АкцентСветът

IES ENERGY BRIEF: Полша очаква търсенето на газ да нарасне с 60%, тъй като намалява използването на въглища

Reuters, Mar 31, 2021, financialpost.com

ВАРШАВА – През следващите 10-13 години търсенето  газ в Полша ще скочи с 60% от около 20 милиарда кубически метра годишно, заяви операторът на газови мрежи Gaz-System, тъй като зависимата от въглища страна вижда природният газ като преходно гориво, преди да премине към ядрена енергия и към възобновяеми енергийни източници.

„През следващите 10-13 години ще видим увеличение на търсенето на газ в Полша с около 60%“, се казва в изявление на Gaz-System.

Piotr Naimski, държавен служител, отговорен за енергийната инфраструктура, заяви пред Ройтерс: „Може да се очаква нарастване на търсенето на газ между 2024г. и 2030 г., когато ще бъдат пуснати в експлоатация нови електроцентрали, работещи с газ. Това първоначално ще бъде силен растеж, а след това, в годините след 2030 г., търсенето ще остане на стабилно ниво.“

Полша разработва нови проекти за газова инфраструктура, за да може да оцелее след 2022 г. без доставки от руския Газпром, когато договорът за доставка изтича.

Тези статии, анализи и коментари са възможни само благодарение на вашата съпричастност и дарения, които са единствените гаранти за независимост и обективност в работата на екипа на Алтернативи и Анализи. Подкрепете ни.




Страната разширява терминала си за втечнен природен газ в Swinoujscie до 7,5 млрд.куб. м, изграждайки газова връзка за 10 млрд.куб.м с Норвегия и планира плаващо съоръжение за регазификация и съхранение в Гданск с капацитет, вариращ от 4,5 до 12 млрд.куб.м или повече, каза Naimski.

„Ще можем гъвкаво да подходим към обема на доставките … можем да определим газа като преходно гориво, но този преходен период ще бъде няколко десетки години“, добави Naimski.

Полша приема, че до 2040 г. газът ще представлява 30% от производството на електроенергия, вятърът – 30%, слънчевата 5% и ядрената 16%. Варшава планира да подготви първата си атомна електроцентрала през 2033 г.

„Не искаме да допуснем системна зависимост от вноса на енергия. За това се нуждаем от газ, тъй като газовите електроцентрали могат да се строят по-бързо от графика за изграждане на атомна електроцентрала “, каза Naimski.

Полша, България и седем други държави засилиха усилията си, да гарантират, че природният газ се класифицира като устойчива инвестиция съгласно правилата на ЕС за финансиране, като предупредиха, че последното предложение на Брюксел не отговаря на изискванията, показва документ, видян от Ройтерс. 

https://financialpost.com/pmn/business-pmn/poland-expects-gas-demand-to-rise-60-as-it-reduces-coal

Благодарим ви за даренията в PayPal и по директната сметка на сдружението Алтернативи и Анализи IBAN BG58UBBS80021090022940

Подкрепете и проекта Алтернативата на alternativata.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *