АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Американски сенатори насърчават администрацията на Байдън за санкции за газопровода Северен поток 2

FEBRUARY 13, 2021, By Timothy Gardner 

Вашингтон – Двама американски сенатори призоваха президента Джо Байдън да осигури прилагането на санкциите, приети през януари, целящи спирането на проекта за газопровод Северен поток 2, за който говорител на Държавния департамент потвърди в петък, че е „лоша сделка“ за Европа.

Сенаторите Jim Risch, републиканец, и Jeanne Shaheen, демократ, призоваха Държавния департамент да не отлага издаването на доклад на Конгреса, изискван съгласно санкциите, приети в годишния законопроект за политиката на отбрана, който според тях трябва да се даде до 16 февруари.

Докладът ще идентифицира компании, участващи в изграждането, застраховането и верифицирането на Северен поток 2. Законът налага санкциите да бъдат наложени на изброените компании.

„Очакваме с нетърпение да работим с вас, за да сложим край на този опасен проект“, казват сенаторите в писмото, според копие от него, притежавано от Ройтерс.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




В писмото се споменава „съобщения в пресата, че германското правителство е предложило оферта, която ще наложи Съединените щати да пренебрегнат законово предвидените санкции“, без да се посочват подробности. Ройтерс не потвърди съобщенията.

Руската държавна газова компания Газпром бърза да завърши проекта за доставка на природен газ в Европа през Германия на стойност $11 млрд. преди изпълнението на следващит санкции на САЩ. Компанията очаква проектът да бъде завършен през тази година.

Работата по проекта спря за една година, след като в края на 2019 г. Вашингтон наложи санкции.

Северен поток 2 е завършен с повече от 90%, но изисква допълнителна сложна работа в дълбоките води на Балтийско море край Дания, където бомби от Втората световна война лежат на морското дъно.

САЩ, които се противопоставят на проекта от дните на екс-президента Барак Обама казват, че проектът ще увеличи икономическото и политическото влияние на руския президент Владимир Путин върху Европа.

Тръбопроводът ще избегне Украйна, Словакия и други страни, като ги лиши от изгодни транзитни такси.

Проектът стана още по-политизиран, след като миналата седмица критикът на Кремъл Алексей Навални, който беше отровен през август в Сибир и отлетя за лечение в Германия, беше арестуван и затворен от Русия.

Администрацията на Тръмп прокара износа на американски втечнен природен газ  като алтернатива за Европа на руския газ. Русия, Германия и Северен поток 2, консорциум от Газпром и няколко западни компании, казват, че проектът е изцяло за търговия.

‘РАЗДЕЛЯ ЕВРОПА‘

Държавният департамент на САЩ не е посочил, кога ще представи доклада.

„Това е лоша сделка, защото разделя Европа, излага Украйна и Централна Европа на руски манипулации, противоречи на собствените заявени цели на Европа в областта на енергетиката и сигурността“, каза Нед Прайс, говорител на Държавния департамент пред репортери.

Но Прайс каза, че „санкциите са само един“ от много инструменти и че Държавният департамент ще работи в тясно сътрудничество със съюзници и партньори, за да засили европейската енергийна сигурност и да предпази от „хищническо поведение“.

Запитан, дали департаментът възнамерява да спази крайния срок до 16 февруари, Прайс каза, че поема ангажимент да се ангажира с Конгреса, за да се  гарантира, че законодателите „разполагат с информацията, от която се нуждаят, толкова своевременно, колкото сме в състояние да предоставим“.

Привържениците на санкциите за Северен поток 2 заявиха, че Конгресът ще продължи да натиска  администрацията по въпроса.

Няколко компании, включително Zurich Insurance Group, една от 20-те застрахователи в консорциум, подкрепящ газопровода,  вече отпаднаха от проекта, страхувайки се от санкциите на САЩ.

„Конгресът знае кои са тези компании и ще реагира, ако не бъдат включени“ в доклада, каза Daniel Vajdich, президент на Yorktown Solutions, лобистка група.

https://www.reuters.com/article/us-usa-senate-nord-stream-2-idUSKBN2AC2L2

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *