АкцентАнализи & Алтернативи

Aлтернативи и Анализи: За да не дразнят избирателите, цените на природния газ вероятно ще скочат в деня след изборите

Борисов се хвали с газопроводите си. Има защо, постигна повече от канцлера Меркел. Успя да прекара Турски поток през лабиринтите на брюкселската и вашингтонската бюрокрация, докато германския канцлер още се бори за Северен поток.

„Турски поток“, като обект на потенциални санкции на САЩ, беше отделен от „Северен поток“. Ръководството на Украйна почти не се оплаква по повод „Турски поток“; по същество замлъкна по темата. Американските власти се борят с оценка и балансиране на огромен списък от стратегически рискове, и все още се опитат идентифицират оптималната комбинация от разходи и ползи, от противопоставяне и сътрудничество в отношенията с Турция, в рамките на сдържането на Русия в Черно море и Централна Азия.

През последните седмици, в съответствие с вече установена практика, българският премиер отново прибягна до скандал с руски шпиони, български граждани и руски дипломати, за да балансира тежкия си прокремълски крен с Турски поток. Моделът работи безотказно – за да потопиш геополитиката, пускаш шпионски информационен балон.

Изгонването на руските дипломати, в същност, е доста щадящата мярка, защото за дни идват заместниците на изгонените дипломати. Мрежите на руските специални служби в България обаче остават непокътнати, защото те не зависят от дипломатите в посолстото. Не случайно, и ГРУ и СВР прилагат схема при която дипломати от съседни страни работят активно в България, а руските дипломати тук работят в Северна Македония.

Проблемът с реципрочните експулсации се очертава като много по-голям за българското посолство в Москва, което трябваше да замени половината от персонала си през последните няколко месеца. За руското посолство в България 7-8 дипломати са нищожен процент от общия дипломатически състав.

Вербалните залпове на главния прокурор не се правят след издадена от съд присъда. Те остават на ниво организирано от Гешев дигитално шоу, в което пред публиката се размахват „суперсекретна“ информация, събрана със специални разузнавателни средства. Както се казва на руски „погремели, пошумели и … ушли“.

Борисов продължава да преследва стратегическите си цели, след като получи безусловна и бърза подкрепа от щаба на НАТО, САЩ и Великобритания и се направи на жертва. Това е всичко, от което се нуждае – PR прикритие.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Белият шум, който генерират шпионските истории, прикрива факта, че междувременно България стана по-зависима от „Газпром“ и делът му на пазара на газ достигна рекордни висоти. Руският газов монопол е жив и здрав, контролира блокиращите дялове от транзитния капацитет на BTG, превръщайки страната в руска газова крепост. Нито един от неговите конкуренти няма дари далеко сравним достъп до преносен капацитет до съседите и равни условия.

От 1 януари Сърбия, Северна Македония и Гърция започнаха да получават руски газ по своите дългосрочни договори с Газпром. В края на февруари 2021 г. двата румънски контрагенти на Газпром по дългосрочни договори – Conef и WIEE увеличиха доставките почти осем пъти и вече внасят 9-10 милиона кубически метра на ден чрез обратни потоци в Negru Voda – 1. Идентични количества руски газ се пренасят от ТСО за Сърбия и Гърция. България също взема своя сравним дял, което позволява на Москва да претендира за тотален монопол върху регионалиня пазар и за успех в заобикалянето на Украйна и лишаването и от приходи от такси при преноса на 15 милиарда кубически метра газ.

Нито азерски, нито втечнен природен газ, нито какъвто и да било друг конкурентен на руския газ може да премине през България към съседките и.

Правителството и ръководството на транзитния ситемен оператор твърдят, че това било националният интерес !?

Нека да разгледаме тази опорка. Според повече анализатори, националният интерес е там където са засегнати интересите на максимално количесто български граждани. Очевидно цената на природния газ засяга всички българи, както тези които пряко консумират газ, така и тези, които консумират стоки и услуги в които има потребление на природен газ.

Интерес от преноса на природен газ има една малка група от хора – политици и мениджъри на Булгартрансгаз.

Къде според вас е националния интерес?

През годините една неголяма група от политици, бизнес мениджъри, държавни служители бяха „творчески“ мотивирани от Газпром, като развиха устойчив личен интерес към защитата на пазарните дялове на Газпром в региона.

Колкото повече руски газ се продава, толкова по-големи са отчисленията в „мотивациония“ фонд, което обяснява и защо сме на последно място по темпове на либерализация и диверсификация на пазара. Колко по-големи са постъпленията от продажби в касата на Газпром, толкова повече са отчисленията за „мотивация“ на български политици и държавни служители.

„Поощрителният“ пул е още по значим  при проектите на „Булгартрансгаз“. Достатъчно е да наложим върху Балкански поток средните цени на строителството на тръбопроводи в ЕС, включително тези на интерконектора Гърция – България дори след като се направят нужните корекции / трудност на терена, диаметър на тръбите, компресорни станции и др. /. Тогава стойността на „Балкански поток“ би трябвало да спадне наполовина, което показва потенциалната възглавница на корупцията от милиард и половина лева в този проект.

Съотношението дълг/собствен капитал на „Булгартрансгаз“ преди и след завършването на „Балкански поток“ скочи от 8 до 67 процента, което се отразява негативно на пазарната му оценка. Мултипликаторът на EBITDA, по който се изчислява цената на компанията, се сви, тъй като увеличението (по-голямата част от него хипотетично) на приходите като процент не съответства на осезателния скок на дълга. На всичко отгоре привидното увеличение на тарифите на „Балкански поток“, които плаща „Газекспорт“ по забележете дългосрочни договори, е недостатъчно, за да покрие минималните нива, предвидени в първоначалното проучване на осъществимостта на проекта. Оттогава ръководството на Булгартрансгаз работи за да създаде две различни регулаторни среди, едната за Газекспорт и 72 процента от пренесените количества и друга, със специална методология, която генерира по-високи цени и възможности за крорсубсидиране, за всички останали клиенти и мрежи. БТГ разработи пазарен механизъм през борсите за капацитети, но той не важи за Газекспорт. Не случайно, европейския регулатор ACER подозира, че БТГ могат кръстосано да субсидират недостига на приходи по Балкански поток, с по-високи тарифи за конкуренти на Газекспорт, които ползват други изходни / входни точки.

Москва разчита на корумпирани чиновници и снизходителността на Запада, които изглеждат, поне на този етап, неизчерпаеми.

Илиян Василев

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *