АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Депутати от двете партии в Конгреса на САЩ виждат в улавянето на въглерода отговор на изменението на климата

By Nico Portuondo, MARCH 19, 2021, upi.com

Photo credit: Sylvie CORNOT-GANDOLPHE

Вашингтон – Членовете на Конгреса от Републиканската партия прекараха няколко месеца, ангажирани да критикуват ранните действия на президента Джо Байдън, свързани с климата – спиране на тръбопровода Keystone XL и спиране издаване на лицензи за петрол и газ върху федералната земя – но има една област, в която президентът може да разчита на републиканската подкрепа – все пак намаляват глобалните въглеродни емисии.

Улавянето на въглерод, процес, при който въглеродният диоксид се отделя при източниците на емисии като електроцентрали или директно от атмосферата и след това се съхранява или използва повторно, се превърна в рядък бастион на двупартийното споразумение на Конгреса, относно действията по климата. В сряда депутатите, отговорни за предлагането и приемането на закони от Камарата и Сената, включително сенаторите Крис Кунс (D-Del.) и д-р Бил Касиди (R-La.), и представителите Дейвид МакКинли, RW.Va., и Marc Veasey, D-Texas, представиха законопроект за разширяване на инфраструктурата за улавяне на въглерод – намаляване на емисиите и създаване на повече от 13 000 работни места годишно / Storing CO2 And Lowering Emissions (SCALE) Act.

Законопроектът ще подкрепи изграждането на инфраструктура за транспортиране на CO2 от местата за улавяне до места, където той може да бъде използван в производството или да бъде изолиран безопасно и сигурно под земята. Улавянето на въглерод ще играе критична роля за достигане до 2050 г. на нулеви въглеродни емисии, а наличието на транспортна инфраструктура за CO2 е необходимо за стимулиране на инвестициите в технологии за улавяне на въглерод.

„Ако сме сериозни към глобалното решение за справяне с изменението на климата чрез намаляване на въглеродните емисии, улавянето на въглерод е от съществено значение“, каза МакКинли. „Не е реалистично да се вярва, че светът ще се откаже от изкопаемите горива през следващите няколко десетилетия.“

Той и Veasey представиха миналия месец и  ACCESS 45Q Act, закон, който ще разшири политиката, която предоставя данъчен кредит за всеки метричен тон CO2, съхраняван или повторно използван в продължение на 10 години. 

Целта на технологията за улавяне на въглерод е да отдели въглеродния диоксид и след това да го съхранява в геоложки формации, така че в атмосферата да има по-малко въглерод, който може да допринесе за изменението на климата.

В момента улавянето на въглерод се извършва в места отделящи емисии като електроцентрали и циментови заводи, но се разработва технология, която може да улавя въглеродния диоксид директно от атмосферата. Климатичният план на Байдън изрично призовава за ускоряване и внедряване на технологията за улавяне на въглерод.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




На пръв поглед има смисъл и републиканците, и демократите да подкрепят по-нататъшното развитие на тази технология.

Републиканските законодатели, особено тези от региони с електроцентрали на изкопаеми горива, като сенатор John Hoeven, R-ND, виждат в това възможност да продължат да подкрепят традиционното използване на енергия, като същевременно се справят с потенциалните последици за климата.

„Моето застъпничество наистина е за енергията и енергийната независимост у нас от всички източници, традиционни и възобновяеми“, каза John Hoeven в телефонно интервю. „Улавянето на въглерод е начинът, по който можем да продължим да произвеждаме енергия от всички източници.“

Повечето демократи са щастливи да подкрепят всяка технология, която би могла да намали CO2 в атмосферата и да приемат улавянето на въглерод като потенциално жизненоважно за борбата с изменението на климата.

„Мисля, че повечето, ако не всички, реалистични климатични модели показват, не само че ще трябва да намалим емисиите до нула, но и ще трябва да извлечем въглероден диоксид от въздуха“, каза служител на сенатор Tina Smith, член на Демократично-земеделската-лейбъристка партия в Минесота, член на Демократическата партия.

Дори, ако целта на Байдън за нетни нулеви емисии до 2050 г. е напълно изпълнима, и други страни изпълнят ангажиментите си за намаляване на въглеродните емисии, много учени казват, че изменението на климата все още може да има опустошително въздействие, освен ако част от CO2, който вече е в атмосферата, не бъде премахната.

Въпреки двупартийния ентусиазъм, улавянето на въглерод в момента не е близо до цялостното решение на изменението на климата.

Тук републиканците и демократите започват да се различават. Повечето демократи смятат, че отнемането на изкопаеми горива и бързото въвеждане на възобновяеми енергийни източници са най-важните стъпки, като премахването на въглерода играе роля в бъдещето на действията по изменение на климата, но не е основното решение за глобалното затопляне.

Републиканците, от друга страна, финансират развитието на улавянето на въглерод, за да могат изкопаемите горива да продължат да играят дългосрочна роля в енергийната мрежа на страната.

„Някои хора са просто анти-изкопаеми горива“, каза Hoeven. „Но знаете ли, въпросът, който казвам е, защо да не произвеждаме от всички тези източници, особено, ако сме в състояние да помислим и да се справим с целия проблем с парниковите газове.“

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *