекат демокрация“ и че синдикатът на служителите в САЩ по пощата е подкрепил Джо Байдън и следователно е бил склонен да фалшифицира гласовете, доставени по пощата. Рашъ Тудей пък открито предположи, че целият процес е бил „фалшифициран“. Разбира се в дъното стои Джордж Сорос, многогодишен „любимец“ на Кремъл, заради приписванато му роля в цветните революции. Това са „най-мръсните избори в историята“ /вижте тук между в предаване по официалния канал Россия – между 2:32 и 3:02/. Забележете не в историята на САЩ, а изобщо в историята.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Очевидно при очертаващата се загуба на Тръмп, Кремъл се ориентира към максимално дискредитиране на американската демокрация и особено на технологията гласуване чрез пощата, защото ако тя се приложи, много от автократичните режими ще паднат.

 Друг пример за прокремълска дезинформация за изборите в САЩ е твърдението, че Джо Байдън подготвя преврат (виж тук), а негови агресивни поддръжници подпалват САЩ ( виж тук); че Байдън е отказал да осъди уличното насилие (обърнете внимание че е в испанското издание на RT), защото се страхува да загуби електорална тежест; че САЩ са на ръба на гражданска война (тук), а милициите /въоръжените отряди от привърженици на републиканската армия, които се призовават да въстанат/ са само реакция срещу изборните злоупотреби. Внушава се, че разузнавателната общност и най-вече ЦРУ /тук се цитира любимия на Кремъл Пол Крег Робъртс, но във версия на италиански език/, с които Тръмп не се разбираше и откровено игнорираше, особено по темата с намесата на Русия в изборите през 2016 година, е организирала преврат за да свали Доналд Тръмп след ноември 2020 г. ; или че резултатът от изборите няма значение, защото истинският владетел е „дълбоката държава“ /Deep State/ (тук).

Няма съмнение, че става дума за предварително подготвен план за реакция в случая на загуба на Тръмп. Фактът, че значителна част от материалите са на испански и италиански език се обяснява със значителния брой испано и италиано говорящи американски избиратели. Дори не е сигурно, дали се цели толкова подкрепа на загубилия изборите президент или просто дестабилизация и очерняне на американската демокрация.

Да започнем с правните измерения на твърдения за манипулации при изборите. Повечето от които бяха „снети“ след среща с фактите – като 135 хилядите гласове по пощата само за Байдън в Мичигън, милионите мъртви гласове и т.н. . Правната система на САЩ разглежда редица дела за предполагаеми несъответствия в системата за гласуване и технически недостатъци и грешки, които трябва да бъдат отстранени до 8 декември, преди заседанието на Избирателния колеж на 14 декември. Международни наблюдатели от ОССЕ определиха изборите като „конкурентни и добре управлявани въпреки правната несигурност и логистичните предизвикателства“. Тук трябва да се напомни, че именно коронакризата принуди сто милиона избиратели да гласуват по пощата, като удобна и щадяща здравето форма на гласуване. Преброяване, обжалване пред съда – всичко това са нормални процедури в рамките на установената избирателна система в САЩ. Основните „километрични“ камъни в изборния процес в САЩ можете да видите тук в публикация на Гардиън.

Гръмките твърдения в прокремълските медии за избиратели зомбита и фалшифицирани процеси в крайна сметка ще създадат проблем за руското ръководство: ако дори държавните медии поставят под въпрос самата цялост на изборите в САЩ – и по подразбиране легитимността на следващия президент, който ще положи клетва през януари – с кого ще работят руските лидери?

В паралелната вселена на прокремълските медии всичко може да е хитър план на действащия президент Тръмп. Всички фалшификати ще бъдат оповестени и екипът на Байдън ще бъде заловен в измама, с червени ръце и Доналд Тръмп триумфално ще бъде инсталиран за втори мандат като президент.

Наистина важни избори

Изборният процес в САЩ е драматичен и сложен, но за Кремъл залогът е още по-висок при изборите в близост: като в Молдова, където действащият президент Игор Додон и претендентката Мая Санду ще се изправят един срещу друг на втори тур на изборите. Победата на г-жа Санду в първия кръг е представена като резултат на фалшификация от страна на Запада. Корупцията, социалните проблеми, здравеопазването, образованието – независимо от приоритетите на действителните избиратели, единственият релевантен въпрос за медиите в Кремъл при изборите е лоялността или нелоялността към Русия.

Тази перспектива се повтаря практически по всяко време, когато прокремълските медии докладват за новини: протестите в Беларус са схема срещу Русия, като САЩ и Западът планират цветна революция. Отравянето на Алексей Навални е план за спиране на руския енергиен проект „Северен поток 2“; и протестите в Киргизстан са, разбира се, друга схема срещу руските интереси в Централна Азия.

Неприязънта към новоизбраният президент Джо Байдън преминава границите на обичайните стандарти за идеологически различия, и поставя руското ръководство в ситуация на необявена психологическа война, с новата американска администрация, далеч преди тя да е встъпила в длъжност. Байдън е отговорен за военните престъпления в Украйна; която пък планира атака срещу откъснатата от Молдова територия на Приднестровието, а азербайджанският блиц срещу Нагорни Карабач вдъхновява Украйна да предприеме подобни действия срещу Донбас и Крим.

Алтернативи и Анализи

В изготвянето на статията са използвани материали на EUvsDisInfo и руски и западни източни.

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *