АкцентАнализи & Алтернативи

Алтернативи и Анализи : След скока в цените на емисии катастрофата е непосредствена и неизбежна – политиците не забелязват

Цените на разрешителните за емисии на ЕЕХ стигнаха нови рекорди – 42,77 евро на тон?! За сведение миналага година по това време бяха наполовина. За съжаление политиците и партиите не си дават труда да осмислят новината и последстията. Говорят за усвояване на милиарди от Зелена сделка, за „технологично обновление“, като че се намираме на Луната в някакъв вакуум, а нямаме умиращ пациент. Ясно е, че ГЕРБ нямат идея как да излезем от ситуацията, което са доказали през 11 години наливане на пари за гасене на пожари. Отсъствието на професионален и информиран дебат по темата в „опозиционните“ сили стряска.

Ей, господа, престанете да мечтаете, да затваряте, да отваряте – имате конкретна бедствена и бързо влощаваще се ситуация, която изисква бързи решения – нищо от това, което съдържат управленските ви програми не върши работа. Имате конкретни генериращи енергия активи, които не можете с магическа пръчка да преместите в имагинерното си идеално бъдеще. Имате хора, съдби, имате понятия като капацитет и цена на промяната в икономически, социален, психологически, институционален, регионален аспект.

През цялото време на прехода от реалния свят „А“ към мечтания „Б“, ако разрушавате повече стойност отколкото създавате, ако причинявате дисбаланси и оставите междувременно, докато мечтаете, икономиката и домакинствата без ток, вода и топлина – не само че не струвате пукната пара, но сте и вредни, точно колкото са и ГЕРБ и ДПС.

Както в медицината при терапията на болести водещ е принципът – primum non noncere – на първо място да не навредиш. Така и при управлението на кризи и при реформите.

Двойната преса на нищоправенето на ГЕРБ и наркотика на Зелена сделка – без кръчмар наблизо – ни приближава с бясна скорост към челен удар в Стената, защото нито ВЕИ, нито водородът могат да дадат краткосрочно, още по-малко оптимално решение за управление на кризата. Не могат да създадат устойчива база на прехода, но и на енергийния баланс. Поне не в близките 10 години.

Да започнем с откритието за мнозина, че и въглищната енергетика, като и газовата могат да бъдат вълеродно неутрални. България не може без въглищната си енергетика, не само защото иде реч за 3000 мегавата базова и балансираща мощност, но и защото са единствения устойчив, непрекъсваем местен, независещ от външна конюнктюра източник, способен да гарантира националната енергийна сигурност. Когато спря 5 блок, ТЕЦ Марица Изток – 1 до 3 покриха основната част от дефицита.

Новите мощности с дълъг срок на изграждане, като ядрените, не са нито бързо, нито устойчиво и най-вече оптимално решение от гледна точка на разрушена/създадена стойност, да не говорим експлоатация. Това им е проблема – освен неуправляемия ядрен риск, не са балансиращи мощности с бърз старт. Освен че струват скъпо, изискат допълнителни инвестиции за разполагаеми резервни мощности в случай, че излязат от строя. На времето АЕЦ „Козлодуй“ трябваше да се компенсира от ПАВЕЦ, но сега тази работа вършат модерните маришки ТЕЦове. Делът на всички ТЕЦ – кондензационни, топлофикационни и заводски е близо 42 процента ?! от произведената енергия днес, при положение че има вода за ВЕЦ. Ами ако нямаше – тогава процентът отива над 50 и то ако няма проблем с ядрените реактори.

Тези цени на емисиите, които се прогнозират да минат 50 евро на тон до края на годината, се обясняват с навлизането на спекулативен капитал. Това означава че влизаме в ускорител на катастрофата в енергетиката, когато всяко решение е закъсняло и бедата е извън наш контрол. Не зная за пандемията, но съчетанието на мечтатели с нищоправители дава убийствена прогноза на „кръв, пот и сълзи“.

За това още веднъж – този процес на отрезвяването, как да достигнем до ниско и безвъглеродна икономика без да се самонараним, върви по целия свят. Вместо изцяло технологични решения, се предвижда възможност чрез проекти за декарбонизация на въглищната енергетиката чрез улавяне и складиране на емисии – там където имаме модерни генериращи мощности да се реализира плавен преход към новите технологии, включително водородните и газовите. В много страни в ЕС има подобни проекти и те се финансират от европейските фондове.

Да припомня – целта е безвъглеродна икономика, и ако въглищната енергетика има свой конкурентен вариант за подобен преход, той има право на съществуване и никой не може да го оспорва.  И аз съм фен на водорода или на соларните панели, но зная че всичко с времето си и изкуственото им налагане само ще забави навлизането им защото замества дръзновението и въображението с мисълта за келепира и гравитацията на субсидиите. Това е разликата между екоосъзнатите търсещи хора, които искат да се намалят емисиите с пазарно достоверни решения, от една страна, и лобистите на новите технологии, голяма част от които са спекулантите на пазара на емисиите, от друга.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Важното е да не разрушим света в който живеем.

Напомням – при средна цена от 40 евро на тон ще трябва да платим тази година над 3 милиарда лева за разрешителни за емисии в българската икономика, от които половината за да може да оперира енергетиката.

Знаете ли колко струва при сегашните налични технологии, декарбонизацията на ТЕЦ Марица Изток 1 до 3 /тук има различни варианти – в зависимост от това къде се складират емисиите/ – малко над 3 милиарда лева!? с технологиите за улавяне, с изграждането на преносна инфраструктура и допълнителни инвестиции за съхранението им под земята.

Там откъдето са дошли.

При това не е само един сребърния куршум – има хибридни решения с малко емисии, като газгенерации, със соларни инсталации /както между впрочем правят АЕС/, със залесяване /изчислено е ако залесим една нова Амазонска гора сме решили проблема/, с водородни инсталации – зелен и син /водородът има двойно по-голяма калорийна стойност от метана, което изисква обаче и други генератори, двигатели, а това струва пари/.

У нас само приказки – Зелена сделка, милиарди за усвояване, и ….. енергиката в кома. Писах по темата, който разбрал, разбрал. Кризата е във вашия дом, а депутатите мечтаят и се занимават с популизъм.

Пука ми не само за тези близо 50 хиляди души от региона, които ще пострадат най-много. Те ще загубят доходи и един от най-просперищите райони ще потъне. Не слушайте приказките на еколобистите, които зад фасадата на идеалните си цели, често прокарват лобистки интереси. Водородната тема се прокарва от почетния и ДПС, което би трябвало да ви светне алармата за съчетание на корист и интерес. При соларните панели е олигарх до олигарх. Общото което обединява всички лобисти на рязката замяна на съществущата с „нова“ енергетика е че нямат идея за щетите и как да ги компенсират. Никога и никъде не са намирали решения, които да щадят хората, да запазят работни места, доходи, богатство. Те са по забраните и моратуриумите – като стане реч за проучане и добив на каквото и да било.

Сигурен съм, че ще бъдат и против декарбонизираната въглищна енергетика, тази която не генерира нетни емисии, ей така защото е фосилно гориво.

Колкото и да ми е неприятно, и понеже дългът ми към хората стои над дълга към партиите, модите, и парите – заявявам, няма да подкрепя кандидати и партии, които не дадат убедителни решения как да избегнем катастрофата в енергетиката.

Априори всички управляващи, ДПС /след като убиха ТЕЦ Марица Изток -2 за да стане почетния притежател на ТЕЦ Варна/ и ИТН /мълчат/ отпадат от групата на тези, които мога да подкрепя.

Не ми стигат общи думи – модернизация, Зелени сделки, усвояване на средства, ускорен преход към водородна икономика – изобщо модни политически евролозунги.

Мислете за абстрактните идеали на ЕС равнище, а за конкретни хора у нас, за тези които ще загубят работа и доходи, за потребителите, които сме всичк иние, които ще трябва с милиарди от техните данъци и за сметка на личното си благосъстояние /което гарантира оставане на дъното на ЕС още години/ да наливат бюджетни пари за емисии.

Мислете.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *