IES ENERGY BRIEF: Планът за подводно съхранение на CO2 в офшора на Дания преодоля първото регулаторно препятствие

2020, worldoil.com

Копенхаген – Мисията за съхраняване на CO2 под  водитие на датското Северно море премахна първата голяма пречка, след като планираният подводен резервоар беше потвърден от независим сертифициращ орган -DNV GL, за възможен за впръскване на CO2 и  за одобрение от датските власти. С това удостоверяване на осъществимостта на режима за сертифициране на улавянето и съхранението на въглерод от DNV GL и международния стандарт, проект Greensand успешно завърши първата фаза на валидиране на проекта, целящ да развие капацитет за достигане на значителна част от целта на Дания за намаляване на CO2 чрез повторно използване на преустановени офшорни петролни полета.

Сертификацията за осъществимост, издадена от DNV GL, се отнася до резервоара Nini West, експлоатиран от INEOS Oil & Gas Denmark, който ръководи консорциума Project Greensand, партниращ от Wintershall Dea и Maersk Drilling. DNV GL потвърждава, че полето Nini West е концептуално подходящо за инжектиране на 0,45 милиона тона CO2 годишно на сондаж за 10-годишен период и че подводният резервоар може безопасно да съдържа CO2 в компресирана форма. Освен това,компанията Геоложко проучване на Дания и Гренландия (GEUS) действа като изследователски партньор по проекта и е в процес на извършване на лабораторни експерименти с основен материал от действащ  резервоар в Nini West. 

Проектът Greensand има за цел през 2025 г. да има първия сондаж от платформата Nini, готов за инжектиране. В дългосрочен план амбицията е преди 2030 г. да се развие капацитетът за съхранение на приблизително 3,5 милиона тона CO2 годишно. Подобно на повечето проекти за улавяне и съхранение на въглерод в момента разработени в Европа, е необходимо създаването на модел на финансиране, за да се развие проектът Greensand до състояние, в което може да започне впръскването на CO2.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.
Maersk Drilling очаква проектът Greensand да предостави важни знания за това, как морските сондажни платформи и уменията могат да бъдат използвани за пренасочване на съществуващи нефтени сондажи за инжектиране на CO2 и модификации на сондажи по време на инжекционния период.

„Като доверен партньор на индустрията, DNV GL има удоволствието да участва в проект с важна цел – значително да намали отпечатъка на CO2 чрез издаване на този индустриален сертификат, следвайки нашата схема за сертифициране на CCS/ улавяне и съхранение на въглероден диоксид от емисии/“, казва Mick Cramer Jakobsen, директор на капиталовите проекти в DNV GL.

„Радваме се да получим тази независима сертификация, че Nini West е подходяща за инжектиране и дългосрочно безопасно съхранение на CO2, точно както резервоарът преди това е съдържал въглеводороди в продължение на милиони години. Като част от следващата фаза на валидиране, ние ще прилагаме обхвата за сертифициране на DNV GL за пригодност на процеса на проектиране и изграждане на сондаж за инжектиране на CO2. Радваме се, че можем да използваме нашите компетенции, които да използваме в това усилие, за да постигнем значително намаляване на емисиите“, казва Marika Reis, ръководител на иновациите в Maersk Drilling.

„Wintershall Dea осъществява добив от съответните петролни находища в Дания от десетилетия и вече има високо ниво на познания за характеристиките на сондажа. Проектът Greensand ще допринесе за по-нататъшното разбиране на Wintershall Dea за проектите за CCS, поради което се радваме да видим положителния резултат от проучването, който казва, че няма пречки за по-нататъшно разследване на съхранението на CO2. Очакваме с нетърпение да си сътрудничим с партньорите по проекта за следващата фаза и се радваме да допринесем за проект с потенциал за намаляване на емисиите на CO2 в Дания“, казва Klaus Langemann, SVP по технологии и иновации в Wintershall Dea.

https://www.worldoil.com/news/2020/11/25/subsea-co2-storage-plan-offshore-denmark-clears-first-regulatory-hurdle

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *