АкцентАнализи & Алтернативи

Коментар на АА: Кремълска пропаганда

Ren.tv: „Убиват гражданите“: България остро осъди отказва на ЕС от „Спутник V“

Български читатели на портала dir.bg остро разкритикуваха действията на ръководството на ЕС, че не позволяват използването на руската ваксина „Спутник V” на тяхна територия.

Самата статия се позовава на материала на Bloomberg, в който руската ваксина се нарича най-големият научен пробив от изстрелването на изкуствен сателит на Земята. Отбелязва се също, че страните вече са на опашката за „Спутник V“.

РИА Новости цитира редица коментари от читатели, които гневно осъдиха политиката на ЕС спрямо Русия, и по-специално действията (или по-скоро бездействието) на ръководството на ЕС за регистрация на ваксината.

„Ако ваксините са наистина толкова необходими, Европейският съюз, поради своята ксенофобия към руснаците, убива милиони свои граждани, като отказва руската ваксина. Време е ЕС да признае, че ксенофобията спрямо руснаците е по-важна от живота на Европейски граждани “, написа един от читателите.

Друг отбеляза, че е време Европейският съюз да приключи с омразата и разделението на ваксините на „руски, американски и немски“, защото основното е ефективността на лекарството.

Друг читател заяви, че има значително повече доверие в „Спутник“, отколкото в Pfizer и Moderna.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи.
Подкрепете ни.




По-рано научното списание Lancet публикува резултатите от третата фаза на клиничните изпитвания на „Спутник V“, потвърждавайки високата ефективност и безопасност на ваксината. По време на третата фаза на клиничните изпитвания, „Спутник V” е отчетен като 91,6% ефективен. Главният специалист по инфекциозни заболявания в САЩ нарече тази новина страхотна, германският канцлер Ангела Меркел също нарече тези данни добри.

Коментар на А и А

Тази статия е като вица за тотото и молбата до Господа да помогне с „късмета“ и Божието „възмущение“ – ама пусни поне фиш, човече?

Първо фактите – както отбелязаха в нарочно комюнике, че към датата 10 февруари в ЕМА не е получена нито молба за регистрация, нито за одобрение на продажба на руската ваксина от страна на руския производител или негови представители. След като пропагандата на Москва залива информационното пространство за дискриминация, за страх от конкуренция, за „престъпна безотговорност“, в случая с българския текст словесният фалцет „убиват“ гражданите, става ясно че Кремъл прекрасно съзнава, че не е в състояние да спазва правилата на ЕС. Всяка една друга ваксина е минала по този път, само Спутник V търси одобрение по политически причини или сред натиск от „възмутени“ граждани.

Второ, дори да приемем, че премине успешно регистрационния режим и получи одобрение, производителите на руската ваксина няма нито технологиите, нито капацитета да произведе количествата, нужни за самата Русия, камо ли за износ. До този момент в Русия са ваксинирани, по различни противоречащи данни, между милион и два милиона души, което поставя страната на едно от последните места като ваксинирани като процент от населението /под 1 процент/. 

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *