АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Без дистанционно гласуване – електронно или по пощата – следващите избори са обречени

Председателят на ЦИК, избран от управляващото мнозинство, призна това, за което пиша от доста време и което всички виждат, но малцина изговарят. Без дистанционно гласуване следващите избори ще бъдат ако не невъзможни, то непредставителни, тоест нелигитимни.

Другата възможност, за която той споменава – по-ранното гласуване – изобщо не е реална алтернатива. Колко по-рано, седмица, месец, така че да избягаш от карантината или ограниченията? Несериозно.

Най-добре е да се обърнем към успешната практика на демократични избори в условията на пандемия, с или без карантина.

Без гласуване по пощата, което от повече от 140 години се практикува в света, изборите в САЩ щяха да бъдат невъзможни. Да припомним близо 2/3 от подадените гласове, или 100 милиона американци, бяха по пощата. Това бе близо 2,5 пъти над обичайните нива на гласуване по пощата при предишни избори, защото пандемията иначе щеше да закотви мнозинството избиратели у дома, едни от страх, други заради здравни ограничения. Така истинските демокрации отговорят на предизвикателството на пандемията и на всепроникващия страх, като запазиха своето достойнство и дадоха на избирателите възможност да определят кой да управлява.

Въпреки усилията на обкръжението на Тръмп да намери виновника за загубата си в гласуването по пощата, опитите за оспорване в съда се провалят. Няма доказани случаи на крупни измами заради метода на гласуване. Нещата са регламентирани, доказано работят.

У нас възможности за дистанционно гласуване има през електронното гласуване, което не намира подкрепа поради съображения от политически, а не от технологичен характер. За гласуване по пощата има време за промени в закона и за подготовка. Нищо не е безпроблемно, но осъзнаването на двата съвпадащи факта – неизбежността на гласуване в условията на пандемия и неотложността на изборите, не остава друг път за действие.

На този етап е малко вероятно управляващите да се съгласят с тази желязна логика, защото са уплашени до смърт от възможността да направят достъпни и най-вече безопасни изборите за огромното мнозинство от български граждани. Загубите на популисти в много страни в света роди вълна на отрицание на популистки лидери. Тя може да бъде прекъсната само с манипулации или умишлени препятствия пред по-високата избирателна активност, които се случват „по естествен път“ в хода на пандемията.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Ще се опитат да мобилизират възможности за мобилни пунктове за гласуване, макар да съзнават, че това не е решение.

Вече пуснаха пробни слухове за отлагане на изборите с „два месеца“, което на практика не изключва възможността за избори след лятото.  До тогава Борисов ще управлява от джипката „служебно“, като си опита  служебно да спечели следващите избори.

Но е факт, че агонията на това управление при отложени избори ще продължи, заедно с потъването на страната в безвремието на изпуснатите шансове и несъстояли верни решения.

Истината е, че тази пандемия няма да си тръгне, нито ще бъде победена скоро. Дори при успех на кампаниите по ваксиниране, което е твърде спорно като допускане, реалният ефект и достигането на равнището на колективен имунитет, се очакват най-рано през есента на 2021 и то при оптимистичен сценарий.

Много по-трайни ще са последствията от страха, който ще накара много хора с или без карантина, с или без видими признаци на овладяване на кризата, да се въздържат от посещения на избирателните секции.

Вече има признаци на политически заигравания с ваксините и кампаниите, включително призиви за мерки срещу неваксинираните и налагането на различен тип филтри спрямо тях. Ако подобен тип мислене стане норма и намери своето продължение в решения, влияещи върху хода на избирателния процес, недоверието към властта и в обществото ще премине точката на необратимост, отвъд която хаосът и разделението ще се превърнат в траен белег на развитието на България. Мнозина посочват тази диагноза и сега.

Тези тревоги не касаят нито купения, нито подправения вот, но трябва да е ясно още от сега, следващата власт ще има остра нужда от много по-широка и безспорна легитимност от тази, която сегашното правителство има. И протестите при неосигурена възможност за масово участие в изборите със сигурност няма да бъдат мирни и тихи.

Всички, на които е скъпа българската демокрация и правото на суверена да определя кой да управлява, трябва да превърнат искането за промени в избирателния закон и осигуряване на възможност за дистанционно гласуване чрез електронно гласуване и гласуване по пощата в своя първостепенна задача и мисия.

До като все още има време и изборът не е да има или няма избори.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *