Светът

IES ENERGY BRIEF: Искат да направят Северен поток 2 водородна артерия на Европа

03.12.2020, lawtek.ru 

Руското правителство, Газпром и германският бизнес намериха специална обосновка за санкционирания Северен поток 2 (SP-2). Този проект може да се използва за доставка на водород, което е в съответствие с европейската програма за околната среда. 

Газпром предложи да построи завод в Северна Германия за производство на нисковъглероден водород от руски газ. Министерството на промишлеността и търговията вижда ролята на Германия на локомотив за водородна енергия – не без участието на Русия, разбира се. Може ли подобен водороден обрат да се счита за начин за заобикаляне на санкциите? Експертите смятат, че не съвсем.

Газпром създава специализирано дъщерно дружество ‘Газпром водород‘ за изпълнение на проекти в областта на водородната енергия. Едно от предложенията на концерна е, да се построи съоръжение за производство на нисковъглероден водород от руски газ чрез технологията пиролиза в северната част на Германия, близо до изхода на газопровода Северен поток и Северен поток 2. „Въглеродният отпечатък тук ще бъде 1,2-1,6 кг CO2 на килограм водород, т.е. почти три пъти по-нисък от критерия за нисковъглероден водород в Европейския съюз“, каза Александър Ишков, заместник-началник на отдел в Газпром. Планира се електричеството от възобновяеми енергийни източници да се използва за производство на водород.

Днес Газпром, според Ишков, произвежда 380 хиляди тона водород годишно в своите съоръжения, а от следващата година концернът е готов да започне да продава водород в размер до 10 хиляди тона годишно на трети страни.

Както обясни пред Независимая газета, Сергей Капитонов, анализатор в Енергийния център на Московското училище по мениджмънт „Сколково“, в Европа и в Германия политическото отношение към новата водородна енергия е еднозначно: приоритет ще бъде даден на производството на така наречения зелен водород чрез електролиза в съоръжения за възобновяема енергия.

Предполага се, че водородът, получен чрез риформинг на метан, се използва само като междинно гориво. „Газпром се надява на технологията за пиролиза – производството на водород от метан без емисии на CO2. Доказването на жизнеспособността на тези технологии за Германия и Европа е възможно само чрез изпълнението на съвместни проекти“, отбеляза експертът.

Руското правителство също е изпълнено с оптимизъм. Както Александър Новак каза седмица преди назначаването му за вицепремиер, до 2035 г. Русия планира да увеличи обема на добив на природен газ до 1 трилион куб. метра годишно и поради това да се превърне в световен лидер в производството на чист водород. „Ние изхождаме от предположението, че Германия може да се превърне в локомотив за развитието на водородна енергия в целия свят. И ние, Русия, очакваме силно и дългосрочно сътрудничество в тази област“, каза ръководителят на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Германия и целият Европейски съюз поеха курс към декарбонизиране на икономиката и това увеличава значението на водорода. Освен това, както уточняват анализаторите на Deutsche Welle, Федерална република Германия възнамерява активно да включи стари традиционни партньори за участие в продължаващия енергиен преход. „Използвайки водород като устойчив енергиен носител, ние искаме и ще продължим енергийното партньорство между Германия и Русия“, заяви по-рано Торстен Мурин, ръководител на инициативната група на Руско-германската търговска камара.

Пресслужбата на камарата цитира и думите на изследователя на водорода Юрий Доброволски, който казва, че най-ефективният и най-евтиният начин за транспортиране на водорода е тръбопроводът и от тази гледна точка проектът Северен поток 2 е икономически най-изгодният. „Водородът е екологично чист енергоносител, който позволява постигането на целта на Парижкото споразумение, а за транспортирането му може да се използва Северен поток 2- това е факт“, каза за Независимая газета Ирина Гречухина, координатор на инициативната група за водород от Руско-германската търговска камара.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




И така, Северен поток 2, с общи усилия,   се добавя към екологичната програма на Европа, която реши да изостави въглеводородите. И в тази история, свързана със Северен поток 2, може би има и друг любопитен аспект.

„Държавната администрация Мекленбург-Предна Померания, под ръководството на премиера Мануел Швециг, спешно работи по инструмент за заобикаляне на съществуващите и предстоящите санкции на САЩ за проекта газопровод Северен поток 2 през януари“, съобщи  германският вестник Bild, позовавайки се на източници. 

За тази цел, както се уточнява, се планира създаването на Фонд за защита на климата на Мекленбург-Предна Померания, който се предполага, че след това ще трябва да признае почти завършения руски газопровод като „най-важният елемент за опазване на околната среда на Мекленбург-Предна Померания“ и да положи всички усилия, за да довърши проекта. Теорията е, че германските компании, заплашени от санкции на САЩ, ще работят с фонда, а не директно с руския газов проект.

Може ли да се приеме, че разпространението на водорода от износ за европейски е начин, Русия да заобиколи санкциите? „Абсолютно не: енергийният обрат няма нищо общо със санкциите. Санкциите са част от общия политически диалог между Русия и Германия, а Северен поток 2 и производството на водород са единствено в икономически план“, каза Fares Kilzie, председател на борда на Creon Capital, пред Независимая газета.

„Проектът  Северен поток 2 е важен за Германия, както и за Русия по отношение на доставките на въглеводороди и генерирането на приходи“, каза експертът. „Вътрешният политически пейзаж на Германия обаче, е разделен на два лагера. Първият лагер не вижда перспективи за проекта, докато вторият лагер има големи надежди за него по отношение на дългосрочната енергийна сигурност и подкрепа за преходния период за производство на „тюркоазен“ водород (чрез синтез на метан), докато „зеленият“ водород стане приоритет. „

Fares Kilzie обърна внимание на факта, че водородът може да се произвежда не само от Газпром, но и от други играчи. „Германската икономика се основава на принципите на свободния пазар. И ние не наблюдаваме никакви ограничения върху инвестициите в германска водородна енергия. От гледна точка на Газпром, изграждането на европейско производство на водород трябва да бъде икономически оправдано. Ако тази инвестиция се впише в цялостната инвестиционна програма и проект – от гледна точка на компанията е изгодно, не смятаме, че може да има пречки за строителството “, каза той, коментирайки идеята на  Газпром да построи централата. Вярно е, че Kilzie каза още, че без завършването на строителството на Северен поток 2 не може да се говори за изграждане на съоръжение за производство на водород.

„Строителството беше забавено по редица причини, включително заради санкциите на САЩ, за които Газпром се оказа технически неподготвен“, каза експертът. „Сега обаче, много въпроси относно момента на завършване на строителството на тръбопровода са в компетенцията на германското ръководство. Главно препядствие за проекта – това е вътрешнополитическия диалог между партиите в самата Федерална република Германия. Канцлерът Меркел многократно и далновидно подчертава значението на този проект за германската икономика и Европа като цяло. И ако икономическата причина спечели, тогава ще последва политическата „.

Идеята Газпром да построи завод за производство на водород в Германия е добра, но изпълнението му ще зависи от бизнес плана, цената на проекта и конкурентната цена на произведения водород, каза Артем Деев, ръководител на аналитичния отдел в AMarkets.

„Днес нормите на европейския газов пазар не се прилагат в нововъзникващия водороден пазар, но къде ще се регулира в бъдеще, например по отношение на достъпа на трети страни, все още не е ясно“, отбеляза Сергей Капитонов. „Въпреки че е очевидно, че ребрандирането на Северен поток 2 ще продължи Газпром има само ползи“.

„Малко вероятно е идеята за водороден обрат да бъде повратна точка в проекта Северен поток 2, но ще помогне да се стигне до логичния му завършек. Целият проблем за Европа и САЩ е, че те виждат Русия  изключително като търговец на суровини. Високотехнологичен и модерен завод ще помогне за промяната репутацията на Руската федерация и Газпром към по-добро. Това ще реши ли проблема със санкциите? Разбира се, че не “, каза Анна Бодрова, старши анализатор в Центъра на Алпари.

„Още на 5 декември тръбополагащият кораб „Академик Черский“ може да продължи работата по Северен поток-2, но само до края на годината. За януари и след това работата все още не е договорена. Смяната на властта в САЩ, като основен враг на Северен поток 2, ще се осъществи от 1 януари. Затова много анализатори приемат, че през първото тримесечие в ситуацията на „смяна на управлението“ може да възникне несигурност и да не бъдат въведени нови санкции, което означава, че ще се появи „прозорец“ за работа на тръбополагащия кораб“, казва Александър Тимофеев, доцент в Руския икономически университет „Плеханов“. „Във всеки случай в проекта са инвестирани много пари и той със сигурност ще бъде завършен“.

https://www.lawtek.ru/news/117836/severny_potok_2_khotyat_sdelat_vodorodnoy_arteriyey_yevropy

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Искат да направят Северен поток 2 водородна артерия на Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *