АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Цената на въглерода в Европа за първи път достига 40 евро

FEBRUARY 11, 2021, by By Nora Buli, Kate Abnett

Бенчмарк цените на разрешителните за въглерод /замърсяващи емисии/ в Европейския съюз се покачиха над 40 евро на тон за първи път в четвъртък сутринта, предлагайки разрешения за замърсители на най-високите цени в 16-годишната история на пазара на емисии.

Договорът за договори за квоти в ЕС от 21 декември се повиши в рамките на деня до 40,12 евро на тон. По-късно през деня цените спаднаха до малко над 39 евро за тон.

Рекордният скок на цените вероятно е бил предизвикан от спекуланти, включително някои хедж фондове, с известна подкрепа от компании за комунални услуги заради настоящото студено време, твърдят търговци и анализатори.

По-студеното време повишава търсенето на електроенергия и отопление, стимулира производството на замърсяващи електроцентрали и от своя страна повишава търсенето на разрешителни за емисии.

„На пазара идват много нови пари“, каза анализаторът на пазарът за въглерод ClearBlue от  Mourad Farahat, позовавайки се на спекулантите.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




В дългосрочен план най-голямата сила, повишаваща цените на квотите за емисии, са плановете на ЕС за амбициозни действия за борба с изменението на климата в 27-те държави. Цените се покачват, откакто страните от ЕС – миналата година, се съгласиха да засилят целта на блока  за ограничаване до 2030 година на емисиите на парникови газове.

Очаква се Брюксел през следващите години да намали предлагането на разрешителни на пазара на въглерод, за да принуди замърсителите да „позеленеят“ по-бързо.

„Цялостната амбиция за климата е инструмент и дава възможност на различните участници сега да виждат въглерода като привлекателен актив“, каза анализаторът на Refinitiv Ingvild Sorhus.

Пазарът за емисии на ЕС принуждава електроцентралите и заводите да купуват разрешителни за вредни емисии, когато замърсяват. С увеличаването на цената на тези разрешителни, нараства и стимулът за компаниите да ограничат емисиите и да ограничат разходите си за тях.

Европейската комисия, като изпълнителен орган на ЕС, през юни ще представи предложения за политики за постигане на новата си климатична цел – включително реформа на въглеродния пазар, за да добави към схемата емисиите от корабоплаването и евентуално от транспорта или сградите.

https://www.reuters.com/article/us-eu-carbontrading/europes-carbon-price-top-40-euros-for-first-time-idUSKBN2AB2BT

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *