Светът

IES ENERGY BRIEF: Новият президент на Молдова М. Санду не призна дългове за руския газ за Приднестровието

ноември 2020, neftegaz.ru 

И без да вземе предвид приднестровския компонент, Молдова практически няма дългове към Газпром

Кишинев – IA Neftegaz.RU. – Избраният президент на Република Молдова М. Санду отказа да признае дълга за газа, доставен от Газпром на Приднестровието.

М. Санду каза това през ноември 2020 г. в интервю за медията Украинска  правда.

Дългът на Приднестровието за газ отдавна е източник на разногласия между Газпром и молдовските власти.

Към 31 март 2020 г. дългът на Молдова за газ възлиза на 7 млрд. долара, от които за Приднестровието са 6,914 млрд. долара.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Бившият президент на Молдова И. Додон редовно обсъждаше тази тема с ръководителя на Газпром А. Милър.

Приднестровието не плаща на Русия за потреблението на газ, натрупвайки пари, получени от населението, както и за транзитни такси, по специална сметка, управлявана от властите на републиката.

Образуваният дълг, който Газпром адресира до „Молдовагаз“, докато Молдова настоява за преструктуриране на дълга и прехвърляне на основната му част към приднестровския „ТирасполтрансГаз“.

Приднестровските власти от своя страна декларират, че републиката ще плаща за газ само след като републиката бъде международно призната за пълноправен участник в международните икономически отношения, а преди това молдовската страна ще бъде длъжникът, с който Русия е подписала съответни споразумения.

През 2019 г. въпросът за дълга за газ на Приднестровието изчезна на заден план, а основната тема на руско-молдовските преговори за газа беше продължаването на доставките на газ от 2020 г.

Проблемът възникна поради факта, че новият договор за транзит на газ през Украйна, от който Молдова получава руски газ, беше договорен от Газпром и Украйна с огромни трудности.

В крайна сметка беше подписан нов 5-годишен договор, който премахна неотложността на въпроса с доставките на газ за Молдова.

Молдова беше принудена да се подготви за възможността да получава газ от Южна Европа и Турция през България, Румъния и Украйна.

Въпреки това, благодарение на запазването на по-краткия украински маршрут, цените на газа в Молдова не само бяха запазени на същото ниво, но дори намалени.

Като цяло, позицията на М. Санду по отношение на Приднестровието е двусмислена.

От една страна, новият президент се обяви за мирно решение на конфликта в Приднестровието, а от друга, заяви необходимостта от изтегляне на руските „миротворци“ от непризнатата република.

Тезиси от М. Санду:

Вярвам, че един ден ще има геополитическа възможност за обединението на Молдова;във всеки случай това трябва да бъде мирно решение, което отговаря на интереса на цяла Молдова; това трябва да бъде план за действие, разработен в Молдова, координиран с всички политически сили и с обществото; ще намерим формат за разрешаване на конфликта;тя трябва да включва пълното изтегляне на руските войски от територията на Молдова.

Да припомни, че президентските избори в Република Молдова през 2020 г. се проведоха в 2 кръга.  Според резултатите от 1-ви кръг, М. Санду е спечелил 36,16%, И. Додон – 32,61. Резултатите от 2-ри тур потвърдиха лидерството на М. Санду – 57,75% от гласовете срещу 42,25% на И. Додон.

ЦИК на Молдова одобри доклада за резултатите от изборите на 23 ноември 2020 г.

Встъпването в длъжност на М. Санду трябва да се състои не по-късно от края на декември 2020 г.

https://neftegaz.ru/news/politics/650990-novyy-prezident-moldavii-m-sandu-ne-priznala-dolgi-za-rossiyskiy-gaz-dlya-pridnestrovya/

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

One thought on “IES ENERGY BRIEF: Новият президент на Молдова М. Санду не призна дългове за руския газ за Приднестровието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *