АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи & Анализи: Руските хибридни битки около ваксините

Заедно с приближаването на датата за получаване на първите ваксини и началото на ваксинационната кампания в ЕС и у нас, зачестиха опитите на руската пропаганда да позиционира своята „Спутник V“ ваксина и да внушава недоверие към ваксините, които се внасят от Запад през ЕК.

Тъй като генерацията на хибридни новини от Москва през основните рупори Спутник и Русия Тудей среща с все по-голямo недоверие, защото лесно се разпознват като пропаганда, в Кремъл все повече се опират на „реакции“ от място, като отразяват инициативи или мнения на явни прокремълски блогъри, инфлуенсъри или други политически активни лица. Препечатват се коментари под статии, постове в социалната мрежа, които влизат в рубриките „от чуждестранните медии“.

Подобна е статията в известния сайт BGR.NEWS-FRONT.INFO , която съдържа критиката на ексдепутатка от БСП професор Добрева към правителството и опозицията с въпрос: Нима ви е страх дори да споменете за руската ваксина «Спутник V»?!

Опитите да се продаде „руската“ алтернативна ваксина през правителствата в страните членки на ЕС не успяха. За сега Москва има частичен успех само в Унгария, но и там внесените 10 хиляди ваксини са за „целите“ на изпитания, тъй като не са одобрени нито в ЕС, нито от националния регулаторен орган.

Причините руската ваксина да не генерира доверие и достоверност са много, но в основата е липсата на доверие в безопасността и, в независимостта на руските сертификационни и регулаторните органи, особено след скандалите с антидопинговите лаборатории около спортните състезания. Не толкова руските учени и разработчици, а на политическата върхушка над тях дискредитира тяхната работа.

Без да получи одобрение на равнище ЕС институция – Европейската Агенция по лекарствата – EMA , руската ваксина не може да бъде използвана от държавите членки.  Вратичката на която се позовава професор Добрева за национално одобрение скърца, защото всички мерки срещу Ковид, включително ваксини и имунизационни програми, се координират от ЕС, свързани са с общите решения за осигуряване на базисната свобода за придвижване на хора, за условията за влизане в отделните страни, за колективното договаряне на по-изгодни условия и осигуряването на максимално защита на европейските граждани. В момента, в който всяка отделна страна започне да внася ваксина не одобрена на централно ЕС равнище, другите ще бъдат в правото си да наложат изисквания за Пи Си Ар тест, като условие за влизане на нейните граждани.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




Доверието в независимостта на европейските институции, които одобряват ваксините за употреба, е много по-голямо от тези в руските им аналози и защото в ЕС контролните системи, включително обществените медии, осигуряват достатъчно свобода за критика и различни мнения, т.е. има среда в която гражданите могат да формират своето информирано мнение, съответно да изберат начин за действия.

Това не касае Русия и сривът на доверие се дължи и на намесата на държавата в независими регулаторни и контролни органи, от тежко обременената с политическа сервилност информационна среда, която не позволява дори на руските граждани да формират балансирано мнение.

Тъй като става въпрос за сигурността на европейските граждани, като водещ фактор, то и изтъкването като аргумент в полза на руската ваксина нейната по-ниска цена, не може да бъде нито водещ, нито определящ фактор, когато верифицираното от независими органи качество и сигурност са на преден план.

Към другите опорни точки по темата „Спутник V» може да се отнесе и мотивът, че руската ваксина може да се произведе в национални фармацевтични заводи, което водело до икономически ползи и снижаване на себестойността. В повечето страни от ЕС мащабите на икономичното производство са много над тези на отделните национални пазари, да не говорим че „спестяванията“ в себестойност, откритите работни места и генерирана добавена стойност за икономиката са спорни и пренебрежими, да не говорим че сделките са освободени и от данък добавена стойност, т.е. нямат ефект върху бюджета.

Факт е, че не премиерът Борисов трябва да казва каква ваксина трябва да се използва – но го казват европейските учени и инстутиции, в сътрудничество с българските. Решенията са общи. Българският премиер няма нито капацитет, нито компетентността да вземе подобни решения. Имат го европейските и български институции. И го правят.

Руската ваксина „Спутник V“ формално е в производство от няколко месеца и досега би трябвало имунизационните програми да са били в пълен ход в Русия, а фактите показват, че ваксинацията е започнала от няколко дни и е далеч от това да е доказала своя ефект, или да бъде в мащаби които съответстват на претенциите за пионерство и сигурност, които идват от Кремъл.

Не трябва да се заблуждавате – ваксините ще продължават да се използват за геополитическо оръжие. Но Русия трябва да се сърди на себе си за липсата на доверие към себе си.  

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *