Светът

IES ENERGY BRIEF: Голямото разделение на инвестициите в природен газ

Alex Forbes, November 2020, admin.petroleum-economist.com

Частта на природния газ при прехода към неутрална към климата енергийна система е по-противоречива, отколкото за всеки друг основен източник на първична енергия

В дебата се развива консенсус за това, как човечеството трябва да подходи към декарбонизиране на енергийните доставки за предотвратяване на опасни климатични промени, относно подходящите роли за повечето основни първични енергийни източници.

Например, поетапното премахване на въглищата – като най-интензивното въглеродно гориво – получава широко споразумение и списъкът на страните, които са се ангажирали с тази цел, нараства с всеки месец. И обратно, възобновяемите енергийни източници като вятърна и слънчева енергия се възприемат все по-положително, тъй като по време на експлоатацията им не се отделят парникови газове и разходите им продължават да падат.

Газът се откроява като изключение от това общо правило, разделяйки експертите, което прави живота неудобен за инвеститорите и заплашва напредъка към целите на Парижкото споразумение. „Изградихме модели за това, как можем да намалим въглерода в света два пъти“, заяви Rob West, главен анализатор в консултантската компания за енергийни технологии Thunder Said Energy, пред форума на Petroleum Economist ‘LNG-to-Power EМЕА‘ в началото на ноември. „И най-евтиният начин, по който мога да стигна до нулевата нулева [въглеродна] енергия до 2050 г., е да утроим търсенето на природен газ. Ще имаме 400tn ft³ [11.32tcm] газ в тази енергийна система.“

West вярва, че нарастващото население и нарастващото потребление на енергия в развиващия се свят ще увеличат до 2050 г. глобалното търсене на енергия от 70 000 TWh/ годишно до 120 000 TWh/ годишно. „Причината, поради която броят има значение,“ казва той, „е защото вятърът и слънчевата енергия в момента растат с комбинирана скорост от около 300TWh / годишно. Но трябва да се вградят в енергийна система от 120 000 TWh / год – и така ще ни трябват други горива. Газът отговаря на много от тези нужди в нашите модели.“

Химия

В основата на аргумента на West  е химията на основния компонент на природния газ, метана, който се състои от един атом въглерод и четири водород. Това високо съдържание на водород не само означава, че при изгаряне газът отделя много по-малко CO2 от въглищата, но също така прави природният газ идеална суровина за производството на така наречения „син“ водород чрез реформинг.

„Един от най-големите източници на растеж на газ е създаването на син водород“, казва Уест. „Зеленият водород [произведен чрез електролиза на вода, използваща енергия от възобновяеми източници] е балон; икономиката не се доближава никъде до рентабилността и никога няма да го направи. Синият водород ще може да достави големи количества използваема топлина и мощност на около $ 1,45 / кг.“

West  е загрижен, че „много хора просто не гледат цифрите“, което води до това, че може да няма достатъчно бензин, за да се покрият спешните нужди.

Но какво се случва в неговата визия с въглеродните атоми на метана? Отговорът е двоен: първо, голям тласък за разработване на улавяне и съхранение на въглерод (CCS), не на последно място, защото технологията е необходима за производството на син водород; и второ, „природни решения“, като засаждане на дървета, защото, добавя той, „най-големият източник на емисии на CO2 на планетата е обезлесяването“.

„Направих някои подробни модели около CCS и всичко е свързано с мащаба“, казва West. „Можете да накарате веригата за създаване на стойност на CCS да работи при около $ 70 / t CO2e. Това обаче, е за многомилионно съоръжение за обезвреждане на CO2, изваждащо CO2 от поток с отработени газове с висока концентрация, 50-60%.

„Ако построите голяма синя водородна централа, вземете онази молекула CH4, ще я разделите на CO2 и H2 в гигантска многомилионна централа за година. Целият въглерод отива направо в голяма тръба, в голямо съоръжение за отпадъци. И водородът може да отиде и да декарбонизира много други неща.

Световен търговски LNG капацитет

За разлика от West, Christof Ruehl  – старши изследовател в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет и бивш главен икономист на групата на British Petroleum – е по-скептичен относно способността на човечеството да отговаря едновременно на нарастващото  търсене на енергия, като същевременно смекчава климатичните промени.

 „Много малко e вероятно – почти невъзможно – да се доближим до целите от Париж“, казва той. „Ако искате да подкрепите икономическия растеж, ще имате емисии на парникови газове, което ще направи невъзможно постигането на целите от Париж. Време е за доза реализъм.“

Той също така е скептичен към ролята на CCS, която смята за „тромава, скъпа и има смисъл само там, където се добива нефт и газ“. „Когато погледна мащаба на проблема, повечето от нас все още говорят твърде много за намаляване, за това, как да се предотврати изпускането на парникови газове в атмосферата“, казва Ruehl.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




„Това няма да свърши работа. Така че, ще трябва да поговорим и за това, как го изваждаме от атмосферата. Няма да го извадим от атмосферата с CCS. За да ни помогне да се доближим до целите от Париж, ще трябва да имаме компенсации.“

Проектирането на система, която не е уязвима за измами, ще бъде трудно, казва той, посочвайки проблемите, възникнали в миналото със системата за търговия с емисии на ЕС – и призовавайки юристи, икономисти и промишленост да изработят ефективна регулаторна рамка с подходящо управление .

Световна  доставка на газ

Прилив от шистите

Ruehl също е настроен към по-дългосрочното търсене на газ, което, за разлика от въглищата и петрола, той не вижда да достигне връх преди 2050 г. Той очаква Китай да бъде основен двигател, но да смекчи жаждата си за внос чрез по-дълбока експлоатация на находищата, отколкото е постигната до сега на „най-големите доказани запаси от шистов газ в света“.

„[Бариерите пред добива на шистов газ] могат да бъдат фиксирани и винаги са били фиксирани в историята на тази индустрия. [В Китай] става въпрос за лоша регулация и грешни стимули и грешен модел на развитие. Старият централно планиран модел няма да ги отведе там. Китай ще го коригира в крайна сметка.“

Но според Ruehl потенциалните инвеститори в газ могат да се изправят пред бъдещи предизвикателства по две причини: нарастваща осведоменост, относно нежеланите емисии на метан, мощен парников газ, който ще трябва да се контролира; и тласъкът към възобновяеми енергийни източници, тъй като енергийният преход набира скорост.

Ruehl остава скептичен, че пандемията Covid-19 ще ускори екологичното развитие, поради депресивното въздействие върху цените на изкопаемите горива, а също и защото обществата ще имат по-малко пари за инвестиране във все още относително скъпи възобновяеми източници. Но той приема, че въздействията ще варират в различните региони.

Последният доклад Energy Transition Outlook от консултантската компания DNV GL предвижда, че глобалното потребление на газ ще продължи да нараства до средата на 2030-те години, след което ще достигне своя връх и ще започне да намалява.

Но Bent Erik Bakken, старши научен сътрудник в Програмата за енергиен преход на компанията и отговарящ за моделите, стоящи зад нейния модел в Доклада, се съгласява, че ще има дългосрочно търсене на газ при производството на син водород и като генериращо гориво за балансиране на променливите възобновяеми източници. Той също се интересува от перспективите за CCS, но едва след 2030 г.

Що се отнася до декарбонизирания газ, прогнозата на DNV GL предвижда, че само 13% търсене на газ до 2050 г. ще бъдат удовлетворени по този начин, от нарастването на синия водород от реформата на метан и газа с CCS в енергетиката и индустрията.

„Като цяло – казва Bakken, – виждаме по-малка роля на газа през 2050 г., отколкото днес.“ Но за да го поставим в контекст, DNV GL все още прогнозира, че газът ще бъде най-големият източник на първична енергия в света през 2050 г. И това ще изисква бърз растеж на капацитета за втечняване и регазификация на LNG, като Северна Америка ще представлява от 2050 г. 44% от глобалния капацитет за втечняване.

http://admin.petroleum-economist.com/articles/midstream-downstream/lng/2020/the-great-gas-investment-divide

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Голямото разделение на инвестициите в природен газ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *